Skocz do zawartości

Murcki-Wzgórze Wandy

suchy ss

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 52
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mysle ze i 2 i 3 teza jest trafna, niemcy napewno ufortyfikowali ta okolice, lecz i rosjanie zrobili swoje wchodzac na te tereny, przynajmniej taki scenarjusz przedstawil mi bardzo stary mieszkaniec tamtych okolic, w tamtych okolicach stala radziecka art. ostrzeliwujaca wycofujace sie wojska niemieckie.
A co do bunkra, sladu po nim nie ma niestety, niewiadomo czy wybudowano na nim dom jaki stoi nieopodal drogi na Wesola, bunkier mial sluzyc zalodze pobliskich stanowisc dzial plot 88mm.
pzdr.
Dawid
Napisano
Podam trochę więcej szczegółów. Otóż wspomniane okopy ciągną się wzdłuż drogi Wesoła - Kostuchna (kierunek wschód-zachód) i co najważniejsze są skierowane w kierunku południowym, w stronę Tychów (mowa o wypustach dla strzelców i ewentualnych karabinów maszynowych)

Takie usytuowanie całkowicie nie pasuje dla II teorii, czyli budowy systemu umocnień i okopów przez Niemców. Nawet gdyby w dużej części budowaliby je Niemcy, musiały zostać zaadoptowane na potrzeby obrony od południa. Najbliższa w takiej sytuacji wydaje się rzeczywiście teza trzecia. Nie można jednak wykluczyć budowy części okopów przez Polaków, lub Niemców, by następnie zostały one zaadaptowane przez Rosjan dla własnych celów.

Brak nam świadków i dowodów potwierdzających nasze przypuszczenia.

Co do bunkra - sam jako mały chłopak bawiłem się w nim, jest on zlokalizowany na terenie obecnej stacji paliw w Murckach. Czy coś z niego pozostało ? hmm dokładnie nie umiem go umiejscowić. Nie jestem pewien czy przypadkiem nie znajduje się tuż za stacją, czy też na nim właśnie jest stacja zbudowana
Napisano
Z całą pewnością Niemcy w roku 1944 zbudowali bunkier, oraz sieć ufortyfikowanych dział artyleryjskich w okolicach wzgórza Wandy, ale czy oni byli pomysłodawcami sieci okopów?

Jest jeszcze jedna niepotwierdzona informacja. Otóż podobno od Domu Dyrektora (Przedszkola) był przekopany tunel/schron (możliwe że korzystano z jakiejś starej sztolni) w kierunku bunkra. Ale to tylko zasłyszana informacja, której nie udało się potwierdzić...
Napisano
Nigdy nie napisalem ze budowniczymi byli mieszkancy Bytomia, co do schronu to wielce prawdopodobne jest ze zostal na Nim lub w jego bezposrednim sasiedztwie wybudowany i do teraz niewykonczony dom za stacja benzynowa w strone Wesolej po lewej stronie, w okolicach stacji robilem rekonesans i niestety go nieznalazlem..;/ a co do okopow to mam tylko te informacje od starszego mieszkanca ktore wypisalem wczesniej, kiedys tez slyszalem ze okopy zostaly wykopane przez Polakow choc jest to malo prawdopodobne, wiem ze zolnierze wrzesnia wycofywali sie tymi drogami ale niestety sladow po Nich nie ma.
A moze wiecie dokladnie skad wzieli sie w okolicach wzgorza Wandy zolnierze wegierscy? ja znam 2 opcje, pierwsza jaka podaja mieszkancy Murcek jest taka ze Ci zolnierze walczyli w okolicznych lasach przy w.W. a 2 ze zostali tu doprowadzeni z Katowic i rozstrzelani:>
Napisano
Aha Neptun z 3 teza jaka napisal kolega emanuelssegen zgadzam sie w czesci ze umocnienia zostaly wykopane na potrzeby Rosjan ale przez kogo? hmmm? a namierzyliscie wysadzony schron w lesie miedzy wzgorzem Wandy a Wesola?
Napisano
no właśnie chodziło mi o wypowiedz emanuelssegen, skąd tam się wzięli mieszkańcy Bytomia???!!!! Z tego co ja wiem Węgrzy znaleźli się tu uciekając od strony Mysłowic i jak tylko udało się oderwać od dowództwa niemiaszków chcieli pertraktować kapitulacje, ale Rosjanie przyjęli kapitulacje ołowianą. Co zakończyło marsz bojowy Węgrów na tym terenie załatwiła ich epidemia ołowicy. Musieli byśmy się tu spotkać u mnie i poszli byśmy w mój rejonik który chce sprawdzić
  • 3 weeks later...
Napisano
A ja od siebie, jako że z Murcek jestem. Teza I mówiłaby o kontynuowaniu fortyfikowania Śląska i umocnieniach w ramach O.W.Ś. Co jest dla mnie całkiem sprzeczne, bo brak tam jakicholwiek czynników wskazujących na to, że właśnie te pseudoumocnienia należą do O.W.Ś. Nie ma tam żadnych tradytorów, umocnień pozornych, tak charakterystycznych dla punktów oporu O.W.Ś. Bo właśnie Mikołów i Tychy były jego częścią. A to właśnie O.W.Ś. budowano krótko przed wojną. Przypada to na czas między 1933 a 39 rokiem.

Co do reszty są bardziej prawdopodobne, chocaż do mnie przemiawi bardziej teraz nr II. I kończąć już. Dość duży teren na jaki mogłby być ciekawe rzeczy jest już zagospodarowany przez wodociągi.
Napisano
No kurde... Trafiłem na ten temat ( i na to forum ) przypadkowo. No i postanowiłem napisać coś od siebie. Absolutnie nie jestem żadnym expertem, więc napisze tak po swojemu.

1. W lesie na Kostuchnie (dzielnica obok Murcek) są dość wysokie murki", coś jak na pierwszych fotkach, ale dużo wyższe... Jeszcze o tym nikt nie wspominał?

2. Co do lasu murckowskiego i bunkra. (jeszcze raz powtarzam ze się nie znam, pisze to co widzę) Zaraz po prawej od wjazdu na drogę Kostuchna-murcki przez las, przy drodze wystaje coś" jakby kominek, wentylacja, z kratką i jest dość obrosniety. Ciężko to opisać. Taki kominek, z zakratowana kula" u góry. Wystaje z ziemi, może 1-1,5 metra.

3. Jak się jedzie na Wesola z Kostuchny to w lesie są plonę bagna, po drodze też można różne murki, zagłębienia spotkać...

Jak mi sie uda to zrobię szybko fotki, szczególnie punktu drugiego bo mam blisko. Może ktoś też wie co to jest, albo to widział?
Napisano

Dziś sobie byłem w lasku, a propos punktu drugiego.A może to jakieś coś od ścieków? :) Z tym, że w lesie... --->

W piątek jade zrobić fotki punktu pierwszego.

• 10 months later...
Napisano
witam

właśnie złożyłem sobie mój pierwszy wykrywacz ( jabelka) i mam zamiar zacząć poszukiwania. Jestem z katowic- może ktoś by mi polecił jakieś ciekawe miejsca na początek albo miał ochotę się skumać na jakiś wspólny wypad ( niestety nie jestem zmotoryzowany i na rowerze wszędzie jeżdżę)
  • 3 years later...
Napisano
Co do przedszkola to potwierdzam. Gdy wejdziecie przez bramę główną na teren przedszkola i pójdziecie na lewo, miniecie przedszkole po prawej idąc na sam koniec ogrodzonego terenu znajdują się tam metalowe dwuskrzydłowe drzwi których umieszczenie wskazuje tak jakby prowadziły pod autostradę. Podczas powolnej jazdy samochodem z Tychów w kierunku Murcek za przystankiem na wzgórzu Wandy a przed przedszkolem znajduje się duży, okrągły, metalowy właz wykonany jako kratownica.
Napisano
W lesie na wzgórzu Wandy znajduje się coś na kształt włazu. Zbudowane z cegły, otynkowane (co świadczy o tym iż było budowane w świetności cegielni na Murckach lub wcześniej). Wystaje z ziemi, w środku widać drabinkę utworzoną z metalowych elementów. Znajduje się to blisko wodociągów obok tunelu (albo ścieku) którym obecnie spływa trochę wody z wodociągów. Ten tunel jest zbudowany z czerwonej cegły i zaczyna trochę wystawać z runa leśnego. Ze wzgórza idzie w dół i ma jeden skręt w lewo (patrząc od wzgórza). W okolicach tego miejsca znajduje się kilka murowanych kratek(zejść wyrastających z pod ziemi) które moim zdaniem pozwalały na wejście w nie osoby dorosłej. Obecnie te murowane elementy które wystają z pod runa leśnego są zasypane i trochę zniekształcone u wyjścia co może świadczyć o ich dalszym zniszczeniu. Co do przedsiębiorstwa wodociągowego które obecnie ma ten teren to przez pewien czas na google maps nie było dostępne te miejsce w widoku satelitarnym o bardzo dobrym przybliżeniu, w dodatku nie było opisane co może świadczyć o militarnej przeszłości tego miejsca. Jutro zrobię i umieszczę zdjęcia tego miejsca oraz elementu który kilka razy widziałem w tym lesie a którego przeznaczenia nie jestem pewien (element znajduje się na trasie Wesoła-Murcki ale widziałem go też między Murckami a Ochojcem),

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie