bartekl23 Napisano 12 Październik 2003 Autor Napisano 12 Październik 2003 Witam!Mam pytanie. Ile było rodzajów niezbędników w armii polskiej przed wojną. Mam dwa rodzaje. Ten po lewej wyraźnie różni się dołem" (ma szerszy). Czy niezbędniki mają jakieś bicia? Proszę o link do strony o podobnej tematyce...bartekl23
Gość Napisano 13 Październik 2003 Napisano 13 Październik 2003 hej!!ja osobiście spotkalem sie na pobojowiskach z dwoma rodzajami:jeden,dwuczęsciowy,widelec podobny do twojego(pierwszy z prawej)sygnatury nie pamietam,byl tam jednak napis który intryguje mnie do dziś V komp"+ łyzka sygnowana swiatowid 1932", wszystko to zrobione z jakiegos stopu,ale troche wziela je rdza.drugim rodzajem jaki znajdowalem,najczesciej,jest niezbednik jednoczesciowy,widelec przymocowany do lyzki za pomoca nitu,krotszy od poprzedniego,calkowicie stalowy.w zwiazku z tym nigdy nie udalo mi sie znaleźć ewentualnych bić.Znajdowalem rownież w miejscu pozostawienia taborów rożnego rodzaju lyzki i widelce, prawdopodobnie pochodzenia cywilnego.
bolas Napisano 14 Październik 2003 Napisano 14 Październik 2003 A to moj ... ale spotkałem sie tylko z jednym typem. Takim jak na fotce. Ten widelec ktory jest na zdjeciu powyzej to chyba zwykly pulkowy widelec, a nie niezbednik zolnierski.
bartekl23 Napisano 14 Październik 2003 Autor Napisano 14 Październik 2003 Ma tą kostekę" do podczepiania łyżki (wszystkie mają)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.