sivydym Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Witam.Czy ktos z forumowiczow słyszał cokolwiek o tym skarbie z Mrzezina, zastanawiające jest zwłaszcza ostatnie zdanie cyt.w większości uległy rozproszeniu i nie zostały opracowane"Poniższy tekst pochodzi ze strony http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/elnio/kunisz.htmDużo złotych solidów jest na aukcjach WCN.Ktoś się pewnie nieżle obłowił.Te okazy należą do bardzo cennych i rzadkich znalezisk..Do największych odkryć należy także skarb przeszło 5000 zdewaluowanych antoninianów z trzeciej ćwierci III w., znaleziony w okolicach Piły, a przede wszystkim skarby późnorzymskich i wczesnobizantyńskich solidów, odkrywane dość licznie na Pomorzu, a sięgające niekiedy — jak np. w wypadku zespołu z Mrzezina koło Wejherowa — liczby ok. 150 monet, a więc przeszło pół kilograma złota; skarby te niestety w większości uległy rozproszeniu i nie zostały opracowane.
elnio Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Skarb z Mrzezina został znaleziony w 1795 r. Wtedy nikt nie bawił się w handelek na Allegro. Zostawili sobie 10 monet na pamiątkę (obecnie są w muzeum w Berlinie), a pozostałe poszły do tygielka.Skarb z Piły to 1905 r., ok. 4700 sztuk zostało zbadanych, prawdopodobnie było jeszcze kilkaset.
sivydym Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Dzięki Elnio za pomoc , no to niezły kawałek temu to znależli myślałem że w zeszłym stuleciu.Tak mnie to zaciekawilo bo mój Ojczulek tam się urodził i nigdy nie wspominał o takim skarbie ani dziadkowie.Ale może jest drugi gdzieś w okolicy???. Pozdro.
elnio Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Jest drugi - z Połchowa z XIX w., ale bardzo mało o nim wiadomo. Był jeszcze trezci w Pucku, ale teraz to prawie centrum miasta ;-)W zasadzie wszystkie większe skarby solidów z Pomorza to XVIII/XIX w. i żaden nie ma precyzyjnej lokalizacji. Te z Mrzezina i Połchowa to nawet nie wiadomo, czy z wysoczyzny, czy z podmokłej pradoliny Redy. Za to pojedyncze solidy cały czas wychodzą np. w Gdańsku (Św. Wojciech, Jasień).
Raned Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Kilka lat temu w jakimś poważnym periodyku dowodzono, że w Mrzezinie k/Wejherowa czy raczej Pucka nie znaleziono żadnego skarbu solidów a w jakiejś innej miejscowości na Pomorzu o podobnym źródłosłowie, prawdopodobnie w Brzeźnie. Miejscowości na Pomorzu o nazwie Brzeźno jest kilka, większość z nich sobie przejrzałem ;)niestety bez efektów.Osobiście bardzo sceptycznie podchodzę do podawananych w literaturze nazw miejscowości, gdzie dokonano poważnych odkryć monet w XIX w.
elnio Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Odwrotnie - to Mrzezino (niem. Bresin) błędnie identyfikowano w niektórych publikacjach jako Brzeźno (obecna dzielnica Gdańska).R. Ciołek, Skarb złotych monet z Mrzezina (gm. Puck) a zespoł z Brzeźna Gdańskiego, Wiadomości Numizmatyczne XLII, 1998, s. 59-67
sivydym Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 Myślę ze temat ciekawy,jeżeli chodzi o okolice Mrzezina,Redy,czy Rumi to i pradolina rzeki Redy zasługuje na uwagę to tam zlokalizowano około 11-cie osad z okresu wczesnego średniowiecza . Wśród nich wyróżnia się duża osada położona pomiędzy Kanałem Łyskim a rzeką Redą, gdzie w trakcie badań powierzchniowych natrafiono na duże ilości fragmentów ceramiki naczyniowej datowanej na okres od VI/II do XI wieku. Bede temat zgłębiał ,pobiegam troche w okolicy jak coś to się odezwę...Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.