Skocz do zawartości

obiegowe klepaki

watorresbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Mam takie pytanko- Jak można szybko wyczyścić nasze obiegowe klepaki? Ostatnio nazbierałem tego mnóstwo na plarzy i niebardzo wiem jak to wyczyścić.
Próbowałem w occie i zmieniły barwe na czerwone złoto"
tak samo po kwasku cytrynowym .Czy są jeszcze jakieś inne metody?

Ja będąc na urlopie nad morzem codziennie zbierałem z plaży niezłą sumkę i czyściłem poprzez moczenie w occie i potem którkie polerowanie (ścieranie tego czerwonego nalotu) drobną wełną stalową (używam niemieckiej Stahlwolle. Taka wełna powinna być w porządnych sklepach przemysłowych).
Efekty bardzo zadowalające. Piękny połysk, a jak ładnie się wydawały :)
Pzdr. Bagneciarz

• 2 weeks later...
Wyczyściłem już kilkadziesiąt tysięcy złoptych w monetach z plaży i z czasem wypracowałem nast. metody:
1. monety miedzioniklowe i mosiężne z niewielką korozją - WC Picker (oddzielnie) i ewentualnie wełna stalowa.
2. monety mosiężne z narostem ziarnek piasku - ocet i ewentualnie wełna stalowa
3. monety miedzioniklowe mocno skorodowane - stężony kwas azotowy z użyciem maski na tlenki azotu lub wyciągu
4. monety mosiężne mocno skorodowane - kwas azotowy, może być nieco słabszy
W przypadku 3 i 4 należy wiedzieć, że kwas azotowy jest bardzo żrący i opary tlenków azotu trujące.

Czyszczarka bębnowa - ładujesz, uruchamiasz i idziesz spać. Rano gotowe - błyszczą, jak...
Trzeba tylko poeksperymentować z różnymi mediami ściernymi (takie granulki kanciaste albo owalne, śrut żeliwny, kamyki), płynem, w którym się to miesza i czasem obróbki.
I jeszcze jedno: nie wolno ładować razem monet z różnych metali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie