Skocz do zawartości
  • 0

zdobiony kieł

hydro

Pytanie

Zimą na brzegu rzeki w woj. zachodniopomorskim, znalazłem kieł, który okazał się pochodzić prawdopodobnie z jakiegoś naszyjnika, lub innej ozdoby. Moją uwagę zwrócił powtarzający się, dekoracyjny ryt dookoła i precyzyjnie wykonane - pod kątem do góry, dwa otwory do nawleczenia. Chciałbym poznać pochodzenie i datowanie przedmiotu. Do kogo mógł należeć, jakie było jego przeznaczenie? Na pewno jest to jeden z najstarszych przedmiotów w mojej kolekcji i zależy mi, na jego poprawnym określeniu.
Pozdrawiam hydro

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd wiesz że to kieł, a nie obrobiony róg. Ze zdjecia to nie wynika. Jeżeli to kieł, to napewno nie należał do misia, wilka i dzika. Wiec musiał by być znacznie starszy. Ustal dokładnie co to i od jakiego zwierzęcia pochodziło. Z wygladu to moze byc paleolit, jak i wczesne średniowiecze. Mozna by coś powiedziec na podstawie stanowiska , ale te dane zapewne juz są nie do ustalenia. Gdzie, w jakich pokładach i warstwach kulturowo glebowych to znalazłeś.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie