Skocz do zawartości
  • 0

Czy to jest to oczym myślę???

Etam

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na ta patyne to jestem rzeczywiście wyczulony , ostatnio na jednej z giełd staroci wśród totalnego barachła leżała sobie siekierka , na pierwszy rzut oka z epoki brązu ,czy wczesny czy późny nie wiem bo za cienki w tym jestem ale obejżawszy ja z bliska okazało sie że jest to chamski odlew do tego jeszcze nie dokładnie wykonany
Napisano
łał!!! gratuluje znaleziska ... to piękna fibula z okresu wpływów rzymskich ze środkowej lub schyłkowej jego fazy. Forma dosyc popoularna na ziemiach polskich - w szczególności na terenach wsch i zach. pomorza.
Napisano
antyczny przodek dzisiejszej agrafki , spinano tym części ubrania , w okresie przedrzymkim / lateńskim i rzymskim przybierały różne formy w zależności od panującej aktualnie mody ale zasada działania pozostawała ta sama , w tych zamieszczonych przez Etam część ruchoma (szpilka) na sprężynce nie zachowała się gdyż była z metalu i uległa zmineralizowaniu , a były różne większe i mniejsze posrebrzane , lub pozłacane , niekiedy inkrustrowane , przynosza dużo radości archeologom gdyz to podobno dobry datownik
pzdr
iglanadon
Napisano
bardzo enigmatyczne pytanie bo któż wie o czym myślisz , ale po mojemu jest to fibula z brązu (czasy rzymskie) tylko kto ją tak pozbawił patyny ?
pzdr
iglanadon
Napisano
przepraszam fibulE , mogę jeszcze dodać że (o ile są oryginalne) pochodzą ze schyłkowego okresu wpływów rzymskich II-III w n-e

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie