Skocz do zawartości
  • 0

sygnet - pierścień

pawulon26

Pytanie

Napisano

Witam
Wczoraj znalazłem pierścień - sygnet zrobiony z półmarkówki kajzerowskiej. Z zewnętrznej strony widnieją inicjały B H, a w wewnętrznej stronie zachowany jest rewers monety. Czy ktoś posiada wiedzę lub podobne fanciki?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ma próbę tylko że ciężko wyczytać jaką. Nie jestem przekonany do końca, że to są ruskie inicjały a niby to czemu nie mogą być niemieckie? Może jakiś właśnie jakiś Helmut zrobił sobie pierścień z monety, a po drugie kopijnik tam w miejscu gdzie to znalazłem nie trafiają sie ruskie rzeczy.
Napisano
Witam, dla mnie są to literki w formie secesji - więc stawiam na Niemców, Rosjanie raczej pisali typową grażdanką. Posiadałem branzoletkę z monet 20-kopiejkowych carskich , które były popularne na moim regionie (obecne kresy wschodnie ) i uważam, że tego typu biżuterię robi się z tego co jest pod ręką. Pozdro - israel
Napisano

Witam
Wczoraj znalazłem pierścień - sygnet zrobiony z półmarkówki kajzerowskiej. Z zewnętrznej strony widnieją inicjały B H, a w wewnętrznej stronie zachowany jest rewers monety. Czy ktoś posiada wiedzę lub podobne fanciki?

Napisano
zorjentuj sie czy tam sa 3 cyfry i moze korona z ksiezycem co by znaczylo ze pruskie,a jak ma glowe pani i dwie cyfy w takim owalnym polu to ruskie. A jak faktycznie nic nie odczytasz to moze po ksztalcie domyslimy sie co to. Z jakiego roku moze byc moneta? Bo moje przyklady pasuja do okreslonych okresow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie