Skocz do zawartości
  • 0

Co to za znaki probiercze2??

pakko

Pytanie

Napisano

Witajcie.Mam dwie złote? obrączki po pradziadkach pochodzą z około 1910roku najprawdopodobnie kupione w Wilnie i mam problem-nigdzie nie znalazłem opisu znaków probierczych i nie wiem jaka to może byc próba złota.Współczesne nie pasują...Jubiler tez nie wie :) a do oceny musiałby pobrać kawałek złota.POMOCY,zamieszczam foto znaków na obu obrączkach.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje za odpowiedź,jak wspomniałem obrączki były kupione przez dziadków we Wilnie wtedy należącym do Polski.Mógłbyc to mniej wiecej rok 1915.Złoto jest koloru czerwonego...
Napisano
Mała poprawka-zakładam ze obrączki były kupione w 1915roku bo pierwsze dziecko pradziadkow jest z 1917roku,obrączki mogą być starsze...
Napisano
Taki ma kolor bo ma duzo miedz. Moze pradziadek dostal te obraczki? Bo te cech byle bite pomiedzy 1896-1908. Z tego co sie orientyje. Ale moge sie mylic.
Napisano
Zeby dowiedziec dokladniejsza date trzeba by bylo odszukac po inicjalach na obraczce, probiernika ktory sie nimi podpisywal w danym miescie gdzie byla mennica i w danym czsie gdy zajmowal pozycje kierownika. Ale nie radze bo to moze byc bardzo mylne, gdzyz te inicjaly lubialy sie dublowac w roznych miastach w roznym czasie. Musisz chyba zaloztc ze to jednak pradziadek. pozdro
Napisano
Prosze jeszcze spojrzec na próby na tej papierośnicy.Na obraczce słabo to widać ale bokiem jest taka sama kobieta i tez cyfry 56.
http://polskijubiler.com/archiwum/jubiler_1_18_2003/index.php?nd=72
CO do widocznych znaków fi" i w" -to rosyjskie f i w?
Napisano

Witajcie.Mam dwie złote? obrączki po pradziadkach pochodzą z około 1910roku najprawdopodobnie kupione w Wilnie i mam problem-nigdzie nie znalazłem opisu znaków probierczych i nie wiem jaka to może byc próba złota.Współczesne nie pasują...Jubiler tez nie wie :) a do oceny musiałby pobrać kawałek złota.POMOCY,zamieszczam foto znaków na obu obrączkach.

Napisano
Proby na papaierosnicy sa bite po 1908 r. I byly to ostatnie znaki probiernicze pochodzenia rosyjskiego bite w polsce, do 1915. W rosij pewnie dluzej. Ta cech jest prawie identyczna z tym ze glowa kobiety jest odwrocona w przeciwnym kirunku a inicjaly probierza zastapiono literami greckimi. Urzad probierni w warszawie otrzymal litere jota"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie