Skocz do zawartości
  • 0

Oznakowanie radzieckich łusek 23 mm x 15 cm.

Perun

Pytanie

Napisano
Witam,
W Swoich zbiorach mam dość popularną łuskę opisaną w tytule postu. Na jej dnie znajdują się koślawe, jak gdyby wydrapane, oznaczenia 606, lub, czytając odwrotnie, 909. Interesuje mnie czy sądząc po tych sygnaturach można określić datę jej produkcji. Widziałem takie same łuski sygnowane jak te od DSZK, czy PTRD / PTRS; czyli dwie ostatnie cyfry roku produkcji, gwiazdka, i (prawdopodobnie) trymestr roku: 1,2, lub 3. Podobno tą amunicją strzelały działka pokładowe Iła Szturmowika, a po wojnie na pewno ZSU. Chciałbym się przynajmniej dowiedzieć, czy łuska pochodzi sprzed czy po 1945 roku.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
tego typu łuski cechowane są w systemie 180 stopni :
- na godzinie 12 jest kod cyfrowy producenta, np. 606,
- na godzinie 6 jest data produkcji (końcówka roku), np 44.
w Twoim wypadku końcówkę roku produkcji musisz poszukac - pewnie oznaczenie nie jest dobrze widoczne.
kod 606 to Fabryka Amunicji Kemrowo.
pozdrawiam -j.
Napisano
Mój egzemplarz jest w dobrym stanie i jestem pewien, że oznaczenia z godziny 6 nie zostały zatarte, ale nigdy ich tam nie było. Poza tym widziałem już sporo takich łusek tylko i wyłącznie z oznaczeniem 606, bez żadnych innych Czy więc daty produkcji nie da się ustalić w żaden sposób? Jestem jeszcze ciekaw czy w czasie wojny taką amunicje stosowano tylko w Iłach?
Również pozdrawiam i dziękuje za informacje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie