egon8 Napisano 21 Grudzień 2006 Autor Napisano 21 Grudzień 2006 Mam prośbęczy ktoś posiada jakiekolwiek materiały na temat walk o ile jakieś były w okolicach Ostrołęki a dokładnie kierunek Ostrołęka-Przasnysz. Mieszkam dokładnie w Nowej Wsi i w okolicy jest dużo okopów, w lasach było dużo niewypałów i do tej pory leżą łuski artyleryjskie, a niedaleko znalazłem nawet teraz manierkę i menażkę i zapewne ślady poszukiwań. Bardzo mnie to interesuje lecz nic nie mogę znaleźć cóż to za linnie obronne i stanowiska.pozdrawiammichal
M.D-75 Napisano 21 Grudzień 2006 Napisano 21 Grudzień 2006 Witam!Leżą łuski? A myślałem, że Szczygieł [z Wyszla] wszystkie wyzbierał.Te okopy w okolicach N.Wsi były praktycznie nie używane, szukaj lepiej w okolicach Kamianki [kier. Goworowo] Makowa, Krasnosielca i Przasnysza [I wojna], a tak bliżej to tylko w Pilikach coś czasami wyjdzie.PZDR
egon8 Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 o jak miłowkoncu ktos sie odezwal, a juz myslalem ze nikt nic nie wie. Masz jakies informacje co do tych okolic? to ze walk nie bylo to sie domyslilem ale ilosc tego mnie intyeresuje, niedawno rozmawialme z pewnym dziadkiem ktory co nieco opowiadal i mowil wlasnie o miejscu w kierunku sypniewa - podobno tam bylo goraco, gdzie szukac czegokolwiek? ja nawet swoj dom buduje na jakiejs poniemieckiej ziemiance , niestety nie wiem nic wiecej tylko ze tam bylapozdrawiam
egon8 Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 chodzi mi glownie o materialy pisane jak narazie bo wykrywacza nie posiadam
M.D-75 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 Okopów i ziemianek jest tak dużo bo na linji Narwi front utrzymywał kilka miesięcy, odpoczątku września 44 do początku stycznia 45.A jedyna znana mi bitwa w okolicach Sypniewa to całodzienna bitwa pancerna w Gąsewie Poduchownym i okolicach w styczniu 45rCo do żródeł pisanych to na temat N.Wsi nic widziałem, ale w Bibliotece Publicznej w Ostrołęce jest sporo o historji Ostrołęki, Makowa, Przasnysza, Chorzel itp.Poszperaj też w necie np: 2 Front BiałoruskiSzkoda, że nie zgadaliśmy się wcześniej, miałem do sprzedania niezłą wykrywkę.
egon8 Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 szkodaa co do pilik to przypomnialem sobie ze sam w lesie tamtejszym znalazlem kiedys rozbity niemiecki helm i jakies tam pogloski slyszalem o straszeniu tam , ze niby wlasnie tam zgineli ludzie ale szczegolow nie znam, a w lesie obok nowej wsi to pamietam ze tych niewypalow bylo duzo - saperzy te tematy, chyba musialy tam byc jakies stanowiska artyleryjskie niemcow, a jeszcze moze wiesz cos na temat gajowki ktora stala przy drodze do przystani obok mostku w lesie, cZEMU JEJ NIE MA TYLKO SCHODKI ZOSTALY A obok sa tez dziwne dolki?
M.D-75 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 Słyszałem że w N. Wsi Niemcy mieli składy amunicji, może stąd te łuchy.O gajówce nie wiedziałem, ale słyszałem, że przy tym mostku straszy [?]
egon8 Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 a wiec i ty slyszales, wlasnie tam byla gajowka zaraz obok drogi - ciekawe miejsce , mam przedwojenna mape i na niej ona jest , wydaje mi sie ze zniszczono ja w czasie wojny, o tym ze w nowej wsi niemcy rozebrali kosciol drewniany na umocnienia pewnie tez slyszales? a tak wogole to cos ciekawgo znalazles?
egon8 Napisano 22 Grudzień 2006 Autor Napisano 22 Grudzień 2006 dobra na dzis koncze - bede w srode , jak wiesz cos ciekawego to piszpozdrawiam i WESOLYCH SWIAT
M.D-75 Napisano 22 Grudzień 2006 Napisano 22 Grudzień 2006 Jak będziesz chciał to możemy po świętach razem zbadać tą gajówkę.Pozdrawiam!Wesołych i spokojnych Swiąt!
egon8 Napisano 27 Grudzień 2006 Autor Napisano 27 Grudzień 2006 jasne spoko tylko tam raczej nic juz nie ma, wiem tez o jeszcze jednej chacie w lesie tylko czy tam cos jest ale z braku mozna zobaczyc, a tam za chudkiem w tych okopach to napewno byles, ja tam na wierzchu znalazlem manierkw i menazke tyle ze w kiepskim stanie
M.D-75 Napisano 29 Grudzień 2006 Napisano 29 Grudzień 2006 Dowiedziałem się że tą gajówkę już sprawdzał mój znajomy i rzczywiście nic ciekawego nie trafił.Na Chudku byłem parę lat temu ale bez specjalnych efektów,teraz chodzę głównie po miejscówkach z I wojny i starszych.
egon8 Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 tak tez myslalem sobie - co tam mozna, a wiec i na chudku nic , a tam pod zwirownia co piasek do cegielni teraz biora? a w nowogrodzie? i na linii molotowa?
M.D-75 Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Okolice żwirowni raczej puste, Nowogród wyczyszczony, ale Linia Mołotowa jeszcze nie. W naszej okolicy można pojechać w okolice Sniadowa, Jakaci i SzabłówPozdrawiam
egon8 Napisano 2 Styczeń 2007 Autor Napisano 2 Styczeń 2007 kurcze to niewesolo, ruch jest w interesie", pamietam ze kiedys jak pracowalem na nowym szpitalu to widzialem helm uski" lezal sobie , teraz zaluje ze go nie zabralem, moj dziadek sluzyl w kawalerii wrzesniowej lecz byl juz niestety za stary i nie znam szczegolow mam tylko fote, tak to moze cos bym wiedzial a tak to tylko ze zakonczyl kampanie w modlinie i byl strasznie rozżalony ze dowodztwo ich zdradzilo i ze odjechali samochodem jak oni szli do niewoli, a na mazurach kopales? tam jest troche miejscowek
egon8 Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 a przy okazji co to za cudak" w chudku przy stacji? niby schronik
M.D-75 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Myślę, że tam siedział wartownik, tą linią kolejową szły transporty na frontPozdrawiamSzkoda że dzisiaj nie możesz!
egon8 Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 ja tez zaluje - to zawsze nie internet , pogaworzyc przy szklaneczce czegos pysznego, postaram sie jednakze jak najszybciej tez cos zorganizowac, jeszcze na dodatek zone mam dzis na karku",a jeszcze sobie przypomnialem o linii jakby okopow wzdluz drogi na przasnysz od grabniku w strone zabiela nie wiem czy widziales, kiedys chodzilem nia
M.D-75 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Kiedyś przy jakiejś okazji trochę sprawdziłem tego okopu ale nic nawet łuseczki.Pozdrawiam
egon8 Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 no no widze ze kolega obeznany w naszych rejonach, ja tez tam nic ciekawgo nie widzialem, zapewne na wykopaniu sie skonczylo, ale wychodzi na to ze droga byla wzdluz tego okopu lub ze powstala wzdluz niego, ja to cienki jestem pozatym ze staram sie od kilku latek sledzic wszystkie pozostalosci wojny nawet w tak nieciekawych okolicach jak naszapozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.