tomekk Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 Witam!Mam dla kolegów poszukiwaczy monetę do rozszyfrowania , nie dałem zjęcia gdyz i tak nia niej ledwo co widać więc tylko szansa w moim opisie: Na jednej stronie jest orzeł w koronie z a dookoła niego napisy lecz widac tylko napis polonia , z drugiej strony napis lecz widać tylko rex. Cała moneta jest miedziana.Proszę o identyfikacje , o ile to wogóle możliwe....Pozdrawiamtomekk
kopijnik2 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 narysuj... to co widziszjaka średnicakształt herbudg rex pol(onia) m. d. lit. --coś takiego?
ubenfurer Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum17/3_copy30.jpg;)pozdrawiam
tomekk Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 a napis rex jest po drugiej stronie na na rancie monety przed nim jest napisane coś jeszcze ale nie da się odczytać
tomekk Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 z po drugiej stronie jest strasznie skorodowana i widac tylko kawałek napisu jakby pierwsze jakieś słowo (widać że coś napisane ale nie wiadomo co) a zaraz za tym REX.
kopijnik2 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 wejdź na wcn.pljak tam nie znajdziesz to przynajmniej podasz stylistykę orła..
tomekk Napisano 8 Październik 2006 Autor Napisano 8 Październik 2006 orzeł nabardziej podobny do tego półgosza koronnego Jan Olbracht 1492-1501 , ale no nie jest to ten sam.
kopijnik2 Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 Sprawdź monety - Zygmunt I Stary, czy były miedziane...nie mam katalogu - ale stylistyka orła powinna być taka...trochę mi to nie pasuje orzeł centralnie,- miedziana moneta...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.