Skocz do zawartości

poszukiwania PCK ,CAW,CMJW i co dalej...

adamoovv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Poszukuje danych mojego dziadka .Walczyl w wrzesniu 1939 roku jako ulan.Powrocil z zawieruchy wojennej.Pozniej wywieziony do przymusowej pracy do niemiec.Mial stopen kaprala na zdjeciu.Pisalem do Centralnego Archiwum Wojskowego,Czerownego Krzyza.Centralnego Muzeum Jencow Wojennych w Opolu i nic,bez rezultatu.Czy sa jeszcze jakiesc instytucje do ktorych moglbym napisc?Czy ktos posiada ksiazke zdanymi pulkow lub strone na necie gdzie moglbym znalesc dane osobowe dziadka z walk wrzesniowych.Caly czas poszukuje ale bez rezultatu.Pozdrawiam ADAM
Napisano
a w wku sprawdzałeś? A moze instytucja która w latach 80 tych nadawała oredery za 39 (jeśłi dostał) -oni musiel mieć jakieś podstawy aby dać TYLKO CO TO ZA INSTYTUCJA? Mój dziadek takowy dostał a nie wiem gdzie są papiery na podstawie których dostał kTOŚ POMOŻE?
Napisano
Witam Podziemny kosmos ma racje - W latach 80-ych nadawano niestety nie order a Medal a Wojnę 1939 roku", instytucją wnioskujaca o nadanie był Zwiazek Bojowników i Wolnosć i Demokracje (ZBoWiD. Warunkiem przystapienia do związku było złożenie zyciorysu z udziału w wojnie i konspiracji. Jeżeli twój dziad był członkiem ZBoWiD to musiał byś odnaleźć miejscowy oddział obecnie istniejacego Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych, który jest niejako spadkobiercą poprzedniego związku. Możesz do nich się zwrócic i spróbować znaleźć ten życiorys.
Po za tym jest niemiecka służba poszukiwawcza Suchdienst która niestety odpowiada po wielu wielu miesiącach jeżeli wogóle odpowiada.
Powodzenia. Szukaj i zadawaj pytania - zawsze cos sie uda ustalić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie