Skocz do zawartości
  • 0

Co to ze hełm ???

militarnik

Pytanie

Napisano

Witam!

W moje ręce dostał się taki hełm.
Pochodzi z ziem byłego zaboru austryjackiego - galicji.
Na ikonie orła lub wrony widnieje napis SO
Jaką nosi on nazwę, jakie formacje go nosiły, i jaka jest jego szacunkowa wartość ??

W środku na podpince jest wybity napis D.R.P.

Z góry dzięki za pomoc.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no własnie że nie wiem...bo te orły chyba zdarzają się też na takich starych starych hełmikach mosiężnych...więc nie wiem czy to PRl-musi się wypowiedizeć ajkiś znawca straży pożarnej...
Napisano
Straż Ogniowa. A z czego wykonany jest orzeł i jak przymocowany? Być może jest to orzeł przedwojenny z odpiłowaną koroną.
Napisano
ewidentnie widać że orzeł został przynitowany do przodu hełmu, w nieestetyczny sposób, dwa nity wystają ( widać je nawet na zdjęciu ) Trudno określić z czego jest orzeł ale wygląda na aluminiowy, choć wydaje się być z czegoś masywniejszego....
.....
czas pokaże co to za dziwactwo :)
Napisano

Witam!

W moje ręce dostał się taki hełm.
Pochodzi z ziem byłego zaboru austryjackiego - galicji.
Na ikonie orła lub wrony widnieje napis SO
Jaką nosi on nazwę, jakie formacje go nosiły, i jaka jest jego szacunkowa wartość ??

W środku na podpince jest wybity napis D.R.P.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Ogólny widok. W weznętrznej części hełmu znajdują się zabrudzenia, rdza, jak ją oczyscic aby nie zniszczyc farby i fasunku oraz jak przywrócić świetność ikonie orła/wrony ponieważ jest brudna i szara.

PS. Ktoś już sie do niego dopierał z papierem ściernym ale na szczeście nie został poważnie zniszczony.

Napisano
militarnik, dlaczego uwazasz ze nie przypomina on w najmniejszym stopniu tego, do ktorego link podal Darek419?

Bo jak sie przyjzec, to jest to - bez wiekszego zastanowienia - wlasnie M34, ktory wpadl w rece jakiegos artysto-militarysty, ktory mu zafundowal takiego przepieknego orla.

Porownaj sobie sciecie kolnierza, nity i dziurki. To nie moze byc nie M34...
Ksiegi Guinessa nie bedzie.
Pozdrawiam!
Jacek
Napisano
Jest to hełmik niemiecki policyjny wz.34-jak najbardziej taki jak ten w linku powyżej-różnice drobne w kształcie czy tam juz malowanie nieistotne-było wiele odmian tego hełmu (różne rozwiązania otworków wentylacyjnych,podpinki,fasunku,rozmieszczenie nitów pod fasunek,kształtu daszka itp)a odznaka SO=straż ogniowa-przedwojenna-chyba...moze i przed 1szo wojenna odznaka walnięta na hełmik poniemiecki 2go wojenny-juz widziałem takie kompozycje na bojowych hełmach niemieckich więc czemu nie na policyjnym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie