czarny12 Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 co to jest i do czego służyło z góry dziekuje pozdrawiam
czarny12 Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 co to jest i do czego służyło z góry dziekuje pozdrawiam
czarny12 Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 dzieki Parowóz moze wiesz z jakiego jest okresu
pablcbr Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 JAK NA MOJE OKO LAIKA TO TEZ MOZE BYC JAKAS POWOJENNA MASZYNA DO GIĘCIA RUR ???????
mahon Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 To nie stojak do przestrzeliwania broni tylko stojak do nauki celowania. Rzecz absolutnie współczesna, wkłada tam się Kałasznikowa a do niego mocuje się tzw. diafragmę czyli mały przyrządzik w którym szkolący widzi zgrywane przez szkolonego przyrządy celownicze. Płaszczyzna ruchów Kałacha w stojaku pozwala na znaczny zakres ruchów muszka-szczerbinka-cel (tarcza). Szkolony ma za zadanie za pomocą pokręteł w stojaku dokładnie zgrać przyrządy celownicze (linia: szczerbinka - muszka - cel)Instruktor obserwuje poprawność zgrania w diafragmie, poczym ponownie rozregulowuje to ustawienie a żołnierz znowu zgrywa przyrządy. Jak to zrobi np. 10 razy to nawet analfabeta się nauczy jak celować. Sam się uczyłem na czymś takima potem uczyłem moich żołnierzy. Jeżeli ktoś używał tego do przestrzeliwania broni to gratuluje pomysłowości. Broń przestrzeliwuje się wg warunków strzelania, np Kałacha z leżącej postawy strzeleckiej, uzywa się wtedy specjalnych tarcz do przestrzeliwania.POzdrawiam
Pytanie
czarny12
co to jest i do czego służyło z góry dziekuje
pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.