Skocz do zawartości

Saperka

Pejter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam i tu koleine pytanie. Jak elektroliza to wczym Nacl czy w NaOH i czy jak NaOH to czy starczy kret i w jakich proporcjach. a jak zakonserwować Paraloid B44 to gdzie to kupić. i Trzecie pytanie jaką farbąpomalować i na jaki kolor I jescze co z trzonkiem. Mam taki środek na robaki to zamoczyć?? warto ddać że trzonek jest w dość dobrym stanie
pozdro
PS jaka to w ogóle jest saperka polska??
Napisano
Jescze jedno pytanie. czy ten olej lniany nadaje się do mojego trzonka żeby go zabandażować i nasączyćtym olejem
tu podaję link:
http://www.allegro.pl/item141617184__sinus_producent_olej_lniany_1_l_.html
Napisano
Proszę o dokładnie opisanie czynności jaki powinienem wykonać przy trzonku aby go wysuszyć i zakonserwować w odpowiedni sposób
pozdro
Napisano
A czy ten trzonek jest zwody, żeby go traktować olejem lnianym? Na fotkach nie wgląda tak źle. Jak chcesz to możesz kupic Paraloid np. tu:
http://www.kremerpolska.com/katalog/zywice.htm
Mozesz nim tez zakonserwować drewno.
A jak byś chciał pomalować to na allegro sprzedają farby, które są ponoć zgodne kolorystycznie.

Pozdrawiam
Napisano
Witaj siripiotr Trzonek jest troche zeżarty i narazie sięsuszy a potem potraktuje go olejem lnianym bo prze conajmniej rok stał wbity w ziemię na podwórku sąsiada.
Co do farby to jaki w ogóle kolor ma być?
I JESZCZE JEDNO DOWIEM SIĘ CO TO ZA SAPERKA??
Pozdro
  • 2 weeks later...
Napisano
Elektroliza rusza w sobote. Jak zakonserwowaćstał po elektrolizie, żeby znowy nie zardzewiała? Pomalować minią?
A co z ubytkami zalać jakąś żywicą? Jeżeli tak to jaką? o Gdzie kupić. Trzonek dalej sie suszy....
pozdro
Napisano
Aha i szukałem na allegro farby. Jak znaleźliście taką farbę? Co napisaliście w wyszukiwarce, albo nick sprzedawcy. Czy jest to na 100% rosyjska czy jakaśpolska powojenna?, albo jakiś tani śhit z rosji?
Napisano
Witam,
elektroliza w toku. W poniedziałek albo wtorek będę wiedział coświęcej o niciach. I jescze pytania czy powojenne miały bicia czy nie??
Napisano
Witajcie, niestety nie ma na niej żanych bić. Sprawdzałem nawet lupą. Po wymiarach można jakoś zidentyfikować?? jak ktoś by mi mogł pomóc to bardzo proszębo nie wiem jaką farbę kupić i czy w ogóle sie opłaca.
POMOCY
Napisano
Witam.
Drewno już w oleju się moczy. Teraz pytanie po elektrolizie wyszło sporo dzir czym je zakleić?? proszęo jakieś konkretne odpowiedzi. Może jakaśżywica albo szpachla??
Napisano
Jak ci się nudzi to żywicą. Moim zdaniem pomalować i tak zostawić. Na szaleńcze zabiegi rekonstrukcyjne szkoda czasu i pieniędzy. Lepiej poszukać takiej w lepszym stanie.
Wojtek
Napisano
To nie jest polska przedwojenna saperka. Albo polska powojenna, albo jakaś obca. Co do malowania, to trudno powiedzieć. Jak mam pewność lub podejrzenie, że ruska, to mam taki lakier piaskowo zielony i nim maluję. W sumie jak chcesz, to może tym lakierem z linku ją pomalować. Polskie przedwojenne były malowane dodatkowo czerwoną podkładówką przed lakierowaniem.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie