Etam Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Proszę o identyfikację.Za wszelką pomoc dzięki wielkie składam odrazu.Etam
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 na ta patyne to jestem rzeczywiście wyczulony , ostatnio na jednej z giełd staroci wśród totalnego barachła leżała sobie siekierka , na pierwszy rzut oka z epoki brązu ,czy wczesny czy późny nie wiem bo za cienki w tym jestem ale obejżawszy ja z bliska okazało sie że jest to chamski odlew do tego jeszcze nie dokładnie wykonany
Frozzer Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 a ozecie powiedziec co to sa te fibule bo ja nie w temacie jestem :)
kasha Napisano 3 Październik 2005 Napisano 3 Październik 2005 łał!!! gratuluje znaleziska ... to piękna fibula z okresu wpływów rzymskich ze środkowej lub schyłkowej jego fazy. Forma dosyc popoularna na ziemiach polskich - w szczególności na terenach wsch i zach. pomorza.
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 antyczny przodek dzisiejszej agrafki , spinano tym części ubrania , w okresie przedrzymkim / lateńskim i rzymskim przybierały różne formy w zależności od panującej aktualnie mody ale zasada działania pozostawała ta sama , w tych zamieszczonych przez Etam część ruchoma (szpilka) na sprężynce nie zachowała się gdyż była z metalu i uległa zmineralizowaniu , a były różne większe i mniejsze posrebrzane , lub pozłacane , niekiedy inkrustrowane , przynosza dużo radości archeologom gdyz to podobno dobry datownikpzdriglanadon
Etam Napisano 1 Październik 2003 Autor Napisano 1 Październik 2003 Proszę o identyfikację.Za wszelką pomoc dzięki wielkie składam odrazu.Etam
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 bardzo enigmatyczne pytanie bo któż wie o czym myślisz , ale po mojemu jest to fibula z brązu (czasy rzymskie) tylko kto ją tak pozbawił patyny ?pzdriglanadon
Gość Napisano 1 Październik 2003 Napisano 1 Październik 2003 przepraszam fibulE , mogę jeszcze dodać że (o ile są oryginalne) pochodzą ze schyłkowego okresu wpływów rzymskich II-III w n-e
Pytanie
Etam
Proszę o identyfikację.Za wszelką pomoc dzięki wielkie składam odrazu.
Etam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.