OXIA Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 Witam , niedlugo jade do Hollandi co warto tam zwiedzic , chodzi mi glownie o muzea ( ze sprzetem wojennym ) a takze z tego co pamietam to kiedys widzalem na forum foty pantery i tygrysa krolewskiego ktore robily za pomnik gdzies w hollandi, no wlasnie tylko gzie. Prosze o dokladny adres , gdzie moga sie znajdowac owe zabytki + ewentualne muzea.za odp. z gory thx.
vaz Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Pantera stoi jako pomnik w Bredzie natomiast Tygrys Królewski jest na terenie muzeum w La Gleize w Belgi.
OXIA Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 Ok thx, moze wiesz dokladnie w ktorym miejscu w Bredzie stoi ta pantera ? a jak unich z muzeami sa jakies :) .Pozdr.
OXIA Napisano 15 Grudzień 2006 Autor Napisano 15 Grudzień 2006 Czy w tym muzeum morskim jest tylko sprzet zwiazany z marynarka i czy duzo zostalo z walu atlantyckieo, mozesz podac jakies miejsce z ktorego ladnie widac ten wal atlantycki? pozdr.
a.korbaczewski Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 http://home.zonnet.nl/atlanticwall/start.htmw muzeum morskim żaglowiec jest (replika).
fanatyk6 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Żaglowiec robi wrażenie ale do dziś żałuję, że nie odwiedziłem stojącego opodal u-boota ... jest tam też trochę dział baterii nabrzeżnych.Pozdrawiam
fanatyk6 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Aha, a wokół Amsterdamu jest pełno fortów. W ładnym stanie. Jak już dojedziesz to poszukaj mapy Stelling van Amsterdam - bardzo pomocna :)
DETER Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Polecam muzea: pod miastem BEST koło EindhovenArnhem Airborne oraz prywatne w Ostrebreek oraz muzeum Veghel
fanatyk6 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Uboota czyli okręt podwodny. Mam gdzies nawet jego fotki ale przed 27 na pewno nie będę w stanie ich wrzucić. Czy to sprzęt niemiecki z II WŚ nie wiem.
fanatyk6 Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 Uboota czyli okręt podwodny. Mam gdzies nawet jego fotki ale przed 27 na pewno nie będę w stanie ich wrzucić. Czy to sprzęt niemiecki z II WŚ nie wiem.
katla Napisano 15 Grudzień 2006 Napisano 15 Grudzień 2006 PanowieUbot - potocznie kufel piwa+50ml gorzałeczki :-)Pozdrawiam i życze wielu Ubot-ów
Karski Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Koledzy, czy ktoś z Was dysponuje wiedzą nt. jednostek niemieckich w Holandii w czasie IIWW?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.