Skocz do zawartości

Mogiła w Antoniowie

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Admin –nie wiedziałem gdzie to umieścić- przerzucisz ten wątek gdzie uważasz-kiedyś będąc małym smykiem jeździłem do miejscowości Antonów niedaleko Iłuży k.Radomia- pamietałem
iż na tamtejszym cmentarzu znajduje się mogiła poległych w 1939r-będąc tam dwa miesiące temu postanowiłem odwiedzić to miejsce –jakie było moje zdziwienie że mogiła jest zadbana nowe krzyże i płotek dookoła –po bliższej obserwacji zobaczyłem iż dwa krzyże posiadają jeszcze oryginalne nieśmiertelniki przeniesione ze starego krzyża (połówki nieśmiertelników-drugie połówki myśle że znajdują się przy poległych) natomiast trzeci nieśmiertelnik był oberwany i leżał po krzyżem-postanowiłem zabrać je wszystkie –i na to miejsce zrobić coś nowego nawiązującego do starych. Chciałbym przy okazji podziękować moim przyjaciołom ze Stowarzyszenia Ochrony Zabytków Militarnych przy Muzeum Orła Białego którzy mi w tym pomogli fotki z dzisiaj rano -lało nie miłosiernie -pozdro

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jakieś 15 lat temu będąc w okolicach miejscowości Ciecierówka –poznałem starszego pana który opowiedział mi iż ci pochowani w Antoniowie to zgineli w oklicach właśnie Ciecierówki i zostali przewiezieni do Antoniowa furmanką-podobno jeden z nich to podchorąży- i że po pewnym czasie miejsce pochówku odnalazła jego matka-ale po zastanowieniu postanowiła go pozostawić jednak w Antoniowie-tyle tylko wiem a stary człowiek już nie żyje dawno-może wam uda się coś ustalić po nazwiskach-bo ja próbowałem ale na razie nic-pozdro
Napisano
Jeżeli ci chodzi o to - koszt wykonania i dowiezienia nowych przekroczył koszt kupienia oryginałów - mam nadzieje cronos że możesz się pochwalić podobną inicjatywą - wiszą u mnie na ścianie-pozdro
Napisano
hehe nie odbierz mnie źle, nie chodzi mi o jakikolwiek Twój zysk i popieram taką inicjatywe, tylko ze powinny się znajdować w jakimś muzeum miejskim albo izbie pamięci, żeby pamięć po nich nie mineła. Zeby nie zostali zapomnieni w odmętach szuflady.
Pozdrawiam :)
Napisano
wszystkie izby pamięci jakie pamiętam z młodości już nie isnieją -a z jednej to nawet eksponaty wyrzucili na śmietnik-na początku lat 90-dobrze że ludzie powiedzieli to sie jeszcze troche z niego wygrzebało – od tamtej pory kieruje się własnym sumieniem -pozdro
Napisano
Witam!
Przyzwoite rozwiazanie,jest czytelnie i nie skusi kogos,kto moglby nie posiadac zamiennikow;)Na pewnym cmentarzu sowieckim widzialem helmy...a po jakims czasie juz nie widzialem..
pzdr.idol
Napisano
i pewnie ktoś powiesił na tym cmentarzu sowieckim jakieś rondle jako zamienniki
co do kosztów wykonania to nie przesadzajmy- kawałek blaszki i parę stuknięć numeratorem.
ja chyba bym takiej inicjatywy nie poparł, rozumiem ładnie zabezpieczyć oryginały, jakaś gablotka żeby nikt ich nie zabrał, itd ale tak?
Napisano
Kolego jak pisałem już wcześniej ktoś z miejscowych dzieciaków tak mi się wydaje próbował oderawac te stare –były przybite gwoździami-a jeden był zgięty w pól i leżał po krzyżem –jeżeli bym tego nie zrobił co zrobiłem to mogiła była by już bez imienna – polecam podobną akcie panie mauser29 pojeździ pan po hurtowniach aluminium znajdzie pan odpowiedni rurę aluminium dotnie pan krążki później pan potnie połówki aby wyszły równo i oczywiście pan wybije bo to już najprostszy sposób i zawiezie pan to 50 km w jedną strone –czekam na pana wyniki-( przecież to drobnostka dla pan !!!!!) rzygać mi się chce- zawsze się znajdzie taki Paździoch -pozdro
Napisano
mauser29
czy rozumiesz co b y ł o celem działania huka?

...rozumiem ładnie zabezpieczyć oryginały, jakaś gablotka żeby nikt ich nie zabrał, itd ale tak?...

giną mosty, kopuły pancerne, miecze syrence",

masz pomysł - brawo!- zaprojektuj, wykonaj ,zamontuj, my obejrzymy (na forum, żeby nie było o-tamto") jak będzie lepsze - to dostaniesz oryginały do umieszczenia...

czy rozumiesz j e s t celem działania huka?
Napisano
dlatego ten wątek jest ważny, żeby pokazać, że:
czasami trzeba coś zrobić" - choć ie wyglada to dobrze" ...i może być dyskusyjne, ale coś trzeba, już - bo za chwilę będzie za późno...
Napisano
ja jestem przeciwny tego typu akcji. może jeszcze pójdziesz do muzeum narodowego z zajebistą kopią bitwy pod grunwaldem i swoją wkrętarką i wymienisz na lepszą" sztuke ??
Napisano
Tu nie chodzi o akcje, chodzi ze pamiątka trafila w łapki osoby prywatnej. Cel jest szczytny, ale blszki mogly trafic do muzeum, do domu miejskiego, na probostwo etc. Ja sobie wyciągnol kopule, postawil w ogrudku w celu zeby złomiarze nieodpalili jej. mozna to tak porownac.
wiecej takich akcji, ale z innym efektem końcowym.

I prosze nie wyjezdzac z ironicznym tekstem co ja zrobiłem. Cos zrobilem, ale nie ma co roztrzasać tematu.

Myśle ze blaszki zmienią adresata.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie