Witam, W Swoich zbiorach mam dość popularną łuskę opisaną w tytule postu. Na jej dnie znajdują się koślawe, jak gdyby wydrapane, oznaczenia 606, lub, czytając odwrotnie, 909. Interesuje mnie czy sądząc po tych sygnaturach można określić datę jej produkcji. Widziałem takie same łuski sygnowane jak te od DSZK, czy PTRD / PTRS; czyli dwie ostatnie cyfry roku produkcji, gwiazdka, i (prawdopodobnie) trymestr roku: 1,2, lub 3. Podobno tą amunicją strzelały działka pokładowe Iła Szturmowika, a po wojnie na pewno ZSU. Chciałbym się przynajmniej dowiedzieć, czy łuska pochodzi sprzed czy po 1945 roku.
Pytanie
Perun
W Swoich zbiorach mam dość popularną łuskę opisaną w tytule postu. Na jej dnie znajdują się koślawe, jak gdyby wydrapane, oznaczenia 606, lub, czytając odwrotnie, 909. Interesuje mnie czy sądząc po tych sygnaturach można określić datę jej produkcji. Widziałem takie same łuski sygnowane jak te od DSZK, czy PTRD / PTRS; czyli dwie ostatnie cyfry roku produkcji, gwiazdka, i (prawdopodobnie) trymestr roku: 1,2, lub 3. Podobno tą amunicją strzelały działka pokładowe Iła Szturmowika, a po wojnie na pewno ZSU. Chciałbym się przynajmniej dowiedzieć, czy łuska pochodzi sprzed czy po 1945 roku.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.