Skocz do zawartości

Towarzystwo Akcyjne Browaru Łódź

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam wszelkich informacji o firmie : Towarzystwo Akcyjne Browaru Łódź".
Chodzi mi o jej lokalizację w mieście Łodzi ,a także o właściciela i rok założenia / zakończenia działalności firmy.
Może ktoś spotkał się z informacjami o tej firmie (tablice reklamowe ,druki fabryczne ,listy przewozowe itp.)?
Z góry dziekuje za pomoc.

pzdr

bjar_1

Napisano
A może wie ktos w którym miejscu w Łodzi była ulica MILSZA (dzielnica ,ewentualnie jaka ulica tam teraz jest)? Na planie miasta Łodzi nie znalazłem...może jeszcze ulica ta istnieje?

pzdr

bjar_1
Napisano
mam stare plany miasta z pocz wieku sprawdze moze bedzie ale wykaz odrobine cierpliwoosci bo musze sie do nich dokopac
  • 2 weeks later...
Napisano
dzięki Yoony. Niestety nie ma na etykiecie żadnej daty ,ale na 100% pochodzi ona z czasów ,gdy Łódź była pod władaniem cara - czyli z czasów do I wojny światowej.
A ten plan miasta z którego roku masz?

pzdr

bjar_1
Napisano
niestety juz po I wojnie choc wydawalo mi sie ze mialem wczesniejszy (moze nuzek dostal)
to ze jest 2 jezyczny wcale nie musi znaczyc ze jest sprzed 1914
akorat w lodzi spkojnie mozebyc powojenny i nawet 4 jezyczny
Napisano
Moze cos znajdziesz w ksiażce Nurt zastygłej Łodzi"--wydana w 1938 r.Autora będę mógł Ci podać jutro
Napisano
autor Stanisław Rachalewski pełna nazwa książkiastygły nurt życia"-Łódż,która odeszła.Popytam też wiekowych ludzi z miasta.
Napisano
Dla biara 1--zlokalizowałem Ci ul.Miła.Jest cały czas w mieście Łodzi.Znajduje się w dzielnicy Łódż-Górna.Namiary--odchodzi od ul.Rzgowskiej i znajdowała się przy nieistniejącym Rynku Zielonym.Miła to bardzo stara uliczka-do tej pory jest jeszcze obrukowana kocimi łbami-co by znaczyło że może pamietać czsy powstawania przemysłowej Łodzi.Nie udało mi sie ustalić czy znajdował się tam budynek Towarzystwa ,ale bedę pytał dalej.Wciągneła mnie ta historia.Może chociaż Ci tak pomogłem
Napisano
Dzieki SaS ,ale nie wiem ,czy Twój trud nie poszedł na marne... Chodziło mi o ulicę MILSZĄ ,a nie MIŁĄ... Dzięki za wszystkie informacje dotyczące ulicy Miłej. Jak Ci sie chce to popytaj teraz o ul. MILSZĄ :))

pozdrawiam

bjar_1
Napisano
Zaparłem sie-przejdę się do biblioteki.Prawda mój czeski błąd Miła to nie Milsza a może jednak.Ciekawe też czy nadając nazwe ul. kierowano się ze życie płyneło tam miło,czy to jest nazwisko.
  • 1 month later...
Napisano
biar1-napoczątku gorzkie żale trwało to tak długo bo podałeś mi błednie brzmiąco nazwe ulicy to jest Milsza--a powinno byc od imienia założyciela browaru Milcha.
Napisano

SaS - wielkie dzięki za wszystkie unformacje dotyczące towarzystwa Akcyjnego Browaru Łódź".
Co do rzekomej łędnej" nazwy ulicy to zobacz sobie ,zaznaczyłem na obrazku - na etykiecie z tego browaru jest ewidentnie ul.Milsza". No ale cóż ,może błąd w druku...
Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

pzdr

bjar_1

Napisano
Ciekawostka-dlaczego spolszczyli nazwe ulicy.Ja w sumie pisząc mój ostatni post też parę razy wystukałem Milsz zamiast poprawnie Milch.Może w tedy zaczęto spolszczac już nazwy ulic.Polska dla Polaków.
Napisano
Zapomniałem dodać że dzisiejsza nazwa dzielnicy na której stał browar to Polesie.Browar Milcha spłonoł i po wykupieniu przez innego przemysłowca został przemianowany na Towarzystwo Akcyjne Browaru Łódz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie