sledzix Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 witam pochodze z Sępopola takie małe miasteczko na pólnocny zachód od kętrzyna w czasie wojny zaczęto tam budowe lotniska - które miało byc podobno zapasowym lotniskiem wilczego szańca... po został po nim zniszczony kilkusetmetrowy betonowy pas.. kilka bunkrow w lesie ( niestety kilka z nich zostalo zniszczonych juz po wojnie poprzez skladowanie w nich resztek nawozowych...)zachecam do przyjazdu tu na wykopki:}
szajko Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Na wykopkach w Sępopolu nie byłem, ale znam bardzo dobrze miasteczko i okolice. Na lotnisku zaraz po wojnie (wg opowiadań mojego teścia) stało sporo pobitych" niemieckich samolotów, które z czasem zostały rozszabrowane na złom. Ponadto, zgromadzone było mnóstwo materiałów budowlanych takich jak cement, cegły, rury, kable itp. z których długi czas korzystali nowo przybyli osadnicy wykorzystując je do remontu i budowy domostw.Zapewne Śledzix znałeś owego poszukiwacza" z Sepopola, który lat temu kilka zgłębiał tajniki zawartości granatu moździeżowego, na skutek czego jego cielesność uległa znacznej defragmentacji, a dwa budynki mieszkalne nadawały się do kapitalnego remontu. Patrol saperski przeszukujący pozostałości mieszkania znalazł jeszcze zapas" tychże granatów, przechowywany przez denata......w wersalce. Także sledzix uważaj na obfite w rozrywki okoliczne lasy i pola.Pozdrawiam, szajko
sledzix Napisano 17 Październik 2006 Autor Napisano 17 Październik 2006 Witam! Słyszalem o tym ale nie znalem go az tak dobrze widzialem go moze kolka razy.te wydazenie zdarzylo sie ja wim chyba z 5 lub wiecej lat. a mnie nie interesuja granaty tylko jakies łuski lub monetki pozdro!
sledzix Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 poizyslalem ze zalacze kilka fotek
sledzix Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 mury obronne jeszce za czasow krzyzakow widok z wiezy kosciola
sledzix Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 most sprzed 2 wojny swiatowej ktory zburzyli rosjanie
sledzix Napisano 20 Październik 2006 Autor Napisano 20 Październik 2006 a to ten sam most tylko ze juz zwalony lezy na rzece Łynie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.