Skocz do zawartości

Niezbędniki polskie

bartekl23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie. Ile było rodzajów niezbędników w armii polskiej przed wojną. Mam dwa rodzaje. Ten po lewej wyraźnie różni się dołem" (ma szerszy). Czy niezbędniki mają jakieś bicia? Proszę o link do strony o podobnej tematyce...

bartekl23

Napisano
hej!!ja osobiście spotkalem sie na pobojowiskach z dwoma rodzajami:jeden,dwuczęsciowy,widelec podobny do twojego(pierwszy z prawej)sygnatury nie pamietam,byl tam jednak napis który intryguje mnie do dziś V komp"+ łyzka sygnowana swiatowid 1932", wszystko to zrobione z jakiegos stopu,ale troche wziela je rdza.drugim rodzajem jaki znajdowalem,najczesciej,jest niezbednik jednoczesciowy,widelec przymocowany do lyzki za pomoca nitu,krotszy od poprzedniego,calkowicie stalowy.w zwiazku z tym nigdy nie udalo mi sie znaleźć ewentualnych bić.Znajdowalem rownież w miejscu pozostawienia taborów rożnego rodzaju lyzki i widelce, prawdopodobnie pochodzenia cywilnego.
Napisano

A to moj ... ale spotkałem sie tylko z jednym typem. Takim jak na fotce. Ten widelec ktory jest na zdjeciu powyzej to chyba zwykly pulkowy widelec, a nie niezbednik zolnierski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie