pawulon26 Napisano 12 Grudzień 2006 Autor Napisano 12 Grudzień 2006 Witam Wczoraj znalazłem pierścień - sygnet zrobiony z półmarkówki kajzerowskiej. Z zewnętrznej strony widnieją inicjały B H, a w wewnętrznej stronie zachowany jest rewers monety. Czy ktoś posiada wiedzę lub podobne fanciki?
pawulon26 Napisano 12 Grudzień 2006 Autor Napisano 12 Grudzień 2006 Ma próbę tylko że ciężko wyczytać jaką. Nie jestem przekonany do końca, że to są ruskie inicjały a niby to czemu nie mogą być niemieckie? Może jakiś właśnie jakiś Helmut zrobił sobie pierścień z monety, a po drugie kopijnik tam w miejscu gdzie to znalazłem nie trafiają sie ruskie rzeczy.
israel Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 Witam, dla mnie są to literki w formie secesji - więc stawiam na Niemców, Rosjanie raczej pisali typową grażdanką. Posiadałem branzoletkę z monet 20-kopiejkowych carskich , które były popularne na moim regionie (obecne kresy wschodnie ) i uważam, że tego typu biżuterię robi się z tego co jest pod ręką. Pozdro - israel
pawulon26 Napisano 12 Grudzień 2006 Autor Napisano 12 Grudzień 2006 Witam Wczoraj znalazłem pierścień - sygnet zrobiony z półmarkówki kajzerowskiej. Z zewnętrznej strony widnieją inicjały B H, a w wewnętrznej stronie zachowany jest rewers monety. Czy ktoś posiada wiedzę lub podobne fanciki?
kopijnik2 Napisano 12 Grudzień 2006 Napisano 12 Grudzień 2006 no cóż, czytając po polsku będzie to raczej W N...świadczy o tym sposób pisania" drugiego znaku...
tr Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 zorjentuj sie czy tam sa 3 cyfry i moze korona z ksiezycem co by znaczylo ze pruskie,a jak ma glowe pani i dwie cyfy w takim owalnym polu to ruskie. A jak faktycznie nic nie odczytasz to moze po ksztalcie domyslimy sie co to. Z jakiego roku moze byc moneta? Bo moje przyklady pasuja do okreslonych okresow.
pawulon26 Napisano 12 Grudzień 2006 Autor Napisano 12 Grudzień 2006 Jakie W N ???? Możesz sprecywować o co ci chodzi bo ja nie widzę żadnego W N tylko B H.
kopijnik2 Napisano 12 Grudzień 2006 Napisano 12 Grudzień 2006 sugeruję, że jest to monogram pisany alfabetem rosyjskim...
Pytanie
pawulon26
Witam
Wczoraj znalazłem pierścień - sygnet zrobiony z półmarkówki kajzerowskiej. Z zewnętrznej strony widnieją inicjały B H, a w wewnętrznej stronie zachowany jest rewers monety. Czy ktoś posiada wiedzę lub podobne fanciki?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.