luc Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Jest to chyba zapinka, zakladana (wkrecana) na jakis bolec, byc moze czesc uprzezy ?
Gość Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 To chyba raczej jest jakaś odznaka. Chyba rosyjska. Czy A" to był by Aleksander? Coś podobnego występuje na dienieżkach i chyba półkopiejkach.Pozdrawiam
PATRON Napisano 2 Październik 2003 Napisano 2 Październik 2003 Witam,nie znam się na tego typu znaleziskach, ale mam kilka identycznych cosiów" tylko bez grawerunku i kiedyś mi mówiono że jest to coś co było związane z przyczepianiem jakiegoś tasaka do pasa , albo cholera wie do czego innego ....nie jestem w stanie ztwierdzić wiarygodności tej teorii bo temat nie jest zdecydowanie mój".PZDR PATRON
Gość Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Podobne (tylko z innym grawerunkiem) znalazłem w Maciejowicach, to może być stopka od rękojeści pistoletu??
Rafałek Napisano 3 Październik 2003 Napisano 3 Październik 2003 Podaj dokałde wymiary! Jeśli wymiary sie zgodzą to na 99% jest to część szlacheckiego stroju. Takie rzeczy - z monogramem rodziny lub władcy panującego, były często spotykane np, na pochwach od szabel, paskach. Wprawdzie specjalizuje sie w pieczatkach i guzikach herbowych, ale ten rodzaj grawerunku wyraźnie wskazuje na XVIII wiek. Często różni ludzie chą mi takie rzeczy sprzedac jako pieczatke. Na pewno to nie jest spinka. pozdrawiamRafałek.
luc Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Jest to chyba zapinka, zakladana (wkrecana) na jakis bolec, byc moze czesc uprzezy ?
luc Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 a to spod tej zapinki z gniazdem (gwintem) na bolec.
Pytanie
luc
Jest to chyba zapinka, zakladana (wkrecana) na jakis bolec, byc moze czesc uprzezy ?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.