Pejter Napisano 11 Listopad 2006 Autor Napisano 11 Listopad 2006 Co zrobić z tym fantem? Jak wyczyścić i zakonserwować?
Sirpiotr Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Wyczyścić elektrolizą. A konserwacja to juz zależy jakie masz warunki. Jak sucho to WD40 powinien wystarczyć, jak nie to Paraloid B44POzdro
Cyrograf15 Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 Samo czyszczenie to tak jak pisze Sirpiotr. Natomiast po czyszczeniu ja bym pomalował.Wojtek
Pejter Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Witam i tu koleine pytanie. Jak elektroliza to wczym Nacl czy w NaOH i czy jak NaOH to czy starczy kret i w jakich proporcjach. a jak zakonserwować Paraloid B44 to gdzie to kupić. i Trzecie pytanie jaką farbąpomalować i na jaki kolor I jescze co z trzonkiem. Mam taki środek na robaki to zamoczyć?? warto ddać że trzonek jest w dość dobrym staniepozdroPS jaka to w ogóle jest saperka polska??
Pejter Napisano 12 Listopad 2006 Autor Napisano 12 Listopad 2006 Jescze jedno pytanie. czy ten olej lniany nadaje się do mojego trzonka żeby go zabandażować i nasączyćtym olejemtu podaję link:http://www.allegro.pl/item141617184__sinus_producent_olej_lniany_1_l_.html
Cyrograf15 Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Elektroliza może być w Krecie 10-15%. Taki olej nadaje się.Wojtek
Pejter Napisano 14 Listopad 2006 Autor Napisano 14 Listopad 2006 Proszę o dokładnie opisanie czynności jaki powinienem wykonać przy trzonku aby go wysuszyć i zakonserwować w odpowiedni sposóbpozdro
Sirpiotr Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 A czy ten trzonek jest zwody, żeby go traktować olejem lnianym? Na fotkach nie wgląda tak źle. Jak chcesz to możesz kupic Paraloid np. tu:http://www.kremerpolska.com/katalog/zywice.htmMozesz nim tez zakonserwować drewno.A jak byś chciał pomalować to na allegro sprzedają farby, które są ponoć zgodne kolorystycznie.Pozdrawiam
Pejter Napisano 17 Listopad 2006 Autor Napisano 17 Listopad 2006 Witaj siripiotr Trzonek jest troche zeżarty i narazie sięsuszy a potem potraktuje go olejem lnianym bo prze conajmniej rok stał wbity w ziemię na podwórku sąsiada.Co do farby to jaki w ogóle kolor ma być?I JESZCZE JEDNO DOWIEM SIĘ CO TO ZA SAPERKA??Pozdro
Pejter Napisano 29 Listopad 2006 Autor Napisano 29 Listopad 2006 Elektroliza rusza w sobote. Jak zakonserwowaćstał po elektrolizie, żeby znowy nie zardzewiała? Pomalować minią?A co z ubytkami zalać jakąś żywicą? Jeżeli tak to jaką? o Gdzie kupić. Trzonek dalej sie suszy....pozdro
Pejter Napisano 29 Listopad 2006 Autor Napisano 29 Listopad 2006 Aha i szukałem na allegro farby. Jak znaleźliście taką farbę? Co napisaliście w wyszukiwarce, albo nick sprzedawcy. Czy jest to na 100% rosyjska czy jakaśpolska powojenna?, albo jakiś tani śhit z rosji?
Boruta Napisano 30 Listopad 2006 Napisano 30 Listopad 2006 Powinny wyjść bicia i będzie wiadomo. Trzonek bardziej wskazuje na polską.Pozdrawiam
Boruta Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 Z przodu, jak rosyjska, to może mieć po obu stronach, a polska, to patrząc od stony trzonka po prawej.Pozdrawiam
Pejter Napisano 3 Grudzień 2006 Autor Napisano 3 Grudzień 2006 Witam,elektroliza w toku. W poniedziałek albo wtorek będę wiedział coświęcej o niciach. I jescze pytania czy powojenne miały bicia czy nie??
Pejter Napisano 6 Grudzień 2006 Autor Napisano 6 Grudzień 2006 Witajcie, niestety nie ma na niej żanych bić. Sprawdzałem nawet lupą. Po wymiarach można jakoś zidentyfikować?? jak ktoś by mi mogł pomóc to bardzo proszębo nie wiem jaką farbę kupić i czy w ogóle sie opłaca. POMOCY
Boruta Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 Mam ruską, wpawdzie zastępczą, i też nie ma bić.Pozdrawiam
Pejter Napisano 7 Grudzień 2006 Autor Napisano 7 Grudzień 2006 Witam.Drewno już w oleju się moczy. Teraz pytanie po elektrolizie wyszło sporo dzir czym je zakleić?? proszęo jakieś konkretne odpowiedzi. Może jakaśżywica albo szpachla??
Cyrograf15 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 Jak ci się nudzi to żywicą. Moim zdaniem pomalować i tak zostawić. Na szaleńcze zabiegi rekonstrukcyjne szkoda czasu i pieniędzy. Lepiej poszukać takiej w lepszym stanie.Wojtek
Pejter Napisano 8 Grudzień 2006 Autor Napisano 8 Grudzień 2006 Witam na allegro jest taka farbahttp://www.allegro.pl/item145886571_farba_w_odcieniu_polskiego_khaki_.html może być??
Boruta Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 To nie jest polska przedwojenna saperka. Albo polska powojenna, albo jakaś obca. Co do malowania, to trudno powiedzieć. Jak mam pewność lub podejrzenie, że ruska, to mam taki lakier piaskowo zielony i nim maluję. W sumie jak chcesz, to może tym lakierem z linku ją pomalować. Polskie przedwojenne były malowane dodatkowo czerwoną podkładówką przed lakierowaniem.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.