Gość Napisano 2 Październik 2003 Share Napisano 2 Październik 2003 Podobno jest jakiś środek o nazwie cortanin czy cortanian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Październik 2003 Share Napisano 3 Październik 2003 Cortanin do nabycia w sklepie moto służy raczej do zabezpieczania przed korozją do malowania, daje jednak ładny czarno-niebieski połysk.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 3 Październik 2003 Share Napisano 3 Październik 2003 Witam,czy udało się wam jakoś niedawno kupić kortanin????? Ja szukałem go przez parę miesięcy i wszędzie mowili mi że już go nie produkują . A był to naprawdę ekstra środek.....dajcie info gdzie go dostać ....proszę :_))]PZDR PATRON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Październik 2003 Share Napisano 4 Październik 2003 Dzięki za odpowiedz teraz wiem gdzie mam tego szukać.Jak gdzieś znajde ten środek to dam info.Pozdrawiam IGOK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Październik 2003 Share Napisano 4 Październik 2003 Jest taki środek produkcji niemieckiej. Rozprowadza go m/im firma Colt z Częstochowy. Niestety nie pamietam nazwy, ustlę w poniedziałek.Kosztuje ok. 50 zł i kładzie się go oczyszczona , odrdzewioną i odtłuszczoną powierzchnię. Efekt jest zadawalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Październik 2003 Share Napisano 5 Październik 2003 Ustaliłem wcześniej. Oksyda na zimno" nazywa Się: Klever - schnellbrunierung Producent F.V. Klever koszt w różnych sklepach np. muśliwskich lub na strzelnicach 35-50zł. Efekt zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiczeq Napisano 5 Październik 2003 Share Napisano 5 Październik 2003 W sklepie internetowym Tajgun kupiłem oksydę na zimno. Taka mała buteleczka jak np. krople do nosa, ale substancja jest wydajna. Wyniki zadowalające /mała powierzchnia OK, do duzych tzreba cierpliwości/. Cena coś koło 20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 5 Październik 2003 Share Napisano 5 Październik 2003 Ja też używam Klevera, w oczyszczoną powierzchnię wcieram szmatką płyn, czekam trochę czasu, przecieram mokrą szmatką i tak do skutku, chociaż za pierwszym razem już masz 90% efektu ale możesz nie uzyskać jednolitej faktury. Potem sporo oliwy bo w innym wypadku będzie sporo nalotu rdzy. Szybki sposób na konserwację. Jedyny minus to trwałość tego. Jak noszę przez dłuższy czas giwerę to się oksyda ściera i od potu robi się rdzawy nalocik. Tak, że po częstym kontakcie żelaztwa (np dzień, kilka)z dłońmi trzeba całą operację powtórzyć, najlepiej to połączyć z czyszczeniem go.PozdrawiamMongo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Październik 2003 Share Napisano 8 Październik 2003 Dzisiaj kupiłem cortanin!!!Pojechałem do pierwszego sklepu motoryzacyjnego poprosiłem i jest.Na moje pytanie czy musze zrobic zapas bo podobno już jest nie produkowany sprzedawca powiedział że jak bede potrzebował beczke 208l to mam mu dać znać i w ciągu jednego dnia z dowozem jest u mnie.Cena za 170ml 4,20.pozdrawiam IGOK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bergu Napisano 9 Październik 2003 Share Napisano 9 Październik 2003 WitamW przypadku używania Klevara jak to wygląda na powierzchaniach pokrytych wżerami. Słyszałem że tylko na w miarę gładkich powierzniach wygląda to ok!. I jeszcze jedno pytanie jak to najlepiej zrobić.pzdr.Bergu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Październik 2003 Share Napisano 10 Październik 2003 Niewiem jak to wygląda w przypadku Klavera,ale cortanin bardzo prosto się nakłada bierzesz pędzel i jedziesz.Kolor faktycznie jest czarno niebieski lecz wygląda jednak nie naturalnie według mnie trzeba go podrobić tz postażeć wytrzeć może przepolerować.Będe próbował o wynikach siępodziele.pozdrawiam IGOK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RG42 Napisano 13 Październik 2003 Share Napisano 13 Październik 2003 Witam.Dzisiaj po przeczytaniu Waszych postów w tym temacie udałem się do sklepu i bez problemu za jedyne 4,10 zł kupiłem 170 ml Cortaninu ( mała biała buteleczka plastikowa ).Nabyłem go w celu nadania czarnego koloru mojej wspaniałej saperce ( zasługuje na trochę luksusu, szczególnie zważywszy na fakt, że już się trochę wytarła tu i ówdzie ).W związku z tym mam pytanie: czy zdarzyło się Wam, użytkownikom Cortanianu, że czarny kolor po nałożeniu wyżej wymienionego na jakąś powierzchnię ścierał się gwałtownie???Pytam, bo cały proces przygotowania powierzchni i oksydowanie " mam dopiero przed sobą i sprawdzam czy warto. Oczywiście mam świadomość, że saperka, a szczególnie pow., która ma największy kontakt z ziemią jest na takie ścieranie narażona. Pytanie tylko jak bardzo i po jakim czasie ta oksyda " zużyje się???Pozdrawiam kolegów po fachu,RG42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 13 Październik 2003 Share Napisano 13 Październik 2003 Klever bierze ładnie i wżery, więc nie ma obawy. Co do koloru to wychodzi taki niebiesko czarny, trzeba bo prostu operację nakładania powtórzyć kilka razy i efekt jest praktycznie taki sam jak oryginalna oksyda, jeden minus, że się szybciej sciera i trzba zdrowo smarować bo pojawia się nalot rdzy.Jeszcze bym zapomniał, na niektórych powierzchniach z oryginalną oksydą różnie reaguje, usuwa tą oryginalną. Najlepiej spróbować nałożyć trochę w niewidocznym miejscu.Pozdrawiammongo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Październik 2003 Share Napisano 14 Październik 2003 Cortanin służy raczej zabezpieczaniu przed rdzewieniem pod farbą i nie jest za mocny, bo oksydowanie to wytworzenie na powierzchni ciągłej warstewki tlenków żelaza, a nie związanie rdzy w jakiś komplex, i na saperce napewno ci się wytrze w czasie żytkowania.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chudzin Napisano 14 Październik 2003 Share Napisano 14 Październik 2003 Nie wiecie może gdzie można ów Cortanin kupić w Warszawce? Albo czy zamiast niego można, skoro służy jako podkład, jakiegoś innego podkładu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Październik 2003 Share Napisano 17 Październik 2003 A jak Cortanin będzie zachowywał się na powierzchni wcześniej poczernionej temperaturą i olejem?Da mi ładny niebieskawy połysk?Pzdr., Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 17 Październik 2003 Share Napisano 17 Październik 2003 kurcze kupiłem Cortanin , ale mi zabarwił fancik na ciemnobrązowo , sprawdze czy po polerowaniu poprawi się. A kupiony w sklepie chemicznym. Na allegro ktoś wspominał o POL Rust ale niestety tego nie mogłem dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.