Skocz do zawartości

czy polacy budowali małe bunkry?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w pewnym miejscu natrfaiłem na betonowe stanowiska ( jak kochbunkry ) o dwóch strzelnicach mniej wiecej w ta sama strone. Niby są Niemieckie, jednak strzelnice mają skierowane w stronę granicy z Niemcami, a nie w stronę z której nadchodził front. I to mi nie pasuje. Czy jest możliwe aby mogły to być Polskie stanowiska z 1939 roku?
Napisano
suchy ss muszę Ciebie znmartwic ten kochbunkier z Twojej fotki niestety nie jest Polski, stoi on przy schronie nr 52 w Dobieszowicach - Wsołej przytargany tam przez członków Stowarzyszenia Pro Fortalicjum" ze strony niemieckiej tak by ślad po nim nie zaginął bo szkoda go było.

Na drugiej fotce również obiekt pochodzenia bardzo teutońskiego

Z tgo co mi wiadomo polska instrukcja saperska sprzed 1939 nie przewidywała budowy takiego typu obiektów o konstrukcji betonowej.

germaniec jak nic

pozdrawiam
Napisano
victor tak, ten koch jest w Dobieszowicach, znajomy mi mowil ze to polak, widzialem juz wiele niemieckich i ten w Dobieszowicach byl inny dlatego nie sprawdzalem tego dokladniej, no ale jezeli tak mowisz to chyba tak jest bo ja nie mam o Kochbunkrach pojecia:)
pzdr.
Dawid
Napisano

ten obiekt to schron dla wartownika przy dawnych zakładach silesia (tam robili hełm polski wz 31) teraz czeka na śmierć"
wysyłam inny ciekawy obiekt...

Napisano
Witam

Ten w Dobieszowicach to najprawdziwszy niemiecki Koch" ; )
Co jeden Koch" to inny kształt, zalezalo to od daty wylewania jak i fantazji budowlańców : )

Polacy nigdy nie budowali tego typów obiektów.

Ten stozkowy to schron wartowniczy tzn ołowek.

Kochy są rożnorakie, płaskie zaokrąglane etc.

Strzelnice ustawione sa przewaznie do ognia bocznego.
Czasami mozna spotkac kochy obserwacyjne z charakterstyczna dziura w stropie na peryskopy.

Zapraszam na ta strone:

http://www.gos.fora.pl/viewtopic.php?t=345

Jest tam relacja z czesci badań nad linia b2

Pozdrawiam
Napisano
Kolega deutsch ładnie przetłumaczył tekst z niemieckiej książki, opis pod fotką, ale nie rozumie, co znaczy - Dzieci, nie prezentujcie tu niemieckich Einmann-Schutzbunkrów. ??
Napisano
Napisalem to, poniewaz schron prezentowany na zdjeciu z2006-11-19 17:08:00 to moim zdaniem niemiecki bunkier dla jednego wartownika, na ogól stawiane przy fabrykach. Bylo o tym kiedystam nawet w Odkrywcy".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie