Skocz do zawartości

jak nałożyć oksydę bez grzania

Gość igok

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taki środek produkcji niemieckiej. Rozprowadza go m/im firma Colt z Częstochowy. Niestety nie pamietam nazwy, ustlę w poniedziałek.Kosztuje ok. 50 zł i kładzie się go oczyszczona , odrdzewioną i odtłuszczoną powierzchnię. Efekt jest zadawalający.

Ustaliłem wcześniej. Oksyda na zimno" nazywa Się: Klever - schnellbrunierung Producent F.V. Klever koszt w różnych sklepach np. muśliwskich lub na strzelnicach 35-50zł. Efekt zadowalający.

Ja też używam Klevera, w oczyszczoną powierzchnię wcieram szmatką płyn, czekam trochę czasu, przecieram mokrą szmatką i tak do skutku, chociaż za pierwszym razem już masz 90% efektu ale możesz nie uzyskać jednolitej faktury. Potem sporo oliwy bo w innym wypadku będzie sporo nalotu rdzy. Szybki sposób na konserwację. Jedyny minus to trwałość tego. Jak noszę przez dłuższy czas giwerę to się oksyda ściera i od potu robi się rdzawy nalocik. Tak, że po częstym kontakcie żelaztwa (np dzień, kilka)z dłońmi trzeba całą operację powtórzyć, najlepiej to połączyć z czyszczeniem go.

Pozdrawiam

Mongo

Dzisiaj kupiłem cortanin!!!Pojechałem do pierwszego sklepu motoryzacyjnego poprosiłem i jest.Na moje pytanie czy musze zrobic zapas bo podobno już jest nie produkowany sprzedawca powiedział że jak bede potrzebował beczke 208l to mam mu dać znać i w ciągu jednego dnia z dowozem jest u mnie.Cena za 170ml 4,20.

pozdrawiam IGOK

Niewiem jak to wygląda w przypadku Klavera,ale cortanin bardzo prosto się nakłada bierzesz pędzel i jedziesz.Kolor faktycznie jest czarno niebieski lecz wygląda jednak nie naturalnie według mnie trzeba go podrobić tz postażeć wytrzeć może przepolerować.Będe próbował o wynikach siępodziele.

pozdrawiam IGOK

Witam.
Dzisiaj po przeczytaniu Waszych postów w tym temacie udałem się do sklepu i bez problemu za jedyne 4,10 zł kupiłem 170 ml Cortaninu ( mała biała buteleczka plastikowa ).
Nabyłem go w celu nadania czarnego koloru mojej wspaniałej saperce ( zasługuje na trochę luksusu, szczególnie zważywszy na fakt, że już się trochę wytarła tu i ówdzie ).
W związku z tym mam pytanie: czy zdarzyło się Wam, użytkownikom Cortanianu, że czarny kolor po nałożeniu wyżej wymienionego na jakąś powierzchnię ścierał się gwałtownie???
Pytam, bo cały proces przygotowania powierzchni i oksydowanie " mam dopiero przed sobą i sprawdzam czy warto. Oczywiście mam świadomość, że saperka, a szczególnie pow., która ma największy kontakt z ziemią jest na takie ścieranie narażona. Pytanie tylko jak bardzo i po jakim czasie ta oksyda " zużyje się???

Pozdrawiam kolegów po fachu,
RG42

Klever bierze ładnie i wżery, więc nie ma obawy. Co do koloru to wychodzi taki niebiesko czarny, trzeba bo prostu operację nakładania powtórzyć kilka razy i efekt jest praktycznie taki sam jak oryginalna oksyda, jeden minus, że się szybciej sciera i trzba zdrowo smarować bo pojawia się nalot rdzy.

Jeszcze bym zapomniał, na niektórych powierzchniach z oryginalną oksydą różnie reaguje, usuwa tą oryginalną. Najlepiej spróbować nałożyć trochę w niewidocznym miejscu.

Pozdrawiam

mongo

Cortanin służy raczej zabezpieczaniu przed rdzewieniem pod farbą i nie jest za mocny, bo oksydowanie to wytworzenie na powierzchni ciągłej warstewki tlenków żelaza, a nie związanie rdzy w jakiś komplex, i na saperce napewno ci się wytrze w czasie żytkowania.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie