prymek7 Napisano 11 Październik 2006 Autor Napisano 11 Październik 2006 Może ktoś wie co oznacza ta sygnaturka? Została wybita na części wewnętrznej daszka polskiego hełmu wz.31. Czy to normalne sygnowanie?
MAB Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Normalne.To bodajże nr partii...Pozdrawiam, Mariusz
ppp.p Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Ten temat już był kiedyś poruszany. Numer partii produkcyjnej był w szczycie czerepu w formie pieczęci. Ja na swojej 31 mam 98", ale znacznie mniejsze cyfry. Może to jakieś punce jednostki? Piotrek
Boruta Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Te cyfry w tym miejscu się zdarzają, jednak chyba nikt nie wie, co oznaczają. A co jest na nicie?Pozdrawiam
Boruta Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Ja też mam z K2 i nie mam takiego numeru.Pozdrawiam
KoMbAtAnT Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 k2 to bicie ze helm nadaje sie do użycia bojowego. Bicie na nicie kontrolnym X oznaczalo ze ma jakies wady i szlo najczesciej do jednostek paramilitarnych etc. jak mnie pamiec nie myli.pzdr
ppp.p Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Za Kijakiem:Wytłaczany znak składa się z litery, najczęściej G, J, K Pa, która była pierwszą literą nazwiska odbierającego , oraz - lecz nie zawsze - cyfry. Cyfra występowała wtedy, gdy pierwsza litera nazwiska powtarzała się u dwóch lub trzech osób dokonujących odbioru". Ja najczęściej spotykałem hełmy znakowane K2" - koleś pracował chyba na trzy zmiany :)W 31/50 mam stempel na nicie aluminiowym K" - ciekawe, czy to ta sama osoba, która odbierała hełmy przed wojną? Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.