maras77 Napisano 9 Październik 2006 Napisano 9 Październik 2006 Nieładnie to zabrzmi, ale dzięki Niemcom (i Rosjanom potem) mamy jednolite narodowo i zwarte państwo. Prawie żadnych mniejszości.W czasie wojny nauka i gospodarka przyśpiesza, ale tylko w krajach, które nie są objęte wojną na swoim terytorium, np USA, Wielka Brytania w 2 WŚ.Wojna w Hiszpanii była rozwijająca dla wszystkich, oprócz Hiszpanii.W Polsce, Francji, ZSRR badania i rozwój naukowy zostały raczej zahamowane. Najbardziej rozwijająca za to jest wojna bez bitew - zimna wojna - patrz USA i ZSRR po 2 WŚ.
wilzken Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Dla mnie zrobili najlepszą rzecz. Wynieśli się z Prus Wschodnich. Wiem, że dla ludności, która musiała stąd wyjechać była to ogromna tragedia (niejednokrotnie byli to Bogu ducha winni ludzie). Jednak dzięki temu urodziłem się i mieszkam w jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie, na Mazurach.
01111977 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Wiem ze to delikatny temat ale dzieki niemcom populacja pewnego narodu zamieszkujacego na ziemiach polskich od czasow Kazimierza Wielkiego znacznie stopniala.Zeby byc politycznie poprawnym i nie dostac trzech banow naraz dodam od razu ze ocene tego czy zmienilo to polska sytuacje na plus czy na minus pozostawie kazdemu do oceny w obrebie wlasnych przekonan...
a.korbaczewski Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 z mniejszości to mamy niemiecką, która wchodzi do parlamentu poza konkursem
KRUSZYNA Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Uznanie mordowania jakiegokolwiek narodu na plus w obojętnie jakich własnych przekonaniach jest co najmniej przyzwoleniem na zbrodnie i poprawność polityczna nie ma nic do tego.Zabijanie jest złe!To chyba normalne.
a.korbaczewski Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 są tacy na tym form którzy uważają że złe jest to co jest uznane przez społeczeństwo i wykracza poza uznane normy
jaca2003 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 A zrobili faszysty zrobili.Zostawili w Grzegorzewie stuga i teraz całe forum dzieli sie na dwa obozy.Jeden jest za a drugi jest za a nawet przeciw.Moze coś jeszcze zrobili w tym kierunku?Pozdrawiam
R23 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Napewno nie zrobili nic dobrego dla POLSKI !!! no chyba że ASPIRYNE wiadomo jakiej FIRMY A dla świata? po co byli RUSKIM I AMERYKANOM potrzebni FASZYSTOWSCY naukowcy.Przykładów jest wiele ,chociażby poniedziałkowa próba ze strony KOREI
kucek Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Jaca2003, w tym kierunku to pomalowali na nim jakieś tajemnicze znaki i liczby, i teraz przez to same kłopoty
jaca2003 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 Ale zostawili.templariusze też mieli tajemne znaki i inni tez.Pozdrawiam
R23 Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 BOCIAN jestem chory po przeczytaniu tej strony,wylecz mnie albo ten temat .POZDRO R23....
Stadler Napisano 10 Październik 2006 Napisano 10 Październik 2006 O ile cała wina za wybuch II wojny światowej spadła na Niemców, to śmiem stwierdzić, że i tak byśmy od niej nie uciekli- Związek Radziecki nie budował swej armii do samoobrony- użyliby jej na początku lat 40-stych...
Spiker Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Co Niemcy zrobili dobrego? - nawet gdyby coś drobnego znaleźć w tym całym oceanie złego, to i tak trzeba by generalnie stwierdzić, że ... NIC.Jedyny w efekcie pozytywny wpływ jaki przychodzi mi do głowy to wprowadzenie ruchu prawostronnego w niektórych podbitych/zaanektowanych krajach: Czechosłowacja i bodajże Austria.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.