Gość Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 wpadł mi w ręce Viking 5 II. Nie umiem sobie z nim poradzić. Czy ktoś kto posiada taki wykrywacz mógłby mi objasnić jak go dostroić, czy podczas szukania ma być słyszalny sygnał itp.
Raned Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Włącz pierwszym pokrętłem, ustaw mniej więcej pośrodku skali i drugim pokrętłem kręć aż pojawi się ton wiodący. nie powinien być ani zbyt cichy ani zbyt głośny. Wykrywacz będzie dawał wzrost sygnału w przypadku metali kolorowych i większych żelaznych a wyciszał się na drobne żelazne np. gwoździe. Należy prowadzić cewkę blisko ziemi, w miarę możliwości na stałej wysokości, bo uniesienie cewki da również wzrost sygnału.
Raned Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 PS. W trakcie poszukiwań przywracamy ton wiodący pierwszym pokrętłem (brak tzw. progu powoduje utratę głębokości).
Gość Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Dzieki Raned za instrukcję. Zastanawiało mnie własnie to wyciszanie całkowite sygnału na mniejszymi przedmiotami, podczas gdy w sprzęcie kolegów chciało rozerwać głośniki.Mam go na próbę i nie wiem czy warto go kupić za 400 zł. Był przez rok używany ale jest w dobrym stanie.
Raned Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Wycisza się na żelazne, na kolorowe drobne jest niewielki wzrost. Decyzję czy warto czy nie musisz podjąć sam, raz wypowiedziałem się na ten temat i przyjęto to jako kryptoreklamę, ponieważ jestem dystrybutorem tego sprzętu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.