Skocz do zawartości

To byla moneta?

tr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wielokrotnie znajdowałem tak samo zeszlifowane, gdyby były wytarte w obiegu to na obu stronach coś by zostało, a nie na jednej. Może coś sią za tym kryje innego?
Napisano
Witam.
Też zanalazłem na polu takie 3 groszówki, i jakos nie wydaje mi się aby to była wina pługa. Tylko jaki cel miało by zeszlifowanie tej monety?
Pozdrawiam
Marek
Napisano

Być może ma to związek z ułożeniem monety w glebie? Możliwe, że przez lata przesiąkająca przez glebę woda zawierająca rozpuszczone kwaśne związki nanosi je na górną stronę monety. Zamieszczony obok grosz miał jedną stronę całkiem zieloną, proces wznowił się nawet po dokładnym oczyszczeniu i naoliwieniu monetki. Druga strona jest w zdecydowanie lepszym stanie. Niestety nie wiem w jakiej pozycji znajdował się w glebie. Teoria trochę też nie pasuje do monet z pola (powyższa boratynka), które podczas orki powinny wielokrotnie zmieniać ułożenie.

Napisano
oddzielmy przypadki
1. słaba czytelność monety miedzianej
2. słaba czytelność monety miedzianej z różnicą czytelności stron
3. słaba czytelność monety miedzianej z ewidentnie jedną stroną płaską, gładką, lustrzaną"

_________
moje uwagi odnoszą się do monet dużych

ogólnie - duża moneta miedziana ma tendencję do tworzenia sprawniejszego ogniwa w glebie - pokażcie 5 kopiejek, trojaka SAP w dobrym stanie z ziemi - no chyba, że z piasku

pług - nie przypominam sobie śladów pługa na monecie, ze względów na siły - ich dynamikę, dłuto przepchnie miedź w ziemi, odłoży" na bok, - ślady po szpadlu, obręczy wozu, zębach - inna dynamika sił. Nijak ma się to do ścierania.

odnośnie tematu - mam ewidentnie szlifowane krążki, które były monetami
na temat ścianki" przekaz ustny, lata 50 - analogie -> Walentij Katajew Samotny biały żagiel" 1905/6
Napisano
W grę wchodzi tu głębokość bicia, część monet (np.1 grosz królestwa polskiego) miało bardzo słabo wybity awers bądź rewers co prowadziło do nierównomiernego zurzcia w obiegu + czesto długi czas pozostawania w obiegu. Nikt ich specjalnie nie szlifował z jednej strony- zbyt wiele takich egzemplarzy się trafia, musiała by to być jakaś epidemia ;)o krajowym zasięgu. czasami z tegolusteraka" po zmoczeniu monety i patrzeniu pod odpowiednim kątem da się odczytać co na tej stronie było.Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie