Skocz do zawartości
  • 0

Podkalibrowe pociski

janek_toruń

Pytanie

Napisano
Witam serdecznie
Jakiś czas temu na forum był post o pociskach podkalibrowych i ktoś odpowiedział że w jakimś typie rdzeń był pokrywany czymś z rtęci. Czy to był tylko tekst by zniechęcić rozbieracza? Czy naprawdę coś takiego stosowano i po co ? Zapytałem ostatnio sprzedawcę takiego pocisku (allegro) o te związki rtęci i wyśmiał sprawę.
Tak więc skłaniam się ku temu że to kit - ale męczy mnie to strasznie. Może ktoś to roztrzygnie.
pozdr
janek

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie
Jakiś czas temu na forum był post o pociskach podkalibrowych i ktoś odpowiedział że w jakimś typie rdzeń był pokrywany czymś z rtęci. Czy to był tylko tekst by zniechęcić rozbieracza? Czy naprawdę coś takiego stosowano i po co ? Zapytałem ostatnio sprzedawcę takiego pocisku (allegro) o te związki rtęci i wyśmiał sprawę.
Tak więc skłaniam się ku temu że to kit - ale męczy mnie to strasznie. Może ktoś to roztrzygnie.
pozdr
janek
Napisano
na jednej ze stron poświęconej radzieckiej amunicji była informavcja że pociski podkalibrowe od 45 do 85 mm były pokrywane Hg2CL2. Nie podano tylko od kiedy. Czy chodzi o współczesne czy też wojenne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie