Dave1976 Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 WitamPanowie proszę o pomoc :) Jeżeli ktokolwiek z Was dysponuje informacjami na temat niemieckiego poligonu artyleryjskiego WH DEBA - SUD (okolice Mielca i Nowej Dęby) proszę o kontakt.Pozdrawiam
kul3k Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 WitamJak by nie patrzeć kilka ładnych godzin dziennie spędzam na wymienionym ośrodku teraz nazywa się to O.S.P.W.L Nowa Dęba w razie jakichkolwiek pytań z przyjemnością służę pomocą gg: 4178238 Pozdrawiam
rozi Napisano 1 Grudzień 2006 Napisano 1 Grudzień 2006 Tylko kilka godzin? :) Ja tam spędzam 24 h na dobę bo tam mieszkam:)A tak na marginesie tez dowiedzial bym sie czegos więcej o naszym poligonie..
rozi Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 Wiecie co się ostatnio dowiedziałem?Że na poligonie w Dębie podczas wojny była przez chwile francuzka dywizja ss Charlemagne.Czy ktoś z was też coś o tym słyszał?
njorl Napisano 16 Grudzień 2006 Napisano 16 Grudzień 2006 W lipcu 1944 pod Mielcem walczyła Französische SS-Freiwilligen-Sturmbrigade (razem z 18. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division 'Horst Wessel') i dostała tęgiego łupnia. Jej resztki włączono później do Waffen-Grenadier-Brigade der SS Charlemagne" (französische Nr. 1).Cały poligon Deba Sud składał się chyba z 2 części: z tego co mi wiadomo koło Nowej Dęby był poligon Wehrmachtu, a koło Dębicy ćwiczyło Waffen SS.Pozdr.
rozi Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Tak. Jest własnie tak jak mowisz ze te poligony byly połaczone.. njorl- z kad masz te informacje na temat ss?
vaz Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Przyznam , że nie natknąłem się wcześniej na jakiekolwiek informacje dotyczące udziału jednostek SS w walkach pod Mielcem w czasie tworzenia Przyczółka Baranowsko-Sandomierskiego.
cis Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 A dokładniej Kampfgruppe Schäfer czyli SS-Panzer Grenadier Regiment 40 wzmocniony 1 batalionem SS Sturmbrigade France" i pomniejszymi pod dow.SS-Sturmbannführera Ernsta Schäfera. Rejon walk: Sanok, Dębica-Mielec. O zaciekłosci walk swiadczyły nadane po żelazne krzyże -58, w tym większość pośmiertnie (a dotyczy to tylko jednostki francuskiej).pozdr.
njorl Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Witam,Pomyliłem się pisząc, że chodzi o walki z lipca '44 - chodzi o boje sierpniowe. O SS pod Mielcem dowiedziałem się całkowicie przypadkiem - w księgarni przeglądałem książkę Marzyciel w chełmie. Francuz w Waffen SS" Christiana de la Maziere (W-wa 2005) i natknąłem się na takie zdjęcie (-->) podpisane 'Żołnierze Brygady Szturmowej SS na froncie koło Mielca'. Później przeczytałem artykuł znajomego w mieleckim kwartalniku Nadwisłocze" nr 3(12)/2006r.W walkach brygada stracia ponad 2/3 swojego stanu w zabitych i rannych.Cis, dodaj do tego jeszcze 1 Krzyż 1. klasy (te 58 były 2. klasy).
kucek Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 No niestety ale te dwa poligony nie były połączone. Owszem miały kolejkę wąskotorową i w Pustkowie były magazyny żywnościowe dla poligonu w Pustkowie i Debie ale to były oddzielne poligony. Zresztą tak jak trzeci poligon Luftwaffe.Francuzi byli również w okolicach Debicy (miasta) ale czy walczyli czy tylko siedzieli to nie wiem.Mam tez ciekawe info że w Pustkowie tez pojawili sie na krotko Francuzi dwoma samochodami, ale czy to prawda to nie wiem, i chyba nie da się tego zweryfikowac choć zdarzenie w kontekscie poprzednich postów jest bardzo prawdopodobne.pozdrawiamps. a gdzie mozna dostac ten kwartalnik bo autor obiecal dac znac ale sie nie odezwal :)
cis Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Po 1939 w widłach Wisła-Wisłoka,San powstały:Poligon Wehrmachtu Południe" (TruppenÜbungsPlatz Süd") Poligon lotnictwa (TruppenÜbungsPlatz der Luftwaffe) Poligon SS (SS TruppenÜbungsPlatz) http://www.republika.pl/pustkow/historia/mapa_place.jpga tu ogólnie bardzo fajna stronka i choc dotyczy w głównej mierze SS-Heidelager to może cos znajdziesz dave1976http://www.republika.pl/pustkow/pozdr.
kucek Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 O Francuzach nie ma nic, w każdym bądź razie na razie :-)
njorl Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 kucek, to jest stronka wydawcy www.awprom.com.pl. Znajdziesz tam adres (mielecki) jak i numer telefonu. Kwartalnik kosztuje całe 5 PLN.I zgadza się, Francuzi z LVF ćwiczyli w okolicy Dębicy bodajże w 1941.Pozdrawiam,
Dave1976 Napisano 28 Luty 2007 Autor Napisano 28 Luty 2007 WitamDzięki za informacje ale większośc ich juz posiadam. Jeżeli kogoś interesuje artykuł w Nadwisłoczu chętnie go udostępnie. Mnie interesują konkretnie informacje o bunkrach na poligonie. Odrazu chciałbym powiedzieć że w okolicy Mielca były baraki mieszkalne i budynki administracyjne należące do poligonu Wehrmachtu a nie SS. Komendantura Poligonu znajdowała się w Nowej Dębie. Moja nieobecnosc na forum była spowodowana utrudnionym dostępem do internetu.Pozdrawiam
rozi Napisano 28 Luty 2007 Napisano 28 Luty 2007 Jeśli możesz mi go podesłać bede wdzięczny.. roziko@o2.pl a ja za dwa moze trzy dni zapodam fotki bunkrow.. U nas w Dbie tez była masa baraków i innych obiektów.
kucek Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Dave1976, baraki SS też były. Na poligonie w Dębie były szkolone oddziały Afrika Korps, i zdaje sie że był testowany moździerz Thor.pzdr
Dave1976 Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 Witam ponownieKol. Rozi jutro wysyłam Ci artykuł - przepraszam ze tak długo to trwało ale całkiem zapomniałem o tym wątku. Mam też kilkanascie fotek bunkrów bo włóczyłem się po terenie i zlokalizowałem 11 obiektów (3 rodzaje schronów poligonowych)Kol. Kucek możesz mi podać źródło informacji o AFRIKA KORPS i testach THORA ? Brzmi to prawdopodobnie gdyż był to poligon artyleryjski.Panowie może jakaś współpraca jeżeli mieszkacie w pobliżu w celu inwentaryzacji i jakiegoś opisu poligoniku ?Pozdrawiam
njorl Napisano 29 Marzec 2007 Napisano 29 Marzec 2007 Może się przyda taka mapka poglądowa. Granice powiatów i gmin wg administracji niemieckiej.Pozdr.,M
Dave1976 Napisano 29 Marzec 2007 Autor Napisano 29 Marzec 2007 Dzięki za mapkę ale mam kserówkę mapy poligonu z epoki. Jest na niej cały obszar poligonu. Niemniej i mapka podana przez Kolegę może znajdzie zastosowanie :)
kucek Napisano 30 Marzec 2007 Napisano 30 Marzec 2007 Jeszcze sprawdę gdzie to czytałem, ale (pisze z pamieci) w okolicach Biesiadki ćwiczyły czołgi Romla, poligon w Debie był podzielony na dwie czesci, jedna z dowódctwem w Dębie a druga na Smoczka. To tyle co pamietam, mnie interesuje poligon Heidelager.Moze na tej twojej mapce widać coś z terenu HL?pozdrawiam
Dave1976 Napisano 31 Marzec 2007 Autor Napisano 31 Marzec 2007 Dużo informacji o HEIDELAGER najdziesz w książce Stanisława Zabierowskiego Pustków hitlerowskie obozy wyniszczenia w służbie poligonu SS". Jest tam także plan sytuacyjny budynków poligonu w Pustkowie. Jako że oba poligony sąsiadowały ze sobą to na mapie SUD jest część poligonu HEIDELAGER.Pozdrawiam
rozi Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 Witam .Oto obiecane fotki bunkrów i innych obiektów betonowych z poligonu Deba Sud. ( Nowa Dęba i okoliczne wioski)Na pierwszy ogień idzie jakiś zbiornik na wode których pełno w okolicy bo chyba jest ich z 10 a może 15..
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.