Skocz do zawartości

Poszukiwania w gospodarstwach

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy mógłby mi ktoś zdradzić , jakim sposobem zdobywać fanty od nieznajomuch ludzi . Jak ich zagadać? Co proponować? Prosze o pomoc , gdyz wiem , że wielu posukiwaczy uzupelnia kolekcje w tem właśnie sposób.
Napisano
aha rozmowa tylko z chłopami, bab nie mieszaj, bo nie wiedza, albo coś zchrzanią

- raz dziadek chciał mi dać lufe od MG, ale babka mu z reki wyrwała i mówi ze sie przyda...

raczej rozmawiaj z młodymi gospodarzami, nie są przywiazani, nie mają wspomnień, łatwiej dadzą

ze straych dziadków rzadko ktoś się przyda, trzymaja ale nie dadzą
Napisano
jeśli szukasz, to nie omijaj niczego, dom po domu, tak jak ja to robię, potem z mapy tylko zkreslasz.

czasem masz przeczucie, przeszukałeś 50 gospodarzy jedziesz do domu z niczym i masz jakieś przeczucie dziwne w środku i okazuje się ze gość ma skrzynki mg i na s. miny...

to jest bardzo wazne.
Napisano
jeśli jesteś młody szukaj z kimś starszym np. ojcem, starsi ludzie często w popłuchu uciekaja...

nie mam wykrywacza, ale po wsiach tyle juz zebrałem:
Napisano

2 lata zmagań z pogoda i jazda na rowerze z mapą, kasa i plecakiem, ok 5000 km, zdarte opony, liczy sie przygoda

dobrze dostosować się do środowiska gospodarzy - ubrania nie powinny być moro, ani zbyt nowe i ładne.

Napisano
Dzięki ci Morus bardzo za wskazówki , na pewno mi sie przydadzą. Ale mam jeszcz pytanie. Jak zagadać do gospodarzy , jakie zadać pierwsze pytanie , przedstawiać sie , czy nie? Jeśli możes odpowiedz.
Napisano
nie podawaj swojego realnego nazwiska, chyba, że pochodzisz z najblizszej okolicy i gospodarze moga znać np Twojego dziadka, lub ojca.

szukaj we wszystkich wioskach, ale zacznij od tych na linii frontu na poprawienie nastroju :)

ja robie to tak:

1. najpierwe mówisz, ze badasz historię tego rejonu i szukasz świadków tamtych lat. czasem warto posłuchać dziadków i oni wskażą CI miejsce poszukiwań

2. nie mów od razu o co Ci naprawde chodzi ( militaria >, to w Twoich słowach powinno mieć warrtość drugoplanową

3.na koniec : a moze ma pan coś takiego i pokazujesz wydrukowana kartkę A3 z róznymi militariami na niej.

4. dziadek oglada kartkę i reszta sam wiesz.

aha bądz wytrwały, czasem na uparciucha nic nie działa
Napisano
Jeszcze raz dzięki morus . Ale jeszcze ci się coś zapytam. Ile kosztowała cie ok. twoja kolekcja (jeśli można wiedzieć) i jaka cene proponować gospodarzom - niska i podbijać , czy wysoką żeby od razu chcieli oddać? I co robić jak wyjdzie gospodyni , poprosić żeby zawołała gospodarza? Odpowiedz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie