pablcbr Napisano 31 Październik 2006 Autor Napisano 31 Październik 2006 znalazłem jakis stary pistolet karabin jak ktoś wie coto to prosze o podpowedż
SHARKYGSM Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 kolego Jaca - wg mnie nie ial nic wspolnego zmoskiem (no chyba,ze date wzoru :) 91) - mannlicher carcano - spojrz na bardzo charakterystyczny celownik oraz na resztki podajnika
pablcbr Napisano 11 Listopad 2006 Autor Napisano 11 Listopad 2006 Wysłany: 6 Listopad 2006, 18:59 -------------------------------------------------------------------------------- a ja się z tobą bolek nie zgadzam do końca mówisz że w 39 nie używano manlicherów , to jak wytłumaczysz mi że w 39 w 52 pp wydano część manlichrów , że koło łowicza 30% broni długiej AK to manlichery a broń ta była powrześniowa , u mojego wujasa(kirnozia i okolica) rozbrajało się wojsko za stodołą kupa amo w łudkach od manlicha , i magazynki od chauchata co ty na to? widzisz weź pod uwagę że w czasie działań wojennych przemieszanie broni jest olbrzymie , pułki zapasowe dostawały co zostało w magazynie... na zdjęciach z lat 30 tych jest kupa manlichow coś się z nimi chyba satło nie wyrzucono ich na śmieci :-] nie twierdze że ta sztuka została po wrześniu bardziej obstawiam galimatias 45 roku ale i tak się nie dowiemy;-] Kobi nie musisz się zgadzać Ale postaram się Cię nieco przekonać - poniżej trochę faktów: W 1921 roku wycofano z oddziałów pierwszej linii karabiny Mannlicher wz.88 i Mannlicher Carcano wz.91. Karabiny i karabinki Mannlicher wz.95 rozpoczęto wycofywać w 1923 roku i ich całkowite wycofanie z WP zakończono w 1929 roku. Pod koniec lat trzydziestych spółka SEPEWE sprzedała za granicę sporo tej broni - przykładowo w latach 1936-37 odstąpiono za friko Węgrom 13 000 sztuk Mannlicherów wz.95, a w 1937 Urugwajowi 14 000 szt. W 1923 roku ilość karabinów systemu Mannlichera (wszystkich wzorów) szacuje się na 120 000 sztuk. Początkowo w piechocie karabinami Mannlicher wz.95 dysponowały 35pp ( z 9 DP) i częściowo 24pp (z 2 DP) oraz 34pp (z 9 DP). W tym samym okresie karabiny wz.88 znajdowały się też na stanach niektórych jednostek wielkopolskich ( w tym 55 i 56 pp). DO 1928 roku broń systemu Mannlichera CAŁKOWICIE USUNIĘTO Z WYPOSAŻENIA PIECHOTY. Podobnie sprawa wyglądała w kawalerii - broń tego systemu występowała tylko w niektórych pułkach kawalerii i szybko wypierała ją broń systemu Mausera. Proces jej wycofywania z kawalerii rozpoczął się w 1927 roku. Broń syst. Mannlichera znajdowała się w latach 1921-1929 także na wyposażeniu żandarmerii - jej dziesięciu dyzwizjonów i dywizjonu szkolnego. Natomiast od połowy lat trzydziestych broń tego systemu trafiła na uzbrojenie Policji Państwowej. Równiez Korpusy Kadetów nr 2 i nr.3 w październiku 1927 roku dysponowały bronią tego systemu. Jak więc widać Mannlicherów nie było w WP w 1939 roku. Jedyna szansa żeby się znalazły w polskich łapach i zostały przez nie porzucone w 1939 to: - Policja Państwowa, - szkoły wojskowe także dla nieletenich, - jakieś ostatnie piekielne uzupełnienia - itp... Chętnie poznam źródła które mówią, że wymieniane przez Ciebie pułki poszły na wojne z Mannlicherami. Warto też pamiętać że pułk piechoty po zmobilizowaniu samego siebie mobliziował jeszcze mase innych jednostek i wtedy moze sie okazać że z czeluści magazynó pułkowych np. 56 pp wykopano jakieś staruchne Mannlichery i dano je zgodnie z planem mob. jakimś staruchom do ochrony dworca kolejowego albo szpitala. Tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.