watorresbo Napisano 5 Październik 2003 Autor Napisano 5 Październik 2003 Witam.Mam takie pytanko- Jak można szybko wyczyścić nasze obiegowe klepaki? Ostatnio nazbierałem tego mnóstwo na plarzy i niebardzo wiem jak to wyczyścić.Próbowałem w occie i zmieniły barwe na czerwone złoto" tak samo po kwasku cytrynowym .Czy są jeszcze jakieś inne metody?
Jaro5 Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Witam. Ja ostatnio znalazłem 7,5 zł w różnych nominałach, zacząłem je moczyć w płynnej cytrynce" do herbaty - bez efektu. Za to przetarcie monet szmatką i zwykłą pastą Samą" przyniosło efekt zadawalający.pozdrawiam
watorresbo Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Dzięki wielkie.Ale czy może zna ktoś jeszcze jakąś uniwersalną miksturkę do klepaków :)pozdro watorresbo
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 dobry efekt daje płyn do czyszczenia miedzi i mosiądzu. wilgotna szmatpa i dodatek płynu i czerwone złotówki dały się doprowadzić do stanu używalności.
mietek Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Rozwiązanie alternatywne - płacić nimi w automatach.
Gość Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 Ja będąc na urlopie nad morzem codziennie zbierałem z plaży niezłą sumkę i czyściłem poprzez moczenie w occie i potem którkie polerowanie (ścieranie tego czerwonego nalotu) drobną wełną stalową (używam niemieckiej Stahlwolle. Taka wełna powinna być w porządnych sklepach przemysłowych).Efekty bardzo zadowalające. Piękny połysk, a jak ładnie się wydawały :)Pzdr. Bagneciarz
janek_toruń Napisano 6 Październik 2003 Napisano 6 Październik 2003 popiół z papierosa plus troszkę wody i trzeć w paluszkach lub szczoteczką do zębów
watorresbo Napisano 6 Październik 2003 Autor Napisano 6 Październik 2003 Dziekuje za informacje .Teraz pozostało mi tylko nazbierać znowu klepaczków oczywiście kiedyś tam przyokazki.narkawatorresbo
Raned Napisano 17 Październik 2003 Napisano 17 Październik 2003 Wyczyściłem już kilkadziesiąt tysięcy złoptych w monetach z plaży i z czasem wypracowałem nast. metody:1. monety miedzioniklowe i mosiężne z niewielką korozją - WC Picker (oddzielnie) i ewentualnie wełna stalowa.2. monety mosiężne z narostem ziarnek piasku - ocet i ewentualnie wełna stalowa3. monety miedzioniklowe mocno skorodowane - stężony kwas azotowy z użyciem maski na tlenki azotu lub wyciągu4. monety mosiężne mocno skorodowane - kwas azotowy, może być nieco słabszyW przypadku 3 i 4 należy wiedzieć, że kwas azotowy jest bardzo żrący i opary tlenków azotu trujące.
Domino(*) Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Jest też sposób a szybko" czyli posypujesz pieniażek piaskiem i trzesz palcem w wodzie, efekt całkiem niezły.Pzdr
Gość Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Czyszczarka bębnowa - ładujesz, uruchamiasz i idziesz spać. Rano gotowe - błyszczą, jak...Trzeba tylko poeksperymentować z różnymi mediami ściernymi (takie granulki kanciaste albo owalne, śrut żeliwny, kamyki), płynem, w którym się to miesza i czasem obróbki. I jeszcze jedno: nie wolno ładować razem monet z różnych metali.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.