Skocz do zawartości

Buty/saperki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz!Brakuje mi tych butów do kompletu żandarma ponieważ opinacze sie do tego nie nadaja ale przyznam sie ze na motocykl takie saperki sa poreczniejsze.Przeglądając stronki GRH żadko spotykam sie z zandarmamii na motocyklach zwykle sa to osoby z AA7-te same osoby co na Bzurze a może ktoś ma jeszcze innych fotki motocyklistów niemieckich z Polski?
Strone wilka juz widziałem.

Witam ponownie poszperałem podowiadywałem sie i tak buty BW to wydatek zaznaczam duży rozmiar np46 to wydatek 200 zł bezprzeróbki podeszwa gumowana etc.Buty u P.Frankowskiego 300zł i im wiekszy rozmiar tym droższe.A gdy byłem u szewca który szyje buty na wymiar do jazdy hippicznej o zgrozo 1000zł.Tak więc juz nie wiem jaka opcja jest najlepsza .Co o ty szacowne grono myśli??????Na co sie zdecydowac?????

Buty od pana A.Frankowskiego to też saperki kompanii reprezentacyjnej BW, tylko on ma większą marżę, więc i cenę wyższą.
Z szyciem butów u szewca to faktycznie byłbym bardzo ostrożny.
Dygresja historyczna - wielu podoficerów Wehramchtu zamawiało sobie buty prywatnie, tak, że ich krój mógł się znacznie różnić od wyglądu saperek z sortów wojskowych, ale oczywiście odtwarzamy regułę nie wyjątek.
Sytuacja wygląda tak, że nawet gdybyś przyniósł do szewca oryginalne niemieckie saperki z okresu i prosił o uszycie repliki, to on najpierw musiałby przygotować kopyto na takie obuwie, a to kosztuje ok. 350 PLN, przy czym zapewne zawyżył by jeszcze jego cenę, bo nie miałby raczej co z nim potem zrobić, a potem dochodzą jeszcze koszty robocizny i materiałów.
Ponieważ jednak raczej szył by na posiadanych już kopytach, więc efekt byłby niestety mizerny - czyli kasa w błoto :(

Fakt tak więc pozostaje mi kupic buty z BW samemu je przerobić.Nie mam tyle kasy by wyrzucać tysiąc złotych na buciory u szefca i jak mówicie niepewne.Może ktoś z was ma jkies duże rozmiary BW interesuje mnie 46.czekam na odzew".Pozdrawiam.Hasło-BUTY";)

Ja też mam problem z butami, ale z kolei ja mam orginalne saperki WH . Skórka jest dobra z podkuciem . Problem w tym że jak wkładam stopę do blokuje mi się na łączeniu cholewy i z resztą buta. Skóra w tym miejscu jest strasznie sztywna , a powinna być miękka . Co mam zrobić aby ją zmiekczyć ??

Moja rada? Sprzedać org buty kolekcjonerom i kupić cos w czym można bezpiecznie chodzić i czego przede wszystkim nie szkoda, używanie org butów to pomyłka, raz z racji wygody i zdrowia stóp, dwa że tego po prostu szkoda zuzywac targajac po chaszczach.

• 1 month later...
  • 7 months later...
Trochę odgrzebuję stary temat, ale jestem zdesperowany :)

Poszukuję niemieckich butów górskich w rozmiarze... 46 lub większym. Czy jest ktoś, kto może mi pomóc :)

Udało mi się zdobyć szwajcary w rozmiarze 44 ale pomimo wielu prób i wizyt u szewców nie byłem w stanie choć odrobinę ich rozbić. Błagam o pomoc :)

P.S. Jeśli ktoś coś wie na temat szwajcarskich butów górskich to też proszę o kontakt.

• 3 weeks later...

a tak wyglądają od spodu saperki reprezentacyjnej kompanii BW dostępne na allegro po oderwaniu gumy, naklejeniu skóry i podbiciu przez szewca co kosztowało mnie bez gwoździ 40PLN

dodam, że wygodne jak kapcie po założeniu mimo, że trochę jednak ważą ;))

No i bardzo dobrze!
Na początek poprawne rozwiązanie! Sam również mam m.in. buciory konwertowane z saperek kompanii reprezentacyjnej BW, ale traktuję je jako rozwiązanie przejściowe dopóki nie uzbieram środków na profesjonalną replikę saperek z HERO.

Pozdrawiam
Hindus

Nie wiem jak jest z innymi produktami, ale buciory mają ładne (wahałem sie nad zamówieniem wyżej wymienionych z ATF, ale produkty jednej i drugiej firmy prezentują się tak samo, a do HERO bliżej ;) Co do szczegółów realizacji transakcji będę się tym martwił jak zgromadzę odpowiednie środki.

Pozdro
Hindus

witam mam prosbe czy ma któryś z Kolegów nr tel do użytkownika allegro creopb,nie odpowiada kompletnie na maile,i czy ktos posiada saberki BW w rozmiarze 28.5/44,5-45/ chodzi mi o obwod w łydce tych butów mierzonej po wewnętrznej,chcę je nabyć a nie wiem czy bedą dobre

• 1 year later...
Ma ktoś może pojęcie czy jest w Warszawie jakiś szewc który będzie mógł podkuć saperki BW odpowiednimi gwoźdzmi, a także dokonać tych zmian z odrywaniem gumy, naklejeneim skóry i td. Jak dotąd tylko obszedłem wszelkich sprzedawców militariów na Kole, ale nikt nic o tym nie wiedział. A w tych tematach nie mam pojęcia u kogo szukać, a możoe ktoś coś tu wie?

Ja mam szewca w Wawie, który parę lat temu to ćwiczenie dla mnie zrobił (wymienił w saperkach BW podeszwę na skórzaną i podkuł gwoździami). Zrobił to przepięknie i bardzo solidnie (zdjęcia tych buciorów są na naszym forum). Nie wiem czy obecnie podejmie się tego zadania, bo to człowiek starszy i schorowany, ale zapytać mogę...

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie