01111977 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Share Napisano 25 Marzec 2007 Witam.Po dłuższym czasie postanowiłem wznowić wątek,ze względu na nowe informacje i zródla wiedzy.Pragnę zwrócic honor osobie która zgłosiła swoje obiekcje co do wiarygodności historii którą opisałem .Dopiero dziś udało mi się nawiązać kontakt korespondencyjny z kuzynką która ostatnio zajęła sie rzetelnym i skrupulatnym gromadzeniem informacjii związanych z naszymi przodkami i dopiero teraz jestem w stanie zamieścić prawdziwy choć skrócony opis wydarzeń i podac szczególy dotyczące okolicznosci trafienia mojego pradziadka do Stalagu 7a.Okazało sie iż istnieje muzeum tego obozu.Dla zainteresowanych linki.Pzdr i zapraszam do dzielenia sie swoimi spostrzezeniami,wnioskami a może i zamieszczania swoich rodzinnych historii..B.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Share Napisano 25 Marzec 2007 Info uzyskane od kuzynki :Do niewoli dostali sie prawdopodobie w bitwie pod Kockiem ... byli w Armii Kleberga .... tam dostali sie do niewoli"Wyciagneła ich rodzina , a dokładnie Adam Gertner brat babci Marci ... naszej prabaci - ktory podpisał volksliste (nie wiem czy tak sie to pisze) - czyli uznał sie za niemca, nawiazał kontak z rodzina z Brema , ktora pomogła wyciagnąc ze stalagu mojego dziadka i naszego pradziadka.... Musiało to byc gdzies koncem 1940 lub poczatkiem 1941.Potem żyli sobie spokojnie w pabianicach do czasu gdy partyzanci w Łasku wysadzili pociąg z niemcami , ktorzy prawdopodobnie jechali na front na wschód......Wtedy niemcy aresztowali wszystkich których wypuszczono z jakis niewoli, i tez cała nasza rodzine, w domu była moja babcia Lila --- Alicja i pradziadek Leon.... mój dziadek marian wracał z pracy --- pracował w Lumenwerke (nie wiem jak to sie pisze) pracowal jako ślusarz lub tokarz(wczesniej nawiazał on współprace z partyzantami) gdy zobaczył ze gestapo jest w domu zaczął uciekać, ale zastrzelili go pod kinem , podobno strzelili mu w plecy -- wszystko to widział marian Gertner - chlopiec z rodziny ktory wychodził z kina.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Share Napisano 25 Marzec 2007 Babcie Alicje -- lile wywiezli do niemiec, pradziadka leona do Oświecimia, a Twojego dziadka leszka do roboty w niemczech - miał wtedy 14 lat, ... moja mama i prabacia Marcia mialy szczescie że były z wizyta u babci mojej mamy i gdy wracały zatrzymała ich sasiadka ... potem ukrywały sie u ciotki na kolumbie ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Share Napisano 25 Marzec 2007 mama urodziła sie nie 1943 ale 20 marca 1939 roku przed wojna w Kobryniu.Była tam jednostka w kobryniu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Kockiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 25 Marzec 2007 Autor Share Napisano 25 Marzec 2007 Powyzej zamiescilem urywkowe coprawda ale pelniejsze nieco informacje uzyskane od kuzynki.Na koniec wrzucam jeszcze link do muzeum Stalagu 7a z którego pochodzi obrazekhttp://www.moosburg.org/info/stalag/indeng.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.