watorresbo Napisano 5 Październik 2003 Autor Share Napisano 5 Październik 2003 Witam.Mam takie pytanko- Jak można szybko wyczyścić nasze obiegowe klepaki? Ostatnio nazbierałem tego mnóstwo na plarzy i niebardzo wiem jak to wyczyścić.Próbowałem w occie i zmieniły barwe na czerwone złoto" tak samo po kwasku cytrynowym .Czy są jeszcze jakieś inne metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 5 Październik 2003 Share Napisano 5 Październik 2003 Witam. Ja ostatnio znalazłem 7,5 zł w różnych nominałach, zacząłem je moczyć w płynnej cytrynce" do herbaty - bez efektu. Za to przetarcie monet szmatką i zwykłą pastą Samą" przyniosło efekt zadawalający.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
watorresbo Napisano 6 Październik 2003 Autor Share Napisano 6 Październik 2003 Dzięki wielkie.Ale czy może zna ktoś jeszcze jakąś uniwersalną miksturkę do klepaków :)pozdro watorresbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 dobry efekt daje płyn do czyszczenia miedzi i mosiądzu. wilgotna szmatpa i dodatek płynu i czerwone złotówki dały się doprowadzić do stanu używalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 Rozwiązanie alternatywne - płacić nimi w automatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 Ja będąc na urlopie nad morzem codziennie zbierałem z plaży niezłą sumkę i czyściłem poprzez moczenie w occie i potem którkie polerowanie (ścieranie tego czerwonego nalotu) drobną wełną stalową (używam niemieckiej Stahlwolle. Taka wełna powinna być w porządnych sklepach przemysłowych).Efekty bardzo zadowalające. Piękny połysk, a jak ładnie się wydawały :)Pzdr. Bagneciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janek_toruń Napisano 6 Październik 2003 Share Napisano 6 Październik 2003 popiół z papierosa plus troszkę wody i trzeć w paluszkach lub szczoteczką do zębów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
watorresbo Napisano 6 Październik 2003 Autor Share Napisano 6 Październik 2003 Dziekuje za informacje .Teraz pozostało mi tylko nazbierać znowu klepaczków oczywiście kiedyś tam przyokazki.narkawatorresbo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raned Napisano 17 Październik 2003 Share Napisano 17 Październik 2003 Wyczyściłem już kilkadziesiąt tysięcy złoptych w monetach z plaży i z czasem wypracowałem nast. metody:1. monety miedzioniklowe i mosiężne z niewielką korozją - WC Picker (oddzielnie) i ewentualnie wełna stalowa.2. monety mosiężne z narostem ziarnek piasku - ocet i ewentualnie wełna stalowa3. monety miedzioniklowe mocno skorodowane - stężony kwas azotowy z użyciem maski na tlenki azotu lub wyciągu4. monety mosiężne mocno skorodowane - kwas azotowy, może być nieco słabszyW przypadku 3 i 4 należy wiedzieć, że kwas azotowy jest bardzo żrący i opary tlenków azotu trujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domino(*) Napisano 20 Październik 2003 Share Napisano 20 Październik 2003 Jest też sposób a szybko" czyli posypujesz pieniażek piaskiem i trzesz palcem w wodzie, efekt całkiem niezły.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Październik 2003 Share Napisano 21 Październik 2003 Czyszczarka bębnowa - ładujesz, uruchamiasz i idziesz spać. Rano gotowe - błyszczą, jak...Trzeba tylko poeksperymentować z różnymi mediami ściernymi (takie granulki kanciaste albo owalne, śrut żeliwny, kamyki), płynem, w którym się to miesza i czasem obróbki. I jeszcze jedno: nie wolno ładować razem monet z różnych metali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.