Monsun Napisano 13 Październik 2003 Autor Napisano 13 Październik 2003 Witam Wszystkich,jak w temacie potrzebuję pomocy w sprawie monet zakupionych przeze mnie na Targowisku Miejskim w Toruniu w tę sobotę. Prosiłbym o podanie mi wartości (rynkowej, katalogowej), ponieważ się nigdy tym nie zajmowałem, a że monetki były w dobrym stanie to wziąłem. Jestem też ciekaw czy zrobiłem dobry zakup?Oto one:- 1 Reichspfennig - 1904 - 1szt- 5 Reichspfennig - 1908 - 1szt- 5 Reichspfennig - 1912 - 1szt- 50 Reichspfennig - 1935 - 1szt- 1 Reichspfennig - 1940 - 1szt- 1 Reichspfennig - 1941 - 2szt- 1 Reichspfennig - 1942 - 1szt- 1 Reichspfennig - 1943 - 3szt- 1 Reichspfennig - 1944 - 1szt- 5 Reichspfennig - 1941 - 2szt- 10 Reichspfennig - 1941 - 2szt- 10 Reichspfennig - 1942 - 1szt- 50 groszy polskich - 1923 - 1sztW 95% stan monet jest Bdb, reszta stan dobry.Wiem, że jest tu na forum wielu fachowców, mam nadzieję, że mi pomożecie Panowie.Z góry serdeczne dziękiPozdrawiamMarcin
beyo Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 Drogi Monsun-ie. Nie chcę Cię martwić, ale te monety które zakupiłeś to same popularne nominały i roczniki, a ich cena rynkowa oscyluje w granicach 1zł/szt. Chociaż to wcale nie oznacza, że są tyle warte. Ja na przykład z niemal każdej wyprawy poszukiwawczej przynoszę niemieckie monety 1, 5 i 10pf z II wojny i rozdaję je znajomym za darmo, bo nikt tego nie chce kupić - rynek jest tym wprost przesycony i nie stanowią one żadnej atrakcji numizmatycznej.Jednak mogą Ci one służyć jako zaczątek ciekawej kolekcji XX-wiecznych monet niemieckich.
Monsun Napisano 13 Październik 2003 Autor Napisano 13 Październik 2003 Beyo, dzięki za info. Wydałem w sumie 8 zł za wszystkie. Chyba mogę być zadowolony? Znasz może jakieś stronki o tych monetkach? Z góry dziękujęPozdrawiamMarcinP.S. Jakie są najbardziej chodliwe nominały i roczniki? Znam gościa który proponuje mi 2 Reichsmarki z 1941 - 1 szt., srebrne, z piękną gapką, stan idealny za - 12 zł. Warto?
mietek Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 popularność monet zależy tez od tego gdzie były bite. Znak mennicy jet wybity pod gapą, oznaczenie literami np A", na www znajdziesz spisy mennic.
Monsun Napisano 13 Październik 2003 Autor Napisano 13 Październik 2003 Co się tyczy mennic, to oczywiście zdaję sobie z tego sprawę. Jednak przypomnę, że jest to dla mnie nowy temat. Liczyłem na podanie jakiegoś czarnego konia" wśród tych monet. Są w ogóle takie, które się bardziej ceni od innych?Proszę o link do jakieś strony www, bo mi przeglądarka padła.DziękiPozdrawiamMarcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.