haupttman Napisano 8 Listopad 2006 Autor Napisano 8 Listopad 2006 Panowie mam takie pytanie,czy jest coś w stanie pomóc tej monecie?w czym ją pomoczyć?
Boruta Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Podobno woda amoniakalna jest dobra, bo to srebro, trzeba kontrolować proces.Pozdrawiam
sopel69 Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 winian sodowo-amonowy, potasowo-amonowy. lub winian sodowo potasowy też będzie dobry, ale jak mówi boruta najłatwiej dostępnna woda amoniakalna roztwór 5%- do słoika wlewasz wrzucasz monete- roztwór barwi sie na niebiesko -granatowo kontrolujesz proces wyciągasz, myjesz jak jeszcze nie puściło do końca to dalej, ale strasznie śmierdzi więc nie polecam robić w mieszkaniu. pozdrawiam
pretorian(L) Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Witam.Ciekawi mnie jak wygląda moneta obecnie?Ja czyściłem 10groszy z 1840 w soku z cytryny efekt b.dobry.Moneta po znalezieniu była w podobnym stanie co twoja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.