Skocz do zawartości

Żywiec !!!

rav29

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam..Czy ktokolwiek posiada jakieś info na temat budowanych w czasie wojny przez Niemców schronów" pod Grojcem (na wys. Fabryki Papieru) ?? Chodzi mi o to ile ich było (ja wiem o trzech:) w jakim stopniu zostały ukończone i czy ktos penetrował ten teren i jego okolice wykrywką:) Czytałem kiedys że podziemia te wybudowano dla ochrony pracowników Fabryki przed nalotami. W czasie alarmów przeciwlotniczych mieli sie oni tam chronić (do dziś widoczne są pozostałości po kładce na rzece która dzieliła Fabryke i schrony" To pyt. nr.1 Pyt. nr 2 jest takie czy posterunki obserwacyjne (m.in. taki który do niedawna jeszcze był na dawnym Ratuszu:) to pozosta łośc po Niemcach czy pamiątka po okresie rządów tow. Tomasza albo Wiesława i ich wizji ataku atomowego ?? Pyt. nr. 3 brzmi zaś dotyczy podziemi budowanych m.in. w ok. dawnego budynku partii i UM, kiedy i dla kogo zostały wybudowane, czy są ze zobą połaczone (ja mam i nf. że nie:) Mam nadz. że ktoż z żywczaków sie odezwie;)ew. da znac o jakiś publikacjach na te tematy (poza tymi które swego czasu zamieszczała Gazeta Żywiecka;) Czekam na odzew, pozdrawiam.
Napisano
Kiedyś był o tym artykuł, ale wynikało z niego, że nikt nic nie wie :) Co do wykrywki, na pewno warto pochodzić chociaż nie liczyłbym na zbyt wiele ze względu na miejscowych poszukiwaczy :)
Napisano
Dzieki za odzew.. Jesli mówisz o art. w Gazecie Żywieckiej to pamiętam go (w miarę dobrze;) Co do wykrywki to potwierdziłeś moje przypuszczenia:( ale cóz.. trza by tam iśc bo jeśień tego roku nam sprzyja:) Pozdr Ps. Nadal czekam na jakiekolwiek inf. nt. adbudówek" na budynkach o których wspominałem, bo moja wiedza konczy się na tym że zbudowano to ponoć ze strachu przed ew. atakiem lotniczym zgniłego zachodu (stamtąd miano obserwować czy aby wróg już nie nadciaga w swych samolotach) Nie wiem tylko czz to prawda..
  • 3 weeks later...
Napisano
elo suchy999..ja będe free niebawem (CHYBA:P) wiec mogłbym sie kopsnąc w tamte tereny (najlepiej w pare osób;)no chyba że snieg wszystko zasypie;) pozdro ps.moje gg 8838445

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie