Skocz do zawartości

Kilka pytan odnosnie Rutus Solaris

oleq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Mam kilka pytań zwiazanych z użytkowaniem Solariska.

1. Jak często będąc w terenie stroicie wykrywacz do gruntu?
2. Czy zawsze trafienie np. monety bedzie sygnalizowane na wyświetlaczu jako 9,10,lub 11sty kwadracik?
3.Który przeważnie kwadracik jest wskazywany na wyświetlaczu gdy trafiacie na tzw.dobry kolor" np. klamerka , odznaka , moneta..? Czy czasem może to być 4-8 kwadracika?
4.Pytanie statystyczne :) czy kopiecie sygnaly 4-8 kwadracika?
5. Co jeśli wykrywacz daje sygnal na przemian wysoki, średni, niski a wyświetlacz pokazuje 9-11 kwadracika czyli dobry kolor. Kopać? jak sądzicie? mieliście takie przypadki??
6.Co dokłądnie oznacza korekcja żelaza? Co określają poziomy 0,1 i 2? Chodzi o stopień korozji?..
7.Czy wskazania na wyświetlaczu zawsze są równoznaczne z sygnałem wykrywacza? np niski ton ale 9ty kwadracik na wyświetlaczu jest to czasem mozliwe ???
8.Dlaczego na ID żelaza przeznaczono trzy kwadraciki? Zależy to od wielkości przedmiotu??
9.Czy w pracy trójtonowej jest zwiększony pobó mocy?
10. LEpiej Wam się pracuje w trój czy jednotonowym na dynamice????
11.Czym różni sie MIX od reszty pozatym że pracuje w STATYKU a jak znajdie przedmiot to przełąncza się na DYNAMIKA? Co nam daje MIX?
12.Czy Mixa trzeba zerować?
13.Zwiększając dyskryminację na Dynamiku tracimy zasięg na kolor?
I na koniec :)
14. Czasem podczas strojenia do gruntu mając pokrętło GRUNT skręcone prawie na maxa na lewo to na wyświetlaczu pisze żeby skrecić w lewo nawet jeśli niema juz skali natomiast po przekręceniu w prawo na max pisze żeby skręcic w prawo. Czasem jakbym nie kręcił zawsze pisze w prawo. I CO WTEDY??? MAcie takie akcje?
15. Czy podczas strojenia do gruntu mam wyśrodkowac pokrętło na OK"? jeżeli np Ok zajmuje skale od godz. 10 do 14 to na 12sta? czy skajnie na 10tą czy na 14tą? :):) ufff
16.Czy podczas strojenia posługujecie sie tylko pokrętlem GRUNT? czy tez Czułośią?

Wszystkim dziekuje za trud ewentualnych odpowiedzi chodze od niedawna z tak zaawnsowanym sprzętem i dopiero się go ucze Jednocześnie przepraszam wszystkim któym niektóe pytania wydadzą się głupie i prosze tez nie filozofować z tekstami żeby przeglądnąć forum bo już to zrobiłęm i niczego nie znalazłem :):).
Pozdrawiam
Napisano
1-tryb dynamiczny stroje tylko na poczatku, chyba ze wejde na droge to troche skrecam.
2-nie, trzeba troche rozkminic ten wskaznik i dzwiek, zalezy od grubosci monety , materiału , gleby...
3-klamerka (mosiadz lub alu) daje zawsze na przed ostatnim lub trzecia od końca , dobry kolor to zawsze dalej w prawo.
4-TAK! cieńkie monety srebrne lub jakies wytłoczki zapalaja czesto 5-6 wskaznik.
5-może kamienie?
6-sam nie wiem:) mam na 2.
7-różne.
8-możliwe, ale stalową blache pokazuje na dobry kolor.np.hełm
9-zawsze na niej chodze wiec nie wiem.
10-dynamika 3 tony wypas!
11-nie uzywam
12-tak caly czas pracuje tam statyk i dynamika
13-chyba nie a jesli tak to nie znacznie
Napisano
Krzycho Wielkie dzieki za odp.
PS. niewiem czemu ale ja stroilem grunt w ten sposób że trzymałem lewy przycisk i krecilem gałka grunt natomiast w instrukcji pisze żeby przed skręceniem gałki puscic guziczek :) --A czy da sie jakos sciszyć to buczenie?-- :)
Moze ktoś jeszcze pokwapi się o odpowiedz na moje pytanka? PZDR
Napisano
Czasammi mi rece opadaja juz kilkanascie razy wykopałem gwoździa itp. podczas gdy mialem sygnal sredni i wysoki a wskazanie na wysietlaczu 5-6-7 kwadracik ( dyskryminacja ok 75%) ehh... w takim układzie to robie 100m w dwie godziny i mizerne efekty wiec chyba zaczne tylko kopac mocny kolor 9-10-11 kwadracik...
Napisano
A najlepsze jest to że wiekszoc odsyła do wczesniejszych postów w ktorych i tak niewiele jest!! Bo kazdy cwaniakuje i napisze ze z wykrywaczem trzeba sie zaprzyjaznic albo wiedziec co do nas gada" ale skoro inni juz wiedza jak gada i co gada ten nasz Solaris to czemu nikt łopatologicznie nie napisze?? w koncu po to jest forum a nie zeby sie wymadrzać. Chyba można napisac jakich wskazan dwiekowych nie warto kopac albo o czym swiadczy niestabilny sygnal... itd!! Drodzy koledzy albo sobie pomagamy albo sie wymadrzamy i to cale forum poza expozycją znalezisk niema sensu!
Chyba sie troszke zdenerwowalem :)
Napisano

Myślę że kwadracikami tak za bardzo to nie można się sugerować.Jeśli sygnał jest mocny i stabilny to trzeba kopać.
W żadnym wypadku nie odpuszczam 5,6,7 kwadratu.Za dużo monetek na nich wyciągnąłem.Fakt że aluminiowych drutów i cynkowych blaszek trzeba się nakopać,ale przy okazji kupę fajnych fantów wychodzi.A to sreberko to na 4 kwadraciku!!!Intuicja też się przydaje.
Pozdrawiam.

Napisano
Co do twoich wysokich sygnałów na gwożdzie to wydaje mi się że dyskryminację powinieneś radykalnie zmniejszyć,ja nie urzywam jej wogóle z racji tego że Solaris ma ją po prostu kiepską.Miałem ten sam problem,wysoka dyskryminacja i wysokie sygnały na drobne żelazo.
Na zaśmieconym terenie używam mixa,zasięgi trochę mniejsze ale sygnały czytelne,skaczące kwadraciki prawie nie występują.W tym trybie chodzę bardzo powoli ale daje efekty.
Grunt ustawiam tak jak w instrukcji i jest o.k.
Napisano
Dyskryminacja? Hmmm. Najlepiej na godzinie od 12 do oporu.-Lecz nigdy przed 12 bo tracisz zasięg na drobiazgii. Zresztą w instrukcji jest to opisane.Chodzi tu oczywiście o prace na dynamiku. Jeśli chodzi o te gwożdzie ich sygnał różni się np od monetki. Trudno to tak wytłumaczyć na sucho- więc nie będe się tego podejmował.Najlepij zrobiłbyś jadąc do lasu w którym jest mniej śmieci niż na podwórku czy na polu za domem. Jeśli jesteś uparty i chcesz chodzić w tych miejscach które ci odradziłem to proponje tryb MIXD.Jeszcze jedna sprawa: nie należe do tej grupy co lubi się wymądrzać.To są moje spostrzeżenia po 5 wypadach ale jakże owocnych.Szkoda że dzieli nas tyle kilosów bo lepiej jest wszystko wytłumaczyć w terenie niż na sucho. Rutyna skonsrułował bardzo dobry sprzęt w tej klasie cenowej i chwała mu za to, ale ta instrukcja gdyby nie szorstki papier nadawałaby się do podtarcia du..y.

Pozdrawiam
Bogusław
Napisano
radze Ci kopać sygnały które w każdą stronę dają wyrazny sygnał , co do kwadracików to jest różnie czasem srebrne lub nawet złote monety zapalają 4 kreskę ale tylko wtedy kiedy są cieniutkie! musisz rozkminić solarke w terenie nie zaśmieconym
jak już sie nauczysz z nia pracować mozesz biegać nawet po smietnikach i miejscach ogniskowych :)
Napisano
No w koncu się reszta towarzystwa odezwała :)
Dzieki za fatyge jestescie Kochani :) tak pozatym bede dalej dociekliwy czy jak juz trafialiscie monetke na 4-9 kwadracika to dawala ona taki sam lub podobny sygnal do np drutu albo kapsla?? czy zawsze takowa dla nas cenna rzecz da sygnał silny, dynamiczny i jak to pisal Krzycho sygnały które w każdą stronę dają wyrazny sygnał ??
Wiem ze jestem dociekliwy i uparty ale chce zaoszczedzic sobie i innym czytajacym pozniej ten post czasu , oczywiscie dzieki Wam.
PS Igor jestem z Mielca podkarpacie a Ty?
Debogora gratulacje.
Napisano
Jeżeli nie masz wprawy kop wszystko pomiędzy 5-11 kwadracikiem ;) przy w miarę stabilnym sygnale. Pamiętaj, że jeżeli monetka jest prawie na wierzchu to wykrywacz, jeżeli chodzi o identyfikację, dziwnie się zachowuje.
Reszty się nauczysz i będziesz robiła odruchowo ....
Napisano
Z Solarisem szperam od niedawna - bylem w terenie ( pola lasy drogi ) 10 razy ( srednio po 3 godziny )i oto moje spostrzezenia:
- stroje ( na dynamice ) tak czesto jak widze, ze zmienia sie rodzaj gruntu po jakim chodze
- male i cienkie monety ( namierzone boratynka i szelag ryski Zygmunta ) zapalaly mi skale ponizej 9 ( tu: 5-7, te sa cienkie a do tego niekoniecznie musza byc w polozeniu rownoleglym do cewki )
- sprawdzam zawsze 4 kwadrat bo jestem niedowiarkiem:)
- mając przeskakujace" tony i kwadraty na 9 do 11 trafiałem np. na zgniecione i mocno skorodowane puszki po konserwach; jak zapala sie 11 kwadrat wtedy pomiatam pare razy by sprawdzic, ze nie zapali sie 12-ty ( zdarzalo sie, ze przelanczal sie z 11 na 12, a wtedy trafialem na kamien magnetyczny
- pracuje wylacznie w trybie 3tonowym
- jak stroje grunt po rozlozeniu sprzetu, to mam pokretlo ustawione na godz. 12 i wtedy patrze co podpowiada wyswietlacz i ew. krece
- kiedy dynamik pokazywal przedmiot, a pin point nic nie widzial okazywalo sie, ze trafialem cos na duzej glebokosci
- kiedy pin point pokazywal cos, a dynamik tego nie widzial ( przy namierzaniu pojawialy sie dzwieki np. z 3 miejsc, a dynamik pokazywal jedno miejsce ), wtedy okazywalo sie, ze dynamik dyskryminowal smieci".
To na razie tyle..
Sv
Napisano
na razie kop wszystkie sygnały od 4 kreski w góre które dają wyrazny sygnał (nie wazne jaki ton) w każdą stronę . a póżniej juz sie nauczysz sam co i jak.:D
pozdro.
Napisano
Sygnał wysoki ( zawsze mi się te muzyczne sygnały mylą niski/wysoki, więc powiem, że piskliwy jak myszka:), do tego stabilny - na przemian jak pisałem dostaję sygnały dla skorodowanych śmieci żelaznych. Zawsze się jednak pojawia dylemat czy kopać czy nie, bo wraz ze śmieciami może być pieniązek. Zdarzyło się, że miałem sygnał na kamień ale dla sprawdzenia kopałem no i wyszedł kamień a z nim 1 grosik z 1925,,
Pod baterie nic nie podkładałem ( alkaiczne wystarczały mi na 4 dni szukania, przy czym jak % spadły do 10 to zminiałem, by zasięgu nie tracił , za to owijam sondę i wysięgnik do ok. 10 cm czarną,cieńką taśmą izolacyjną . Dzięki temu sonda jest nieporysowana i bez zmartwienia omiatałem wysokiem ścierniska, trawy i krzaki.
Krótki sygnał, który znika" np. przy drugim machnięciu - też mam to na śmieciach.
Na zapalające kwadraty patrzę szczególnie na początku skali bo jak pisałem zdarza się, że dynamik ciągnie sygnał głębiej niż pin point i wtedy zdzieram warstwę dopóki pin point nie chwyci znaleziska.
Może ktoś ze starszych użytkowników" coś doda.
Sv
Napisano
Sv dzieki, tez bym chcial zeby wypowiedzialo sie jak najwieksze grono uzytkownikow Solarisa no ale..
Napisz z kad jestes bo usilnie szukam kogos z Solarisem z podkarpacia..
Napisano
Poznań a od czasu do czasu okolice Kostrzyna n/O.

Popatrz w dziale Poznajmy się i porównaj z dziale Sprzęt poszukiwaczy.
Zobacz tez na www.poszukiwania.....com - tam przy nicku niektórzy wpisują jaki mają sprzęt i skąd są.
Sv
Napisano
Witam, nie doczytalem niczego sie odnosnie zlota, a wiec 6 kwadracik bez dobicia (pojedynczy kwadracik bez zapalenia poprzednich) - zlota obraczka (wyszla z okolo 15 cm). Poza tym kopalem z Solarisem na plazy i nie moge dojsc roznicy jaka daja zawleczki po piwie od (niektorych) monet.
Napisano
macie moze rade na mocno zasmiecony teren? Dostalem zielone swiatlo na takie, gdzie do XVIII wieku stal Kosciol ( spalil sie i w innym miejscu Joannici postawili nowy ), teraz jest tam zaniedbane pole i niestety przez dlugi czas Gopodarz awozil" je popiolem z pieca - sprzet mozna powiedziec, ze wariuje ( piszczy co 20 cm ..
Sv
Napisano
A tam nie ma kamieni magnetycznych? Sprobuj podkrecic grunt na 15ta i dyskryminacje prawie do zera, stracisz na zasiegach ale wykrywacz nie powinien szalec. No i mozesz sprobowac trybu jednotonowego.
Napisano
Są na pewno - duże kamienie po fundamentach zostały wykopane i wywiezione ale drobne pozostały i część z nich daje sygnał na 12tą kreskę ale bywa ze i 11 się zapali a wtedy jak lekko kopnę ( z 10 cm ) to zapala się 12ta kreska; z regóły je rozpoznaję a najbardziej dają się we znaki gwoździe i druty ( te z kolei są albo grube" lub z dobrego metalu, a na to chyba nie ma już rady )
Dzięki za radę - sprawdzę Twoje sugestie o ile w Grudniu będzie jeszcze możliwość szpadlowania:)
Sv
Napisano
CZy Wszyscy posiadacze solarisa chodza na bateriach czy na akumulatorkach?Sa przeciez teraz pojemności np:2300mAh.Niby napiecie bedzie niższe ale... A jak sie wtedy zachowuje wykrywacz (zasięg,czułośc stabilnośc pracy i wiarygodnośc wskazań porównując do pracy na bateriach) Mam zamiar niebawem nabyc ten sprzet ale wczesniej musze wszystko o nim wiedziec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie