Skocz do zawartości

Bielizna żołnierza 1AWP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie? Chodzi mi dokładnie o koszule. Jak wyglądała, jaki materiał, czy wzorowana na wrześniowej ... czy po prostu nosili co popadnie. Swojego czasu na allegro dostępne były komplety bielizny wrześniowej ale ostanio nie zauważyłem. Będe wdzięczny za wszelką pomoc.

Witam. Widzę, że kolega ostro drąży temat. I bardzo słusznie. Jest takie zdjęcie z obozu w Sielcach jak Żołnierz fasuje umundurowanie. W miarę dobrze widać tam bielizne w postaci białej koszuli i kaleson. Z tego co wynykałem swojego czasu w różnnego rodzaju wspomnieniach ludowiaków to bielizna była bawełniana bądź lniana, bo i z czymś takim się spotkałem czytając. Później jednak w miarę rozrostu armii często tej bielizny brakowało. Zresztą jak wszystkiego. Nawiasem mówiąc szukam do kolekcji oryginalnej bluzy no i spodni.

Witam!

Wszystko sowieckie. Wiem, że niedaleko mnie koleś ma oryginalną takową lnianą koszulę. Może uda mi się jakoś do niego dotrzeć i zrobić jakieś fotki.

Jeśli interesuje Was 1, 2 AWP odezwijcie się na gadu 792152. W sumie to zbieram i warto wymienić doświadczenia.

Pozdrawiam, Łukasz

Byłbym bardzo wdzięczny za fotke, od jakiegoś czasu bawię sie w reko żołnierza 1AWP i ostanio zainteresował mnie problem bielizny podczas ... oglądania czterech pancernych hehehe może to nie za dobre żródło informacji ale Janek miał tam coś w rodzaju białej koszuli bez kołnierza wiązanej pod szyją.

bBędę wdzięczny za wszelkie wskazówki odnośnie tej części umundurowania.

Na tę koszulę wiązaną pod szyją mówili koszula z troczkami". :-)

Odnośnie wykorzystania powojennych kurtek do reko- moim zdaniem to niszczenie, marnowanie fantów. Przecież te mundury mają już ponad 50lat! Nie jest ich w cale za dużo!

Pozdrawiam, Łukasz

Nie wiem, czy moja uwaga na coś Ci się przyda, ale nawiązując do „koszuli z troczkami” – dobrze pamiętam wspomnienia pewnego podoficera – weterana 1 AWP, który opowiadał, jak po awansie na polu walki z tych troczków naszywał sobie „belki” na naramiennikach munduru polowego.

Hmm…nie chciał bym Cię w błąd wprowadzić, ale o ile dobrze pamiętam, to przy mankietach koszuli też winny być troczki…
Jak znajdę to podrzucę fotkę, jak jednemu z żołnierzy 1AWP wystają one z pod mankietu rękawa kurtki polowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie