Witam Przeszukałem kawał internetu i nie mogę znaleźć praktycznie nic w temacie haków do napinania kuszy. Oprócz tego,że istniay takowe. Jeśli mielibyście jakieś rysunki lub zdjęcia (dobrze by było z datowaniem) byłbym wielce wdzięczny.Myślę, że temat ciekawy bo kuszników odtwarzających XII-XVIw dostatek w naszym kraju a haki owe były dla naszych terenów podstawowym elementem wyposażenia kusznika. Może ktoś wie w jaki sposób były one mocowane do pasa?Może są jakieś egzemplarze muzealne?Może ktoś z bractw rycerskich będzie posiadał ciekawe info? Dzięki z góry i pozdrawiam sloma
Pytanie
sloma1
Przeszukałem kawał internetu i nie mogę znaleźć praktycznie nic w temacie haków do napinania kuszy. Oprócz tego,że istniay takowe. Jeśli mielibyście jakieś rysunki lub zdjęcia (dobrze by było z datowaniem) byłbym wielce wdzięczny.Myślę, że temat ciekawy bo kuszników odtwarzających XII-XVIw dostatek w naszym kraju a haki owe były dla naszych terenów podstawowym elementem wyposażenia kusznika. Może ktoś wie w jaki sposób były one mocowane do pasa?Może są jakieś egzemplarze muzealne?Może ktoś z bractw rycerskich będzie posiadał ciekawe info?
Dzięki z góry i pozdrawiam
sloma
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.