adamoovv Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Napisano 18 Grudzień 2006 Witam.Poszukuje danych mojego dziadka .Walczyl w wrzesniu 1939 roku jako ulan.Powrocil z zawieruchy wojennej.Pozniej wywieziony do przymusowej pracy do niemiec.Mial stopen kaprala na zdjeciu.Pisalem do Centralnego Archiwum Wojskowego,Czerownego Krzyza.Centralnego Muzeum Jencow Wojennych w Opolu i nic,bez rezultatu.Czy sa jeszcze jakiesc instytucje do ktorych moglbym napisc?Czy ktos posiada ksiazke zdanymi pulkow lub strone na necie gdzie moglbym znalesc dane osobowe dziadka z walk wrzesniowych.Caly czas poszukuje ale bez rezultatu.Pozdrawiam ADAM
bestler Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 a w wku sprawdzałeś? A moze instytucja która w latach 80 tych nadawała oredery za 39 (jeśłi dostał) -oni musiel mieć jakieś podstawy aby dać TYLKO CO TO ZA INSTYTUCJA? Mój dziadek takowy dostał a nie wiem gdzie są papiery na podstawie których dostał kTOŚ POMOŻE?
Boruta Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Była jakaś komisja, jutro napiszę, co znalazłem.Pozdrawiam
dzava Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 Witam Podziemny kosmos ma racje - W latach 80-ych nadawano niestety nie order a Medal a Wojnę 1939 roku", instytucją wnioskujaca o nadanie był Zwiazek Bojowników i Wolnosć i Demokracje (ZBoWiD. Warunkiem przystapienia do związku było złożenie zyciorysu z udziału w wojnie i konspiracji. Jeżeli twój dziad był członkiem ZBoWiD to musiał byś odnaleźć miejscowy oddział obecnie istniejacego Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych, który jest niejako spadkobiercą poprzedniego związku. Możesz do nich się zwrócic i spróbować znaleźć ten życiorys.Po za tym jest niemiecka służba poszukiwawcza Suchdienst która niestety odpowiada po wielu wielu miesiącach jeżeli wogóle odpowiada.Powodzenia. Szukaj i zadawaj pytania - zawsze cos sie uda ustalić.
adamoovv Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Witam .Dziekuje za odpowiedzi.Bede dalej poszukiwal ,jak cos znajde to sie podziele wiadomosciami.Pozdrawiam ADAM
adamoovv Napisano 19 Grudzień 2006 Autor Napisano 19 Grudzień 2006 Witam .Dziekuje za odpowiedzi.Bede dalej poszukiwal ,jak cos znajde to sie podziele wiadomosciami.Pozdrawiam ADAM
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.