gerard_w Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Witam. mam taki dylemat... znam takie fajne miasteczko. Bardzo ładnie położone - nad samym brzegiem rzeki (sporawa, wpław trudno byłoby sie przedostac na drugą stronę) Ale obecnie żeby z miasteczka przedostać sie na drugą stronę rzeki trzeba korzystać z most oddalonego od miaasteczka o jakieś 15km. Na starych rysunkach (XIXw) widać że na brzegu, tuż przy murach miasteczka stału łodzie. I tu mam pytanie. Jak byście obastawiali? gdzie mogła być przeprawa przez tą rzekę w załóżmy XVI,XVIIw ? czy tóż przy samym mieście czy może o te 15 km od niego? Wiem że jakaś przeprawa musiała gdzieś być bo przez rzekę i przez miasteczko wiódł szlak handlowy a jakoś nie chce mi sie wierzyć że przeprawę organizowano daleko od miasta. przecierz ktoś tego musiał pilnować. wygodniej byłoby tuż przy mieście :)pozdrawiam serdecznie
don66 Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Jakie to miasteczko. Dorzuć mapkę. Czasami nawet ze współczesnej mapy można wyciągnąć wnioski, co do układu dróg i szlaków w przeszłości.
gerard_w Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 to miasteczko to Drohiczyn a rzeczka to Bug :)chciałbym tam troche połazić (w okolicach), przeszukałem net i nie moge znaleść punktu zaczepienia :/Pozdrawiam serdecznie :)PS.Mapa niemiecka, 1915r
gerard_w Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 nie ma nikt zadnej propozycji w którym miejscu mógł przebiegać prze Bug w tych okolicach dawny szklak? mam wrazenie że można byloby tam ciekawe rzeczy znaleść :)Pozdrawiam
Grzechotnik Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Postaram, się to wyjaśnić bo były dwie przeprawy.Przeprawa promowa i łodziami była zlokalizowana dokładnie poniżej tej prostej drogi z północy do Drochiczyna, i przewoziła ludzi do dziś nie istniejącego Drochiczyna Ruskiego. Bród zaś wiódł bardziej na wschód od Drochiczyna Ruskiego, jak przyjrzysz się na mapie którą wstawiłeś to zauważysz gdzie. Nie wiem nad czym się zastanawiasz, miejsce po Drochiczynie Ruskim to świetna miejscówka. Wstawiam mapkę poglądową może się połapiesz :) Niebieskim zaznaczyłem przebieg koryta rzeki z lat około 1900 w stosunku do koryta z map sztabowych z lat 1985 dziś pewnie znowu są różnice. Czerwony obrys na drugim brzegu to zasięg zabudowań Drochiczyna Ruskiego, a czerwona linia z prawej to przebieg drogi do brodu. Łodzie pływały w najwęższym miejscu koryta rzeki, mniej więcej tam gdzie idzie na mapie linia siatki, a dokładnie nieznacznie w lewo gdzieś tam gdzie jest cyfra cztery na mapie. Jak widać solidna wyspa w nurcie w okolicy Bużysk w latach 1900 była kilkakrotnie mniejsza.
Grzechotnik Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Pogrubiłem trochę zarysy by było lepiej widać. Smiało możesz poszukać na drodze do starego brodu i na drugim brzegu tam gdzie teraz nie ma Drohiczyna Ruskiego.
gerard_w Napisano 19 Listopad 2006 Autor Napisano 19 Listopad 2006 Dzieki piękne Grzechotnik :) mam nadzieją że coś ciekawego jeszcze tam zalega :)pozdrawiam serdecznie :)
kopijnik2 Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 Drohiczyn - bo drogi czyni...teren zalewowy z dużym nanosem...rzeka przesunęła się na północ - znacznie...
gerard_w Napisano 19 Listopad 2006 Autor Napisano 19 Listopad 2006 właśnie czytałem że przesówanie się koryta rzeki spowodowało osuwanie się ziemi i powstanie znacznej skarpy.... wiecie może gdzie można znaleźć coś n/t traktów w tej okolicy? albo w okolicach po lewej stronie Bugu?Pozdroofka :)
alajerzy77 Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 przesylam adres strny z mapka . Jest na niej cos zaznaczone . Pozdrawiam i życze wynikow !!!!!!! http://www.mapywig.org/m/wig100k/P39_S35_Drohiczyn_pa.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.