dmx Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2006 WitamZapewne temat stary jak to forum ale niestety, podejmując próbę pozyskania jakiś informacji na ten temat nie udało mi się znależć żadnego przepisu" jak to zrobić.Ostatnio mojemu znajomemu wpadła w ręce współczesna kopia kolby do k29 wykonana z drewna bukowego - surowego.. I tu zrodziło się pytanie .. co z tym zrobić...?Przegladając to forum natknełem się na kilka porad" choć im więcej czytałem tym miałem więcej wątpliwości co do wyboru tej najleprzej metody.. :-). Nie udało mi się także znależć żadnego opisu procesu technologicznego, jakiemu takie kolby były poddawane przed 1939r..I w tym miejscu chciałem prosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów, Czy wie ktoś jakim zabiegom poddawano takie kolby w fabrykach broni..?, lub czym powinno się je potraktować" żeby osiągnąc efekt najbardziej odpowiadający oryginałowi. Słyszałam o teorii kompieli w gorącym oleju lnianym, inne zaś propozycje muwią o zastosowaniu pokostu, lub też bardziej nowoczesnych srodków do impregnacji drewna...o bejcowaniu..brrrrrrrrr nie wspomnę :-), a ponieważ nigdy nie widziałem końcowego efektu np:olejowania olejem lnianym, pokostem czy innym specyfikiem...to wolę spytać.PozdrawiamI z góry dziękuje za pomoc.DMX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Wrzesień 2006 Share Napisano 26 Wrzesień 2006 Olej lniany jest dobry, na koniec woskowanie. Jak nie to do sklepu mysliwskiego i tam kupisz specjalne preparaty do konserwacji kolb.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dmx Napisano 26 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2006 WitamOlej lniany jest Dobry ? tylko jak dokładnie to wykonać...?Olej ma byc rafinowany czy nie?, jadalny artystyczny...?, czy impregnować na zimno czy na gorąco, jeżeli na gorąco to w jakies kadzi czy pęzlem,w jakiej temperaturze, i jak dułgo to robić ?A co do innych specyfików to jakie dokładnie masz na myśli ?PozdrawiamDMX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Wrzesień 2006 Share Napisano 26 Wrzesień 2006 Nanoś pędzlem na ciepło (bez przesady nie bardzo gorący). Olej lniany czyszczony taki właśnie dla artystów. Tyle razy aż przestanie drewno wchłaniać. Inne to np. Legia spray Browninga.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dmx Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2006 Witampodobno kirdys gdzieś na tym forum był opis - fabrycznej technologii impregnacji kolb karabinowych w polskich fabrykach ?Moze ktos pamięta co to był za Post ?Pzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 28 Wrzesień 2006 Share Napisano 28 Wrzesień 2006 Obiło mi się kiedyś o uszy że kolby gotawano w pokoście.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dmx Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2006 No właśnie, ale czy wie ktoś coś więcej w tym temacie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.