Zimą na brzegu rzeki w woj. zachodniopomorskim, znalazłem kieł, który okazał się pochodzić prawdopodobnie z jakiegoś naszyjnika, lub innej ozdoby. Moją uwagę zwrócił powtarzający się, dekoracyjny ryt dookoła i precyzyjnie wykonane - pod kątem do góry, dwa otwory do nawleczenia. Chciałbym poznać pochodzenie i datowanie przedmiotu. Do kogo mógł należeć, jakie było jego przeznaczenie? Na pewno jest to jeden z najstarszych przedmiotów w mojej kolekcji i zależy mi, na jego poprawnym określeniu. Pozdrawiam hydro
Pytanie
hydro
Zimą na brzegu rzeki w woj. zachodniopomorskim, znalazłem kieł, który okazał się pochodzić prawdopodobnie z jakiegoś naszyjnika, lub innej ozdoby. Moją uwagę zwrócił powtarzający się, dekoracyjny ryt dookoła i precyzyjnie wykonane - pod kątem do góry, dwa otwory do nawleczenia. Chciałbym poznać pochodzenie i datowanie przedmiotu. Do kogo mógł należeć, jakie było jego przeznaczenie? Na pewno jest to jeden z najstarszych przedmiotów w mojej kolekcji i zależy mi, na jego poprawnym określeniu.
Pozdrawiam hydro
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.