bjar_1 Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Szukam wszelkich informacji o firmie : Towarzystwo Akcyjne Browaru Łódź".Chodzi mi o jej lokalizację w mieście Łodzi ,a także o właściciela i rok założenia / zakończenia działalności firmy.Może ktoś spotkał się z informacjami o tej firmie (tablice reklamowe ,druki fabryczne ,listy przewozowe itp.)?Z góry dziekuje za pomoc.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 10 Październik 2003 Autor Napisano 10 Październik 2003 A może wie ktos w którym miejscu w Łodzi była ulica MILSZA (dzielnica ,ewentualnie jaka ulica tam teraz jest)? Na planie miasta Łodzi nie znalazłem...może jeszcze ulica ta istnieje? pzdrbjar_1
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 mam stare plany miasta z pocz wieku sprawdze moze bedzie ale wykaz odrobine cierpliwoosci bo musze sie do nich dokopac
bjar_1 Napisano 11 Październik 2003 Autor Napisano 11 Październik 2003 Dzięki Yoony ,byłbym wdzięczny.pozdrawiambjar_1
yoony Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 niestety nieznalazlem tej ulicy a niema tam jakiejs daty gdzies ??
bjar_1 Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 dzięki Yoony. Niestety nie ma na etykiecie żadnej daty ,ale na 100% pochodzi ona z czasów ,gdy Łódź była pod władaniem cara - czyli z czasów do I wojny światowej.A ten plan miasta z którego roku masz?pzdrbjar_1
yoony Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 niestety juz po I wojnie choc wydawalo mi sie ze mialem wczesniejszy (moze nuzek dostal)to ze jest 2 jezyczny wcale nie musi znaczyc ze jest sprzed 1914 akorat w lodzi spkojnie mozebyc powojenny i nawet 4 jezyczny
Gość Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Moze cos znajdziesz w ksiażce Nurt zastygłej Łodzi"--wydana w 1938 r.Autora będę mógł Ci podać jutro
Gość Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 autor Stanisław Rachalewski pełna nazwa książkiastygły nurt życia"-Łódż,która odeszła.Popytam też wiekowych ludzi z miasta.
bjar_1 Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Yoony - dzieki za maila.SaS - jak masz taką możliwość ,to popytaj - będę wdzięczny.pzdrbjar_1
Gość Napisano 24 Październik 2003 Napisano 24 Październik 2003 Dla biara 1--zlokalizowałem Ci ul.Miła.Jest cały czas w mieście Łodzi.Znajduje się w dzielnicy Łódż-Górna.Namiary--odchodzi od ul.Rzgowskiej i znajdowała się przy nieistniejącym Rynku Zielonym.Miła to bardzo stara uliczka-do tej pory jest jeszcze obrukowana kocimi łbami-co by znaczyło że może pamietać czsy powstawania przemysłowej Łodzi.Nie udało mi sie ustalić czy znajdował się tam budynek Towarzystwa ,ale bedę pytał dalej.Wciągneła mnie ta historia.Może chociaż Ci tak pomogłem
bjar_1 Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 Dzieki SaS ,ale nie wiem ,czy Twój trud nie poszedł na marne... Chodziło mi o ulicę MILSZĄ ,a nie MIŁĄ... Dzięki za wszystkie informacje dotyczące ulicy Miłej. Jak Ci sie chce to popytaj teraz o ul. MILSZĄ :))pozdrawiambjar_1
Gość Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 Zaparłem sie-przejdę się do biblioteki.Prawda mój czeski błąd Miła to nie Milsza a może jednak.Ciekawe też czy nadając nazwe ul. kierowano się ze życie płyneło tam miło,czy to jest nazwisko.
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 biar1-napoczątku gorzkie żale trwało to tak długo bo podałeś mi błednie brzmiąco nazwe ulicy to jest Milsza--a powinno byc od imienia założyciela browaru Milcha.
bjar_1 Napisano 26 Listopad 2003 Autor Napisano 26 Listopad 2003 SaS - wielkie dzięki za wszystkie unformacje dotyczące towarzystwa Akcyjnego Browaru Łódź".Co do rzekomej łędnej" nazwy ulicy to zobacz sobie ,zaznaczyłem na obrazku - na etykiecie z tego browaru jest ewidentnie ul.Milsza". No ale cóż ,może błąd w druku...Jeszcze raz wielkie dzięki!!!pzdrbjar_1
Gość Napisano 26 Listopad 2003 Napisano 26 Listopad 2003 Ciekawostka-dlaczego spolszczyli nazwe ulicy.Ja w sumie pisząc mój ostatni post też parę razy wystukałem Milsz zamiast poprawnie Milch.Może w tedy zaczęto spolszczac już nazwy ulic.Polska dla Polaków.
bjar_1 Napisano 27 Listopad 2003 Autor Napisano 27 Listopad 2003 Nie mam pojęcia dlaczego spolszczyli nazwe ulicy :)Mimo to jeszcze raz - dzięki za informacje!pzdr - bjar_1
Gość Napisano 29 Listopad 2003 Napisano 29 Listopad 2003 Zapomniałem dodać że dzisiejsza nazwa dzielnicy na której stał browar to Polesie.Browar Milcha spłonoł i po wykupieniu przez innego przemysłowca został przemianowany na Towarzystwo Akcyjne Browaru Łódz
bjar_1 Napisano 29 Listopad 2003 Autor Napisano 29 Listopad 2003 Spoko. Jeszcze raz wielkie dzięki!pozdrawiambjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.