Skocz do zawartości

Pocztowka ze stalagu kredka malowana..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Po dłuższym czasie postanowiłem wznowić wątek,ze względu na nowe informacje i zródla wiedzy.Pragnę zwrócic honor osobie która zgłosiła swoje obiekcje co do wiarygodności historii którą opisałem .Dopiero dziś udało mi się nawiązać kontakt korespondencyjny z kuzynką która ostatnio zajęła sie rzetelnym i skrupulatnym gromadzeniem informacjii związanych z naszymi przodkami i dopiero teraz jestem w stanie zamieścić prawdziwy choć skrócony opis wydarzeń i podac szczególy dotyczące okolicznosci trafienia mojego pradziadka do Stalagu 7a.Okazało sie iż istnieje muzeum tego obozu.Dla zainteresowanych linki.Pzdr i zapraszam do dzielenia sie swoimi spostrzezeniami,wnioskami a może i zamieszczania swoich rodzinnych historii..B.P

Info uzyskane od kuzynki :Do niewoli dostali sie prawdopodobie w bitwie pod Kockiem ... byli w Armii Kleberga .... tam dostali sie do niewoli"Wyciagneła ich rodzina , a dokładnie Adam Gertner brat babci Marci ... naszej prabaci - ktory podpisał volksliste (nie wiem czy tak sie to pisze) - czyli uznał sie za niemca, nawiazał kontak z rodzina z Brema , ktora pomogła wyciagnąc ze stalagu mojego dziadka i naszego pradziadka.... Musiało to byc gdzies koncem 1940 lub poczatkiem 1941.Potem żyli sobie spokojnie w pabianicach do czasu gdy partyzanci w Łasku wysadzili pociąg z niemcami , ktorzy prawdopodobnie jechali na front na wschód......
Wtedy niemcy aresztowali wszystkich których wypuszczono z jakis niewoli, i tez cała nasza rodzine, w domu była moja babcia Lila --- Alicja i pradziadek Leon.... mój dziadek marian wracał z pracy --- pracował w Lumenwerke (nie wiem jak to sie pisze) pracowal jako ślusarz lub tokarz(wczesniej nawiazał on współprace z partyzantami) gdy zobaczył ze gestapo jest w domu zaczął uciekać, ale zastrzelili go pod kinem , podobno strzelili mu w plecy -- wszystko to widział marian Gertner - chlopiec z rodziny ktory wychodził z kina....

Babcie Alicje -- lile wywiezli do niemiec, pradziadka leona do Oświecimia, a Twojego dziadka leszka do roboty w niemczech - miał wtedy 14 lat, ... moja mama i prabacia Marcia mialy szczescie że były z wizyta u babci mojej mamy i gdy wracały zatrzymała ich sasiadka ... potem ukrywały sie u ciotki na kolumbie ......

Powyzej zamiescilem urywkowe coprawda ale pelniejsze nieco informacje uzyskane od kuzynki.Na koniec wrzucam jeszcze link do muzeum Stalagu 7a z którego pochodzi obrazek
http://www.moosburg.org/info/stalag/indeng.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie