Skocz do zawartości

sygnowanie kbk wz.29

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pyatnie - czy na kb/kbk polskich z okresu 1918-39 były gdzieś bite znaku świadczace o przynależności broni do konretnego oddziału ? Jezeli tak to podejrzewam że bylo to bite gdzieś na kolbach ... czy ktoś ma coś do powiedzenia w tym temacie ? I ew. czy po numerze broni da się też jakoś stwierdzić jaka to była jednostka ?
Napisano
W W.P. w II R.P. broń z reguły nie była sygnowana stemplami oddziału, jednak były od tej reguły wyjątki. W Muzealnictwie Wojskowym jest artykuł Z. Gwoździa, w którym opisana jest sygnatra 1 Pułku Szwoleżerów nabita na kbk. wz. 98, który pochodzize zbiorów Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu. Na stronie http://www.ansuz.com/collectiblefirearms/RiflesMannlicher.html#a rifles Mannlicher-Berthier
jest opisany kb. francuski wz. 16 z biciami 20 P.P.
Zdarzały się też bicia jednostek na szablach i lancach.
Napisano
Nad możliwością przypisania danego egzemplarza broni, a konkretnie w moim przypadku bagnetów, po numerze do danej jednostki dość dużo się zastanawiałem.
Numery broni zapisane były w ewidencjach prowadzonych przez daną jednostkę. Niestety szanse, że zachowały się one do dzisiaj są raczej niewielkie. Centralnej ewidencji raczej nie było, o czym świadczą choćby komunikaty publikowane w Dzienniku Rozkazów, a dotyczące poszukiwania jednostek na stanie których figurowała broń o podanych tam numerach. Być może jakieś informację były zapisywane w dokumentach żołnierzy, ale z niczym takim dotychczas się nie spotkałem.
Napisano
sprawa zaciekawiła mnie przy okazji oglądania sobie ostatnio polskiej kolby od kbk wz.29 wylicytowanej na aukcji w sieci - kolba jestbogato bita -m.in numer broni, polskieznaki odbioru itp ... a od spodu kolby na odcinku między tylnym strzmiączkiem do pasa a trzewikiem jest wybita pojedyńcza cyfra 9" lub 6" i zastanawialiśmy się co ona może oznaczać ... czy jest możliwe ze to np bicie 6 czy 9pp ? Jezeli nie to co to oznacza ?
Napisano
Sorry, trochę namieszałem. Miało być:
Sygnatura, mająca formę pojedyńczej cyfry, bez żadnych liter nie jest raczej sygnaturą oznaczającą numer jednostki. Sygnatury w formie cyfry czasami występują na polskich bagnetach sprzed 1928 roku. Niestety co ta cyfra oznacza nie mam pojęcia.
Napisano
W którym miejscu na bagnecie? Tam, gdzie zakłada się na karabin na głowni??
Pozdrawiam
Napisano
Tak, mam taki. U mnie to 1 .
Nie wiem, co to za cyfra (może jakaś pomocnicza przy produkcji bagnetów).
Pozdrawiam
Napisano
Dodam, że występuje u mnie na bagnecie wz. 24 (bez oznaczenia wzoru) z płytkimi biciami PERKUN, odbioru i numeru.
Napisano
Te pojedyńcze cyfry, podobnie zresztą jak oznaczenia wzoru, były bite na pewno już w trakcie użytkowania bagnetów przez W.P. Występują one tylko na części egzemplarzy, są bite za pomocą stempli różniących się nieco kształtem cyfr, a także mogą być umiejscowione w nieco inny sposób.
Mam w swoich zbiorach egzemplarze wzoru 24 sygnowane 1", 2", 3" i 4". Nie ma żadnego związku między wielkością cyfry, rodzajem stempla a numerem produkcyjnym bagnetu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie