Skocz do zawartości
  • 0

Rzymskie Fanty?

kuba321

Pytanie

Napisano

Witam. Ostatnio trafiło mi się dość ciekawe miejsce. Nie było za wiele czasu żeby dokładnie obejść teren. Po małym obchodzie
trafiły mi się takie oto fanty. Może ktoś powie o nich coś bliżej? Moneta z tego co wiem to Rzymska (chyba srebro)z napisami FAVSTINA AVGVSTA HILARITAS - Nie udało mi się odnaleźć identycznej w necie. Jeśli ktoś wie gdzie szukać, albo ma jakiekolwiek informację - będę wdzięczny. Dodaję także
inne zdjęcia kilku przedmiotów które znalazłem w pobliżu. Jak ktoś wie co jest co proszę o info.
.
.
.
Cirruc CX

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Miejsce odkryłem moim sposobem obserwacji terenu. Jest to szczerze mówiąc zadupie" Archeolodzy tam nawet w obrębie 10 km nie przechodzili. Niewiem skąd kolega wziął cene 500-800 zł? Na moje to ok 35 dolców :] Pozdrawiam
.
.
.
CirrusCX
.
.
PS Ehhhhhh a tu ciągle ktoś gada o inwigilacji. Ludzi tylko straszycie. Kopać śmiało i do przodu. Juz bym co nieco dodał :/ ale na forum głównym obiecałem poprawę... spokojnie... spokojnie... W końcu to nie Ukraina :/
Napisano
to na pewno jest rzymska moneta. na rewersie kobieta Hilaritas trzyma w prawym reku galaz palmy - symbol zadowolenia, a w lewej rog obfitosci. nie jestem pewien co do czasu kiedy byla bita ta moneta, ale wartosc rynkowa to okolo 500-800 zl. sprobuje sie dowiedziec cos wiecej to napisze.
pozdro radek66
Napisano

Witam. Ostatnio trafiło mi się dość ciekawe miejsce. Nie było za wiele czasu żeby dokładnie obejść teren. Po małym obchodzie
trafiły mi się takie oto fanty. Może ktoś powie o nich coś bliżej? Moneta z tego co wiem to Rzymska (chyba srebro)z napisami FAVSTINA AVGVSTA HILARITAS - Nie udało mi się odnaleźć identycznej w necie. Jeśli ktoś wie gdzie szukać, albo ma jakiekolwiek informację - będę wdzięczny. Dodaję także
inne zdjęcia kilku przedmiotów które znalazłem w pobliżu. Jak ktoś wie co jest co proszę o info.
.
.
.
Cirruc CX

Napisano

Już wcześniej trafiałem takie COŚ - ale miarka się przebrała - są to może jakieś stare odważniki? Może pierwowzór środka płatniczego? Wykonane z mosiądzu, brązu lub miedzi.

Napisano
Cześć, co do Faustyny - mimo ładnego stanu to tej kwoty nie osiągniesz.

Inne fanty - nie mam pojecia, ale dla spokoju sumienia że nie łowisz w stawie chodowlanym - sprawdź sobie w Urzędzie Gminy czy to przypadkiem nie jest zarejestrowane stanowisko archeo - tak na wselki wypadek jakby Cię ktoś w błekitnym mundurze spytał kiedyś o godzinę. Wiem co mówię:)

Te okręgłe blaszki -brąz/mosiądz - zrób jak najmocniejsze zdjęcia (wymiary itp) i wyślij na priw do Elnio - zna się na rzeczy - doradzi.

Pozdrawiam
Darek
Napisano
cene za ta monete wygrzebalem z zagranicznej aukcji, na zadnej zz polskich akcji nie znalazlem takiej monetki. stad taka cena bo przeliczylem ja na polskie zlotowki...
pozdro radek66

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie