Skocz do zawartości
  • 0

Emblemat z rosyjskiego czako

michado

Pytanie

Napisano

Witam - Proszę o identyfikację emblematu z rosyjskiego czako (bitwy napoleońskie 1806-1807). Do jakiej formacji należał? Serdecznie dziękuję za pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moim zdaniem kule muszkietowe pochodzą z bitwy napoleońskiej. Są rozsiane na dużym obszarze. W miejscu tym nie było żadnej, nawet drobnej potyczki z okresu Powstania Listopadowego, o której wspominano by w literaturze, nawet tej regionalnej. Dlatego też, o ile w stosunku do muszkietówek jestem w 100% pewny, że pochodzą z epoki napoleońskiej, to w stosunku do orła (płomienia jeszcze nikt z forum nie identyfikował)jestem bardzo zdziwiony, że może pochodzić z okresu Powstania Listopadowego. Po wpływem waszych opinii ustaliłem, że przez ten region przemaszerowały tylko jednostki Sackena i poszły sobie dalej. Muszę jednak przyznać, że płomień, który znalazł mój kolega, jest moim zdaniem identyczny jak te z Powstania Listopadowego. I jeszcze ostatnie pytanie - Co oznacza 4" na emblemacie, jaką formację? - Dziękuję za opinie.
Napisano
panowie - 100% że orzeł jest z okresu powstania listopadowego - orzeł z tarczą amazonek używany był w latach życia Mikołaja I tzn. 1828-1856, (archeologia wojskowa nr 2) jest tam fotka takiego orła i z tego co pamietam tylko że tam była 3 był też i guzik razem znaleziny - jest też wzmianka o znalezieniu tego orła na jakiejś reducie w okolicach warszawy - znalezisko z lat 60 - tych, musiał bym porobić fotki - pozdrawiam.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=298146#298146
witam i gratuluję - też takie coś trafiłem ale nie całe -okres twojwj bitwy niw pasuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie