Skocz do zawartości

Rybnik vol II

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czas zaczac- bedzie sie lepiej przegladalo
Czy ktorys z kolegow wie gdzie bylo stare probostwo w Rybniku? Staly tam wozy taborowe ekipy ze wzgorza cmetarnego. Interesuje mnie dokladne lokalizacja- mniejwiecej wiem ale czekam na potwierdzenie.
I sprawa droga - posterunek Policji Panstwowej-na mikolowskiej byl- ale ktory budynek? Tez mam 2 wytypowane ale czekam na potwierdzenie.
Napisano
Do kapitana Kotucza nie dotarl na czas rozkaz gen.Sadowskiego wiec nie mogl sie do niego dostosowac. Reszta batalionu zdarzyla sie wycofac- jedynie wzgorze cmetarne bronilo sie mniejwiecej do godziny 12
Napisano
pewna znajoma pani z urzedu miasta dzialu promocji miasta pytala mnie czy tworcy strony zapomniany rybnik" pozwalaja na umieszczenie linka tej strony na www.rybnik.pl" w celu reklamy. Prosi także o krotki opis strony.

pozdro
Napisano
odpowiem jak Marcinkiewicz...
Yes Yes Yes...
Moze napisac Strone Tworzy grupa sfrustrowanych emerytow pragnacych oderwac sie od szarej kwa kwa rzeczywistosci.. : " :)))
Dobra niech szanowna Znajoma ktorej naprawde dziekujemy za zainteresowanie strona tworzona przez milosnikow Rybnika pragnacych zachowac dla nastepnych pokolen to co za chwile zniknie z ziemi "
Napisano
No kurde!Niezle;)
Poszukuje map WIG-100 Rybnika i okolic moze by sie tu znalazl jakis chojny kolega co by mi udostepnil?
Napisano
no bo pozno sie dogadalismy- ogolnie sluzbowo co do stronki i dalszych planow- nic nie straciles bo wszystko wyjdzie w praniu- po nowym roku sie umowimy wczesniej na pare godzinek w knajpie :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam!
Badylarz" piszac swoją odpowiedz na mojego posta opiera się najprawdopodobniej tylko i wyłącznie na polskich autorach: P. Dubiela, Wł.Steblika, J. Zielińskiehgo.
W tej literaturze działania bojowe w rejonie Rybnika opisuje się z perspektywy polskiej.
Polecam bardzo dobre opracowanie z 1940r. korespondenta wojennego który brała udział w walkach o Rybnik w składzie 1 komp. czołgów 15 Pułku Pancernego Heer, Oberleutnanata Otto Evertz.
Pozycja bardzo dobre opracowana merytorycznie jak równiwż poparta ok. 60 fotografiami miasta jak i okolic z dnia 1 i 2 wrzesnia 1939r. wykonanych przez autora.
Na historie moim zdaniem trzeba patrzeć obiektywnie zapoznając się ze źródłami historycznymi obu stron i wtedy wyciągać odpowiednie wnioski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie