Skocz do zawartości

Hełm pierwszowojenny-STADT BRESLAU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trafiłem taki hełm - farby oryginalne, fasunek też (po oczyszczeniu na fasunku wyszło nazwisko właściciela- Herbit) Mocowanie fasunku musiałem dorobić - oryginalny korek się rozleciał - zastąpiłem nowym. Proszę o parę informacji o tych hełmach i o przybliżonej wartości.

Napisano
jest to chyba hełm M16 niemiecki jak się nie myle, a o wartości niech wypowiedzą się eksperci

Pozdr.

PS. Z miasta Wrocław, Breslau- niemiecka nazwa Wrocławia
A cały napis znaczy Miasto Wrocław"
Stadt-Miasto
Napisano
Tak jak napisał fanatyk6 jest to austriacki hełm wz. 1917, od niemieckiego wz. 1916 różni się wysokością jednego z nitów. Malowanie jest drugowojenne niemieckie. Takich hełmów używano jeszcze na początku II Wojny Światowej.

Wartość na pewno nie jest mała :)
Napisano
Byłbym zapomniał, całość psują te głupie nibykalkomanie... Zastanawiam się, czy pod spodem nie ma austriackiej farby, ale z komputera można sobie powróżyć, bo wrażenie koloru zależy od sterowników/ustawień/monitora.
Napisano
Witam pod spodem bedzie farbka zielona własnie taka jak od wewnątrz a na niej czarny namalowany farbą herb Wrocławia-to były hełmy jak dobrze pamiętam straży miejskiej.jakby hełmik był na sprzedaż/wymiankę zapraszam- offczarek7@wp.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie