AdamT Napisano 3 Październik 2006 Autor Share Napisano 3 Październik 2006 Mam takie pytanie do rekonstruktorów SS, czy ktoś z Was nosi umundurowanie ochronne we wzorze palmenblattmuster?Panterki, pokrowce, czapki, zelty? Jeśli tak, może macie jakieś fotki z rekonstrukcji?Zdjęcia II wojenne będą również bardzo mile widziane :)A jeśli ktoś z Was ma taką panterkę i do tego chce się jej pozbyć (sprzedać, wymienić) będę wdzięczny za informację na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teutonic Napisano 3 Październik 2006 Share Napisano 3 Październik 2006 Z tego co pamiętam - chyba mignęła mi na zdjęciach na ich stronie internetowej - ma ją jeden z członków Pomeranii 1945 ma taką panterkę". Natomiast do obejrzenia jest na stronach amerykańskiej Militaria 1944. Do kupienia chyba również o ile jest aktualnie w ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vilkaloki Napisano 3 Październik 2006 Share Napisano 3 Październik 2006 Widziałem ta panterkę rzeczonego członka Pomeranii 45 na żywo i jest to panterka z militaria 44. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 4 Październik 2006 Share Napisano 4 Październik 2006 W ten kamuflaż , w czsie II w.św. ,były szyte tylko panterki,sporadycznie pokrowce na hełm -czapki M42 i zelt-y nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 5 Październik 2006 Autor Share Napisano 5 Październik 2006 Lt. Horne: nie masz racji. Byly i zelty i czapeczki ale poniewaz chwilowao nie moge tego udokumentowac napisze, ze lepiej unikac kategorycznych twierdzen, ze cos bylo szyte albo nie. Palmy, to jeden z popularniejszych wzorow z okresu Barbarossy a do tego bardzo ladny dlatego myslalem, ze jest noszony przez rekonstruktorow. Co ciekawe, pomimo tego, ze wg wiekszosci zrodel jego produkcje rozpoczeto dopiero w 40 roku (jest to druk maszynowy), jedyne dwie panterki w tym wzorze, co do ktorych mam pewnosc, ze sa oryginalne byly szyte wg wzoru z 38 roku. Byc moze pochodza z poczatkow produkcji w 40 roku (bluzy nie maja juz sciagacza przy szyi) i byc moze szyto wtedy jeszcze i takie i takie wzory ale biorac pod uwage jak malo tych bluz zostalo, taki traf bylby bardzo zaskakujacy.Obie bluzy mialy rozne odcienie maskowania. Jedna z klasycznym" czarnym nadrukiem po stronie latniej, druga z ciemno cielonym (takim jak ten z militariow). Podobno istnialy 4 warianty tego maskowania, wiec szukam jeszcze tych dwu pozostalych. Mam ciagle nadzieje, ze pomozecie mi.A co do replik, to nikt z was nie ma repliki z MH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 5 Październik 2006 Share Napisano 5 Październik 2006 Poproszę archiwalne zdjęcia czapki M42 i zelty w kamuflażu palm",bo zdjęciae hełmu w pokrowcu ,który ma jeden bryt z palm" widziałem.Zdjęcia archiwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamT Napisano 9 Październik 2006 Autor Share Napisano 9 Październik 2006 Nie za bardzo rozumiem skąd to przekonanie, że nie było czapeczek i zelt w palmy. Bo niewiele ich zostało? Większość została zakopana razem z ich właścicielami ale były. Nie chcę bawić się w przepychanki było nie było bo jak napisałem nie mam chwilowo za wiele mażliwości udokumentowania swojego twierdzenia ale skoro jesteś taki pewny popatrz dokładnie na ten fragment zdjęcia. Są palmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mf78 Napisano 9 Październik 2006 Share Napisano 9 Październik 2006 Czapki m-42 w palm tak,pokrowce na hełm w palm też ,zelt moim zdaniem i wielu publikacji na ten temat nie szyto,dlaczego? nie wiem ,ale nie zachowala sie żadna choćby fotka takowej płachty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.