tr Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 ta strona dosc wyrazna a druga jak by...nie bylo
tr Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 nawet sladu?to chyba po auguscie II lub III?
kopijnik2 Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 XIX wiek, Księstwo Warszawskie, 3 grosze,
tr Napisano 27 Wrzesień 2006 Autor Napisano 27 Wrzesień 2006 tez znalazlem,dokladnie tak 3 grosze.dzieki za potwierdzenie.
Raned Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Wielokrotnie znajdowałem tak samo zeszlifowane, gdyby były wytarte w obiegu to na obu stronach coś by zostało, a nie na jednej. Może coś sią za tym kryje innego?
kopijnik2 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 do gry w ściankę jedna strona gładka dawała więcej możliwości, duże monety były lepsze (?)...
pretorian(L) Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Witam.Czy została znaleziona na polu ornym? Ja znajdywałem monetki w podobnym stanie jak Twoja,z jednej strony czytelna z drugiej nic.A wszystko z powodu pługa:)
necroskop Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Witam.Też zanalazłem na polu takie 3 groszówki, i jakos nie wydaje mi się aby to była wina pługa. Tylko jaki cel miało by zeszlifowanie tej monety?PozdrawiamMarek
kopijnik2 Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 płaska powierzchnia-> mniejsze tarcie ->większy poślizg przy mniejszej sile ->większa precyzja
fraktal Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Często także małe monetki są w podobnym stanie. Jedna strona ok, z drugiej niewiele zostało.
fraktal Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Być może ma to związek z ułożeniem monety w glebie? Możliwe, że przez lata przesiąkająca przez glebę woda zawierająca rozpuszczone kwaśne związki nanosi je na górną stronę monety. Zamieszczony obok grosz miał jedną stronę całkiem zieloną, proces wznowił się nawet po dokładnym oczyszczeniu i naoliwieniu monetki. Druga strona jest w zdecydowanie lepszym stanie. Niestety nie wiem w jakiej pozycji znajdował się w glebie. Teoria trochę też nie pasuje do monet z pola (powyższa boratynka), które podczas orki powinny wielokrotnie zmieniać ułożenie.
kopijnik2 Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 oddzielmy przypadki1. słaba czytelność monety miedzianej2. słaba czytelność monety miedzianej z różnicą czytelności stron3. słaba czytelność monety miedzianej z ewidentnie jedną stroną płaską, gładką, lustrzaną"_________moje uwagi odnoszą się do monet dużychogólnie - duża moneta miedziana ma tendencję do tworzenia sprawniejszego ogniwa w glebie - pokażcie 5 kopiejek, trojaka SAP w dobrym stanie z ziemi - no chyba, że z piaskupług - nie przypominam sobie śladów pługa na monecie, ze względów na siły - ich dynamikę, dłuto przepchnie miedź w ziemi, odłoży" na bok, - ślady po szpadlu, obręczy wozu, zębach - inna dynamika sił. Nijak ma się to do ścierania.odnośnie tematu - mam ewidentnie szlifowane krążki, które były monetamina temat ścianki" przekaz ustny, lata 50 - analogie -> Walentij Katajew Samotny biały żagiel" 1905/6
kopijnik2 Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 kto grał w kapsle ten sobie przypomni - koszulki i plastelinę...identyfikacja i masa
sopel69 Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 W grę wchodzi tu głębokość bicia, część monet (np.1 grosz królestwa polskiego) miało bardzo słabo wybity awers bądź rewers co prowadziło do nierównomiernego zurzcia w obiegu + czesto długi czas pozostawania w obiegu. Nikt ich specjalnie nie szlifował z jednej strony- zbyt wiele takich egzemplarzy się trafia, musiała by to być jakaś epidemia ;)o krajowym zasięgu. czasami z tegolusteraka" po zmoczeniu monety i patrzeniu pod odpowiednim kątem da się odczytać co na tej stronie było.Pozdrowienia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.