Skocz do zawartości

Rdza

Majorian

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obawy o to czy prawidłowo przetrzymuje swoje fanty. Część z nich trzymam w piwnicy, obtłuczone z rdzy i posmarowane warstwą oleju roślinnego. Hełmy, skrzynie trzymam z uwagi na kurz owinięte mniej lub bardziej szczelnie w reklamówki i worki foliowe. Przeczytałem niedawno w interneci, ze podobno : Brak wentylacji także może być powodem przyspieszonej korozji". Czy to prawda?Pozdrawiam

Roślinny jest chyba niezbyt dobry. Lepiej silnikowy, tylko niezużyty. Myślę, że na takie warunki, warto by wszystek metal doczyścić i zakonserwować. Wtedy przy względnych warunkach jest spokój na kilka lat. W workach, jak jest jeszcze wilgoć, może drewno gnić i butwieć.

• 4 weeks later...
Do Majorian . Zastanawiam sie czemu trzymasz swoje znaleziska w piwnicy w siatkach ? Masz ich tak dużo że w pokoju sie nie mieszczą czy jest jakiś inny powód ? ja to bym chyba spał na tych rzeczach gdybym tego więcej miał heh jeśli chodzi np o hełmy !

Pozdrawiam

I daltego nalezy wszystko konserwowac prawidlowo a nie olejami itp.
Co to za przyjemnosc trzymac swoje super fanty w workach lub w workach foliowych, gdzie niedosc ze nie widac ich, a chyba o to chodzi zeby mozna bylo je wyeksponowac, to jeszcze dosc szybko ponownie koroduja.

Brak wentylacji to wzrost wilgotnosci, a co za tym idzie przyspieszenie korozji.

Zatechla piwnica to nienajlepsze miejsce dla naszych skarbow.

Pozdrawiam
Taz

Winchester - trzymam częśc fantów np. łuski po szrapnelach, kanistry w piwinicy z konieczności(ograniczona ilość miejsca w mieszkaniu w bloku):(. Wszystkie cenniejsze fanty w tym prawie wszystkie hełmy trzymam estetycznie na półkach w mieszkaniu. Te militaria z piwnicy przechowuję na wyższych półkach (tam jest podobno stosunkowo najmniejsza wilgotnosć) w foliowych reklamówkach, bo nic chcę, aby się kurzyły.Nie pomyślałem o tym iż owiajając je szczelnie folią przyspieszam korozję. Jeszcze dziś to naprawię.Dzięki za informacje. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie