Skocz do zawartości

Marushiny, Tanaki na kulki- legalność

Stadler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Temat był już poruszany na forum w wielu wątkach, jednak nigdy nie było jednoznacznego stanowiska w sprawie strzelających kulkami 8mm replik broni prod. Marushina, czy też Tanaki.

Niby wszystko full legal, jednak przecież to jednak wywołuje jakieś efekty wizualno-akustyczne, no i jest zdolne do wyplucia jakiegośtam pocisku... czyli na dobrą sprawę prorok może się doczepić. Czy ktos już ma doświadczenia z zakresu przygód z wymiarem sprawiedliwości w wziazku z takimi replikami.
Napisano
a jakiż one efekt akustyczny robią?
A czym one różnią się od ASG na 6mm???
W Polsce nie ma obostrzeń dotyczących ASG - pod to wchodzą repliki na kulki 8mm , miotane są one gazem więc nie ma tu niczego związanego z bronią palną.
A na rekonstrukcjach nikt przy zdrowych zmysłach nie ładuje gazu do repliki i nie strzela kulkami
Napisano
Nie nie, mi nie chodzi o same warunki użytkowania, tylko o to, czy ktoś nie miał czasem problemów z nadgorliwymi smerfami, czy prokuratorem, bo w końcu u nas wszystko jest możliwe...
Napisano
Chyba jedyną przeszkodą używania w rekonstrukcji Marushinów i tym podobnych zabawek na paraamunicję jest jednak dość wysoka cena samej broni, no i do tego amunicja".
Napisano
Poki co ASG jest w pelni legalne. Przez strozow prawa, celnikow etc replika asg jest traktowana jak wiatrowka i limit mocy zapewniajacy jej legalnosc bez zezwolenia to 17 J. Jezeli stroz prawa ma jakies watpliwosci to tak nalezy mu to wytlumaczyc.

Pozdrawiam,

Smoczy
Napisano
Mam ASG MArushina-98k , jeździłem z nim na rekonstrukcje , oglądali go stróże prawa i nikt nie wnosił ,żadnych zastrzeżeń...
Pozdrawiam
Napisano
Właśnie ! Czytając magazynSstrzał" z kwietnia b.r.dowiedziałem się iż te repliki strzelające nie są bronią, i mogą być z powodzeniem używane przez rekonstruktorów.
Napisano
Wszystko - czy to model guny, PFC, 6 mm i na wszelka inna amunicje" to ZA-BA-WKI.

Mozna legalnie uzywac, posiadac i wwozic, mozna tez zamawiac via poczta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie