Skocz do zawartości

Dziwna ładownica

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat ładownicy Mauserowskiej prezentowanej na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=147049648

Zastanawiają mnie te nity, gdyż pierwszy raz na oczy widzę coś takiego! Zawsze te nity są ułożone pionowo, czy ktoś z Was już spotkał się z czymś takim? Czy ona faktycznie może być z 39 tak jak pisze autor aukcji? Będę wdzięczy za jakieś informacje.

Pozdrawiam
Napisano
Nic nadzwyczajnego. Wersja przejsciowa juz nity ale jeszcze w polozeniu poziomym (podobnie jak uklad szycia poprzednich typow).
Rozwiazanie jest niepraktyczne, skora miedzy nitami jest tak waska ze duza czesc ladownic tego typu ma urwane paski wlasnie w tym miejscu.
Najczesciej takie nitowanie wystepuje w ladownicach z 42 roku.
Ta z aukcji oczywisice nie jest z 39.
Napisano
Jak mnie pamięć nie myli początkowo wszystkie ładownice były szyte. Potem zaczeli nitować pionowo, ale to było lipne rozwiązanie bo paski za łatwo się urywały. Dlatego zaczęto nitować poziomo.
Napisano
Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Pytałem bo po prostu pierwszy raz widzę coś takiego na oczy. A czy Wy spotkaliście się już z takimi ładownicami? Czy można to uznać za dość oryginalny element kolekcji?

Dzięki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie