militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Witam! W moje ręce dostał się taki hełm. Pochodzi z ziem byłego zaboru austryjackiego - galicji. Na ikonie orła lub wrony widnieje napis SOJaką nosi on nazwę, jakie formacje go nosiły, i jaka jest jego szacunkowa wartość ??W środku na podpince jest wybity napis D.R.P.Z góry dzięki za pomoc.
Czarek Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 no własnie że nie wiem...bo te orły chyba zdarzają się też na takich starych starych hełmikach mosiężnych...więc nie wiem czy to PRl-musi się wypowiedizeć ajkiś znawca straży pożarnej...
don66 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Straż Ogniowa. A z czego wykonany jest orzeł i jak przymocowany? Być może jest to orzeł przedwojenny z odpiłowaną koroną.
militarnik Napisano 13 Listopad 2006 Autor Napisano 13 Listopad 2006 ewidentnie widać że orzeł został przynitowany do przodu hełmu, w nieestetyczny sposób, dwa nity wystają ( widać je nawet na zdjęciu ) Trudno określić z czego jest orzeł ale wygląda na aluminiowy, choć wydaje się być z czegoś masywniejszego.........czas pokaże co to za dziwactwo :)
militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Witam! W moje ręce dostał się taki hełm. Pochodzi z ziem byłego zaboru austryjackiego - galicji. Na ikonie orła lub wrony widnieje napis SOJaką nosi on nazwę, jakie formacje go nosiły, i jaka jest jego szacunkowa wartość ??W środku na podpince jest wybity napis D.R.P.Z góry dzięki za pomoc.
militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Front - przód i widok na Orła lub wronę z symbolem SO
militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 fasunek niestety juz nie co zniszczony. Jak go ewentualnie probowac naprawić, jak zmiękczyć skórę oraz czym ją zabezpieczyć??
militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 Ogólny widok. W weznętrznej części hełmu znajdują się zabrudzenia, rdza, jak ją oczyscic aby nie zniszczyc farby i fasunku oraz jak przywrócić świetność ikonie orła/wrony ponieważ jest brudna i szara.PS. Ktoś już sie do niego dopierał z papierem ściernym ale na szczeście nie został poważnie zniszczony.
Darek419 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 http://www.germanmilitaria.com/Luftwaffe/photos/L18655.html
militarnik Napisano 9 Listopad 2006 Autor Napisano 9 Listopad 2006 na hełmie nie ma żadnych swastyk i nie przypomina on nawet w najmniejszym stopniu hełmu z linku.
Darek419 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 No,jak nie przypomina to trudno,może trafiło ci się coś z zamku Wolfensztajn.pozdro.
Jacek P Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 militarnik, dlaczego uwazasz ze nie przypomina on w najmniejszym stopniu tego, do ktorego link podal Darek419?Bo jak sie przyjzec, to jest to - bez wiekszego zastanowienia - wlasnie M34, ktory wpadl w rece jakiegos artysto-militarysty, ktory mu zafundowal takiego przepieknego orla.Porownaj sobie sciecie kolnierza, nity i dziurki. To nie moze byc nie M34...Ksiegi Guinessa nie bedzie.Pozdrawiam!Jacek
Czarek Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Jest to hełmik niemiecki policyjny wz.34-jak najbardziej taki jak ten w linku powyżej-różnice drobne w kształcie czy tam juz malowanie nieistotne-było wiele odmian tego hełmu (różne rozwiązania otworków wentylacyjnych,podpinki,fasunku,rozmieszczenie nitów pod fasunek,kształtu daszka itp)a odznaka SO=straż ogniowa-przedwojenna-chyba...moze i przed 1szo wojenna odznaka walnięta na hełmik poniemiecki 2go wojenny-juz widziałem takie kompozycje na bojowych hełmach niemieckich więc czemu nie na policyjnym?
Pytanie
militarnik
Witam!
W moje ręce dostał się taki hełm.
Pochodzi z ziem byłego zaboru austryjackiego - galicji.
Na ikonie orła lub wrony widnieje napis SO
Jaką nosi on nazwę, jakie formacje go nosiły, i jaka jest jego szacunkowa wartość ??
W środku na podpince jest wybity napis D.R.P.
Z góry dzięki za pomoc.
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.