Skocz do zawartości
  • 0

Co oznaczają te znaki probiercze1??

pakko

Pytanie

Napisano

Witajcie.Mam dwie złote? obrączki po pradziadkach pochodzą z około 1910roku najprawdopodobnie kupione w Wilnie i mam problem-nigdzie nie znalazłem opisu znaków probierczych i nie wiem jaka to może byc próba złota.Współczesne nie pasują...Jubiler tez nie wie :) a do oceny musiałby pobrać kawałek złota.POMOCY,zamieszczam foto znaków na obu obrączkach.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Raczej nie ma opcij na cyfry dlateg ze to sa inicjaly
kierownika urzedu probierni. Ja bym powiedzial ze z tej twojej 5 mozna zrobic b a zera a, z tego co ja widze. Przyjzyj sie lepiej.
Napisano
Przy postaci obróconej w lewo są chyba rosyjskie litery z których pierwsza to P lub Ł druga być może O lub B
Napisano
Tak jak pisalem wyzej, inicjaly probiernike probiernikow. Moga wystepowc rosyjskie litery i mogl on byc zarowno z warszawy jak i z wilna.
Napisano

Witajcie.Mam dwie złote? obrączki po pradziadkach pochodzą z około 1910roku najprawdopodobnie kupione w Wilnie i mam problem-nigdzie nie znalazłem opisu znaków probierczych i nie wiem jaka to może byc próba złota.Współczesne nie pasują...Jubiler tez nie wie :) a do oceny musiałby pobrać kawałek złota.POMOCY,zamieszczam foto znaków na obu obrączkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie